“Üniversiteler bireylerin değerlerini de şekillendiriyor”

Üniversitelerin sadece mesleki ve teknik eğitimin verildiği kurumlar değil aynı zamanda gelecek nesillerin birey olarak toplumdaki rollerini idrak ettikleri, değerlerini ve inançlarını şekillendirdikleri önemli kurumların başında geldiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Güzin Selçuk, “Eğitim toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, sağlıklı yaşam bilincinin desteklenmesi, şiddetin önüne geçilmesi, hoşgörünü kültürünün, barışçıl, istikrarlı ve müreffeh toplumların inşa edilmesinin de temelini oluşturuyor.” dedi.

Haberler 11.08.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretimin toplumlarn sürdürülebilir kalknmasnda önemli bir rol oynadna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Aslhan Güzin Selçuk, Üniversiteler sadece mesleki ve teknik eitimin verildii kurumlar deil ayn zamanda gelecek nesillerin birey olarak toplumdaki rollerini idrak ettikleri, deerlerini ve inançlarn ekillendirdikleri önemli kurumlarn banda geliyor. Bu sebeple sürdürülebilir kalknmann aktif bir oyuncusu. Günümüzde üniversitelerin tek sorumluluu sadece kendi örencilerine nitelikli eitim vermek ve yetkin mezunlar yetitirmek deil.

Ayn zamanda örencilerini sürdürülebilir kalknma amaçlar dorultusunda atmalar gereken admlarn bilincinde, toplumu dönütürme gücüne sahip, sorumluluk almaya hazr aktif bireylere dönütürmek belki de en önemli sorumluluk halini ald. Ancak üniversitelerin sorumluluk alan burada da son bulmuyor. Eitsizliklerle mücadele eden, desteklenmeye ihtiyaç duyan, kendini gelitirmek isteyen toplumun tüm kesimlere kar da büyük bir sorumluluu var. Bu noktada Times Higher Education Etki Sralamasnn önemi ve fark ortaya çkyor. Etki sralamas üniversitelerin kendi örencilerine sunduu eitimin nitelii ve olanaklarnn yannda ulusal ve uluslararas arenada toplumlarn sürdürülebilir kalknmasna verdikleri destei de deerlendirmeye almas açsndan saygn üniversitelerin yer almak için çaba gösterdii oldukça deerli bir sralama diye konutu.

YOKSULLUUN VE ETSZLN KARISINDAK EN ÖNEML GÜç

Eitimin, yükseköretim kurumlarnn birincil var olma nedeni olduundan bu alandaki rekabetin de oldukça yüksek olduunu belirten Selçuk, Kaliteli eitim, sürdürülebilir kalknma politikasnn en önemli araçlarndan biri olmas ve dier sürdürülebilir kalknma amaçlarnn gerçekletirilmesinde de kritik öneme sahip olmas sebebiyle sralamadaki en önemli alanlardan biri. Toplumun her bireyi için kapsayc ve eitlikçi nitelikli eitim temel bir insan hakk. Eitimli bir toplum giriimci, yenilikçi, teknolojik gelimelere açk, üretken bir i gücünü temsil etmesi açsndan yoksulluun ve eitsizliin karsndaki en önemli güç.

Ayn zamanda eitim toplumsal cinsiyet eitliinin salanmas, salkl yaam bilincinin desteklenmesi, iddetin önüne geçilmesi, hogörünü kültürünün, barçl, istikrarl ve müreffeh toplumlarn ina edilmesinin de temelini oluturuyor. Etki srlamasndaki kaliteli eitim alan üniversitelerin örencilerine ve topluma sunduu kapsayc ve eitlikçi eitim olanaklarn ve yaam boyu örenme felsefesinin hayata geçirilmesi kapsamnda üniversitelerin üstlendii sorumluluu deerlendiriyor. Bu kapsamda saygn dünya üniversiteleri arasnda GÜnün önemli bir yere sahip olduunu görmek hem doru yolda ilerlediimizi hem de toplumun sürdürülebilir kalknmasna verdiimiz destein boyutunu göstermesi açsndan oldukça deerli eklinde konutu.

Nitelikli eitim alannda Cumhurbakanlnn 2030 hedefleri dorultusunda gerçekletirdikleri yol haritas rehberliinde örencilerin katlmyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararas arenada projeler ürettiklerini vurgulayan Selçuk, bu alandaki öncelikli hedefleri ise öyle sralad:

Güvenli, iddet içermeyen, kapsayc ve etkili örenme ortamlar tesis etmek,

Eitimdeki cinsiyet eitsizliklerinin önüne geçmek ve tüm krlgan kesimlerin her seviyede eitime eit eriimini desteklemek,

Sürdürülebilir istihdam için kritik becerilere odaklanarak bu becerilere sahip gençlerin ve yetikinlerin saysn artrmak,

Kz çocuklar, kadnlar, yoksullar, engelliler, göçmenler ve dier gruplara kapsayc ve eitlikçi nitelikli eitime erimelerini desteklemek,

Sürdürülebilir kalknma ve sürdürülebilir yaam tarzlar, insan haklar, cinsiyet eitlii, bar ve iddetsizdik kültürü gelitirme, dünya vatandal, kültürel çeitlilik alanlarnda sürdürülebilir kalknmann desteklenmesi için gereken bilgi ve becerilerin toplumun tüm kesimlerine kazandrlmasna destek vermek.

Ana Sayfaya Git