Üniversite tercihlerinde puan mı, sıralama mı daha önemli?

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin doğru tercih yapmaları konusunda önemli açıklamalarda bulunan Eğitimci Ramazan Yargı, öğrencilerin puana göre değil sıralamaya göre tercih yapmaları konusunda uyardı.

Haberler 12.08.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÖSYM tarafndan 6 Austosta Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) sonuçlarnn açklanmasnn ardndan örenciler için üniversitelerin tercih dönemi balad.

Örenciler, tercihlerini baar sralamas ve üniversitelerin taban puan üzerinden yapyor. 6 Austos tarihinde balayan tercih ilemleri, 14 Austos tarihinde sona erecek.

Eitimci Ramazan Yarg, örencilerin tercih sralamas yaparken nelere dikkat etmesi gerektii, ehir seçiminde izlenmesi gereken yolu, gelecein meslekleri ile popülerliini yitirmi meslekleri ve örencilerin tercihlerini belirleyen konular hakknda önemli tavsiyelerde bulundu.

Yarg, Örencilerin tercih yaparlarken dikkat etmeleri gereken en önemli ey tabi ki sralamalardr. çünkü geçen sene ile bu sene arasnda sralama ve puanlar arasnda büyük farkllklar var. 2020 YKS snav 2019 YKSye göre daha basit olduu için özellikle AYT ksmnda örenciler yüksek puan alsa da sralamalar çok yüksek geldi. Geçen sene belki de ilk 100 bine girecek ayn puanl örenci bu sene 150-160 bin gibi bir sralama yakalad. Bu yüzden örenciler eer puanlarna göre tercihler yaparlarsa hata yaparlar. Bu yüzden örencilerin sralamaya göre tercih yapmalar gerekir.

Salk alanlarnda bu sene çok tercih yaplyor

Yaklak 8 bin kontenjanla yeni bölümlerin açldn hatrlatan Yarg, Pandemiden dolay bu sene örenciler snav sonuçlarndan çok memnun olmadklar için baz örenciler tercih yapmayarak önümüzdeki seneye brakacak. Özellikle 12nci snf örencilerinin çou puanlarndan memnun olmadklar için tercih yapmyorlar. Bu yüzden tercih yapacak örencilere tavsiyem, tercihlerini 30-40 bin önde yapsnlar. Hem kontenjanlarn artrlmas hem yeni bölümlerin açlmas hem de tercih yapmayacak örencileri düündüümüz zaman 200 bin sralamasndaki örenciler 30-40 bin önden tercihe balasnlar. lk 100 bine girecek örenciler de tercihlerini 10-12 bin önde yapabilirler. Örencilerin, eitim ve mühendislik fakültelerinde tercih yapabilmesi için ilk 300 bin sralamasnda bulunmalar lazm. Bunlara dikkat etmeleri gerekir. Ön lisans tercihlerinde özellikle salk alanlarnda çok fazla önde yapmasnlar. çünkü salk alanlarnda bu sene çok tercih yaplyor. ifadelerini kulland.

Üniversite tercihlerinde puan m, sralama m daha önemli?

ÖNEML OLAN TERCH SIRALAMASINDA STED BÖLÜMLER ÖNE YAZMAKTIR

Tercih sralamas yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Yarg, unlar aktard:

Örenciler uzmanlardan veya rehber öretmenlerden tercih konusunda bilgi almalar gerekir. Örenci tercih sralamasn en çok istedii bölümden en az istedii bölüme doru yazmaldr. Önemli olan tercih sralamasnda istedii bölümleri öne yazmaktr. Özellikle tercih sralamas yaplrken rehber öretmenden veya uzman hocalardan üniversiteler hakknda bilgi alsnlar.

2 YILLIK BÖLÜMLER GÖZ ARDI EDLMEMEL

stedii bölüm tutmad zaman örencinin özellikle 2 yllk bölümleri göz ard etmemesi gerektiini söyleyen Yarg, Örenciler 2 yllk bölümlere de baksnlar. Özellikle salk alannda çok fazla revaçta olan bölümler var. Sivil havaclk, uçak teknolojisi gibi bölümlere yönlenebilirler. Bunlar neredeyse 4 yllk bölümlerin puanlaryla yaryor. Benim tavsiyem bir örenci asla istemedii bölüme gitmesin, mutlaka tekrar denesin. çünkü snava giren örenciler genellikle 18-19 yalarnda. stedii bölüme girene kadar snava hazrlanmalarn tavsiye ediyorum. Sevdiimiz meslei yapmamz lazm. dedi.

TIP HçBR ZAMAN SZ KALMAYACAK BR SEKTÖR

Konumasnn devamnda Yarg, Örencilerin 4 veya 5 yllk bölümler yazarlarken 4 ya da 5 sene sonrasn düünerek tercih yapmas gerekiyor. Baz bölümler 4-5 sene sonra çok deiiyor. Örnein mimarlk bölümü daha önce tp ile yaran bir bölümdü fakat u anda çok revaçta deildir. Mimarlk ve inaat mühendislii gibi bölümler Türkiye ekonomisine bal olan bölümlerdir. naat sektörü durduu zaman örenciler mezun olduklar zaman i bulamyorlar. Bizim insanlarmzda u durum var; Okulu bitireyim hemen i bulaym, atanaym. Bu durum örenciye de baldr. Örenci idealist ise idealinin peinden gidecek. Salk alanndaki bölümler, örnein tp hiçbir zaman ölmeyecek bir sektör. Di hekimlii de öyledir. Fakat son zamanlarda di hekimliine çok fazla talep olmuyor. Hemirelik alan çok düük KPSS puanyla atand için tercih edilen bir bölüm. Saysal alanda önereceim baka bir bölüm ise ilköretim matematik öretmenlii, sözel alanda Türkçe öretmenlii ve eit arlkta snf öretmenlii. Biliyorsunuz bu bölümlerde atamalar çok kolay oluyor. çocuklar okuyacaklar bölümleri yazarlarken staj durumlarn düünmeleri lazm. eklinde konutu.

YAZILIM VE BLGSAYAR MÜHENDSL GELECEN MESLE OLARAK GÖRÜNÜYOR

Eitim sektöründe Türkçe öretmenlii, snf öretmenlii ve ilköretim matematik öretmenliinin atanmasnn kolay ve özel sektörde i imkn olan bölümler olduunu söyleyen Yarg, Bunun dnda tavsiye edebileceim bölümler; özellikle teknoloji alannda yazlm ve bilgisayar mühendislii çok revaçta olan bölümler. Belki bütün dünya uzaktan eitime geçti. Her ey online olacak. Yazlm ve bilgisayar mühendisleri gelecein meslei olarak görünüyor. Türkiye de çok az devlet üniversitesinde yazlm mühendislii var. Toplamda 5 üniversitede var. 2 yllk uçak teknolojisi de gelecein bölümlerindendir. Ülkemizin her tarafnda hava alanlar var. Özellikle uçak alannda havaclk elektrik-elektronik, uçak, motor ve gövde bakm bölümleri çok revaçta olan bölümlerdir. Bu bölümlerin tercih edilmesinde fayda olduunu düünüyorum. diyerek konumasn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git