Üniversiteler dijitalleşiyor: Öğrenciler yapay zekayı öğrenerek mezun olacak

Yüksek lisansta tezli Yapay Zeka Programı açtıklarını duyuran İstanbul İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, bu alandaki uzman açığının kapanmasını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Alkin, yapay zekanın temelleri, makine öğrenmesi, veri bilimi gibi eğitimlerin verileceği programda, öğrencilerin yapay zekayı öğrenerek mezun olacağını dile getirdi.

Haberler 11.09.2021 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite olarak dijitalleme üzerine uzun zamandr yatrm yaptklarn aktaran stanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektör Yardmcs Prof. Dr. Emre Alkin, 4 Ekimde balayacak yüz yüze eitim ile ilgili bütün önlemleri aldklarn anlatarak yüksek lisansta yeni açlan yapay zeka programna ilikin bilgi verdi.

YEN BR DÖNEME BALADIK

Üniversitenin dijitallemesi için çalmalar hzlandrdklar ve yatrm yaptklarn anlatan Prof. Dr. Alkin, Dersler, hibrit olarak ilenecek. Bütün önlemlerimizi aldk, akademik yla hazrz. Dijitallemenin önemini 2000li yllarn bandan beri konuuyoruz ama pandemi bu süreci 5 kat hzlandrd. Bu srada 5G hazrlklar yapld. Bir anda dijitallemeye hzl bir geçi oldu. Baz kurumlar kafay gözü yararak bu geçii tamamlad çünkü hazr deillerdi. Eitimin kalitesiyle ilgili birtakm soru iaretleri oldu. Ama bizim üniversitemiz hazrd, altyap, wifi olanaklar, kullanlan programlar yeterliydi. Yeni bir döneme baladk. Örencilerimiz gelecekte baz mesleklerin olmayacan bilsin. Örnein eskiden postac vard, artk e-posta atyoruz. Karanlk fabrikalar, bulut sistemleri geldikçe birçok meslein olmayacan biliyoruz. Ayvansarayda gelecekte var olmayacak mesleklerin bölümleri yok dedi.

AYVANSARAY ÜNVERSTES ÖRENCS YAPAY ZEKAYI ÖRENEREK MEZUN OLACAK

Bugün var olmayan ama gelecekte olacak iler için de baz yatrmlar yapmak gerektiini söyleyen Prof. Dr. Alkin, Biz buna yapay zekaya yönelik programlar ortaya koyarak baladk. Bugün iktisat, iletme, mühendislik ve sosyal bilimler alanndaki herhangi bir bölümde okuyan stanbul Ayvansaray Üniversitesi örencisi yapay zekay örenerek mezun olacak. Zaten baka çare de yok bu alanda lisansüstü bölümler de açtk. Önce dünyada hayatmza giren meseleyi biz alp lisansüstü mesele haline getiriyoruz, sonra yava yava lisansa iniyor. Lisanstan sonra liseye ardndan da ilkokula iniyor. Kodlamada böyle hayatmza girdi. Artk küçücük çocuklar kodlama yapyor diye konutu.

YAPAY ZEKA ÜZERNE LSANÜSTÜ PROGRAMI AçILDI

Yapay zeka eitiminde genel çerçevenin nesiller aras farkllklar ortadan kaldrmak olduunu ifade eden Prof. Dr. Emre Alkin, çünkü baz nesiller yapay zeka ile büyümedi. Z kua ise tamamen yapay zekann içinde, fiziki dokunulara uzaklar. Bizdeki yapay zeka insan dokunuuyla, dijital dokunuu bir araya getiriyor ve gelecein dünyas için insan yetitiriyor. Yapay zeka ve sonuçlar üzerine birçok çalmann yaplmasn hedefliyoruz. oförsüz arabalar, karanlk fabrikalar, toplu tamada oför olmadan devam eden araçlarn yaplabilmesi için sensörlerin olmas lazm, bu sensörler birbirine yakn olmal ayn zamanda kesintisiz çalmal. Bu kolay bir i deil. Yönetim biliim sistemlerini ve hastane sistemlerini de kapsyor. Program kapsamnda bu eitimleri vereceiz ifadelerini kulland.

PROGRAMIN 15 KLK KONTENJANI VAR

15 kiilik kontenjan olan programn, yapay zeka örenmek isteyen herkese açk olduunu söyleyen Prof. Dr. Alkin, Eitimin sonunda örencilerin memnun kaldn, darda bu bilgileri kullanabildiklerini görürsek program doktora seviyesine çkaracaz. Örencilerin 3 zorunlu ders ve en az 4 seçmeli ders alarak en az 21 kredi tamamlamalar gerekmektedir. Lisansta sosyal bilimlerin farkl bölümlerinden mezun olan örenciler de öncesinde temel dersleri alaca hazrlk programn bitirme koulu ile bu programa bavuru yapabilecek. Akademik kadrosunda Prof. Dr. Aye ima Uyar, Doç. Dr. Metin Zontul, Dr. Öretim Üyesi Yüksel Bal, Dr. Öretim Üyesi Taymaz Akan gibi alannda uzman öretim görevlileri bulunuyor dedi.

Ana Sayfaya Git