Üniversitelerde kontenjan dönemi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "yükseköğretimde sessiz devrim" olarak nitelendirilen düzenlemeler arasındaki "Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu"nun, yeni açılacak eğitim programları için asgari koşulları belirlemek ve eğitim programları kontenjan planlanmasında ihtiyaç analizi yapmak üzere ilk toplantısını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Haberler 28.12.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, Üretim Reform Paketinde yer alan ve yükseköretimde sessiz devrim olarak nitelendirilen düzenlemeler arasnda Yükseköretim Eitim Programlar Danma Kurulunun yer aldn belirtti.

Saraç, bu kapsamda, YÖK Bakanlnca hazrlanan Yükseköretim Eitim Programlar Danma Kurulunun kurulmasna ilikin düzenlemenin, 6 Aralk 2017de Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdiini kaydetti.

Danma Kurulunun, yeni açlacak eitim programlar için asgari koullar belirlemek ve eitim programlar kontenjan planlanmasnda ihtiyaç analizi yapmak üzere ilk toplantsn dün gerçekletirdiini bildiren Prof. Dr. Saraç, toplantda, yükseköretim alanndaki istihdam odakl politikalar oluturmak üzere çalmalar yapldn söyledi.

Kurulun ilk toplants ile YÖK tarihinde yetki paylam anlamnda bir ilk yaandn ifade eden Saraç, YÖK tarihinde bir ilk yaanyor. YÖK, kontenjan planlamas konusunda yetkilerini konunun ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri ile paylayor. Yükseköretim Eitim Programlar Danma Kurulu, yerel, bölgesel ve ulusal düzeydeki ihtiyaç analizleri yaparak üniversitelerde program açlmasnda ve kontenjan planlamasnda istihdam odakl ve daha rasyonel kararlar alnmasna yardmc olacak. dedi.

Saraç, kurul üyelerinin hem birikimlerini hem de güçlerini kamu yararna yönelik olmak üzere birletirip ortak aklla doru kararlar almas gerektiine iaret etti.

- Kontenjan planlamas daha rasyonel yaplacak

Dünya Ekonomik Forumunun 2017-2018 raporuna göre, Türkiyenin, yükseköretime eriim orannda 137 ülke arasnda ikinci srada olduu, yükseköretime eriimde sorun bulunmadn belirten Saraç, üniversiteli isizler ile ülkenin ihtiyaç duyduu alanlardaki i gücü yetersizliinin, ülkenin yakn dönemde önündeki en önemli çözümlenmesi gereken öncelikli konular arasnda yer alacana dikkati çekti.

Bu sorunlarn çözümü için çeitli politikalarn üretildiini aktaran Saraç, üniversite kontenjanlarnn ve yeni açlacak yükseköretim programlarnn belirlenmesi konusunun, YÖKün tek bana yüklenebilecei sorumluluk olmadn söyledi. Prof. Dr. Saraç, Bu kurul ile YÖKün kontenjan planlamas, dier paydalarn da görüü alnarak daha rasyonel ve katlmc bir ekilde yaplabilecek. dedi.

Saraç, Türkiyede 185 üniversitede 7 milyon 800 bin örenci bulunduunu belirterek, örenci says bakmndan ülkenin Rusyadan sonra ikinci srada yer aldn, Almanyann ise geride brakldn kaydetti.

Türkiyede üniversite snavna giren, kazanan ve snav için bekleyen örenci saylarnda yllar itibaryla büyük artlar yaandn dile getiren Saraç, Üniversite eitimi de adeta zorunlu eitimin bir parças haline geldi. Bunun ülkenin kalknmasna faydas vardr. Ancak yönetilmesi giderek zorlaan bir alandan söz ediyoruz. diye konutu.

Toplantda kurul üyelerinin dnda ilgili tüm bakanlk müstearlarnn da toplantya katldn belirten Saraç, konunun önemi dolaysyla kurulun daha sk toplanacan ve dönemsel olarak müstearlarla birlikte deerlendirme toplantlarnn yaplmasnn kararlatrldn belirtti.

Ana Sayfaya Git