Üniversitelerde uzaktan eğitim!

Üniversitelerde uzaktan eğitim dönemi bugün başlıyor

Haberler 23.03.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK) alnan karar dorultusunda, bugün üniversitelerde uzaktan eitim süreci balayacak.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolaysyla yükseköretim kurumlarnn eitim öretim süreçlerinin mümkün olduunca kesintiye uramadan, salkl yürütülebilmesi için 18 Marttaki Yükseköretim Yürütme Kurulu toplantsnda baz kararlar alnmt.

Bu kapsamda yükseköretim kurumlarnca her düzeydeki programda yer alan derslerin teorik ksmlar, gerekli altyap ve yetkinlik varsa yarndan itibaren uzaktan öretimle yürütülebilecek. Derslerin uygulamal ksmlar için de, belirlenen zamanda her bir programa göre younlatrlm akademik takvim oluturularak eitim verilebilecek.

Ülke genelindeki 207 yükseköretim kurumunun 123ünün bünyesinde Uzaktan Öretim Uygulama ve Aratrma Merkezi (UZEM) bulunuyor.

Örenme Yönetim Sistemi bulunmayan ya da yetersiz olan üniversitelerin ihtiyaçlar, geçen hafta itibaryla YÖK koordinasyonunda dier üniversitelerle i birlii içerisinde giderilmeye çalld.

Bu üniversitelere Anadolu, Atatürk ve stanbul üniversiteleri bata olmak üzere dier üniversiteler tarafndan destek saland.

Altyap eksiklikleri tamamlanan üniversiteler ya UZEMler araclyla ya da kendi imkanlaryla dijital platformlar üzerinden bu hafta balayacak eitimleri yürütecek.

Ders içerikleri, dersi veren öretim eleman tarafndan hazrlanabilecei gibi bir baka üniversitede verilen ayn içerikteki dersin kullanlabilmesi de mümkün olacak.

YÖK, bata Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve stanbul Üniversitesinin dijital ders havuzlarn önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluturulan YÖK-Dersleri (Yükseköretim Kurumlar Dersleri) ad verilen ara yüzle eriime açacak. Dier üniversitelerin dijital ders malzemeleri de zamanla YÖK tarafndan deerlendirilerek bu havuza ilave edilecek ve havuz sürekli gelitirilip zenginletirilecek.

- Öretim elemanlarna dijital eitim dersi

Bu süreçte dijital ortamda uzaktan öretim yapma ve içerik hazrlama konusunda karlalabilecek zorluklar dikkate alnarak, YÖKün koordinasyonunda, bu konuda eitim almak isteyen öretim elemanlarna Anadolu Üniversitesi tarafndan çevrim içi olarak Dijital Eitim Ortamlarna Giri dersi verilecek. Bu ders YÖK tarafndan hazrlanan ara yüzde Dijital Eitim Dersleri bal altnda yer alacak. Bunun yannda yükseköretim kurumlar isterlerse bünyelerindeki merkezler araclyla da kendi öretim elemanlar için eitimler düzenleyebilecek veya dier üniversitelerden bu eitimi aldrabilecek.

- Uzaktan eitim için üniversite örencilerine internet

çerie destek olmak ve bu alanda çeitlilii artrmak amacyla TRT tarafndan YÖKe tahsis edilecek kanal üzerinden daha geni örenci kitlesinin ald ortak derslerin yaynlanmasna ilikin çalmalar devam ediyor. YÖK, üniversite örencilerine belli bir internet kotas tanmlanmas için baz servis salayclaryla da görüme yürütüyor.

Yükseköretim kurumlar, örgün eitim programlarndaki bütün derslerde e zamanl ya da e zaman olmadan uzaktan eitim yöntemlerini kullanabilecek. Snavlar ve örenci baarsnn deerlendirilmesine ilikin hususlar, ilgili programn örenme kazanmlar ve sonraki süreçlerde yaanabilecek ihtilaflar ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak yükseköretim kurumlarnn yetkili kurullarnca belirlenen hukuki açdan effaf, açklanabilir ve denetlenebilir ilkeler dorultusunda yürütülecek. Bu kararlar, halen yürürlükte olan Yükseköretim Kurumlarnda Uzaktan Öretime likin Usul ve Esaslar kapsamnda, Yükseköretim Kurulundan gerekli izin alnarak açlm ve yürütülen Uzaktan Eitim Programlarnn yüz yüze eitim ksmlar için de geçerli olacak. Söz konusu usul ve esaslarn bu kararlara aykr hükümleri, koronavirüsle mücadele süresince uygulanmayacak.

- Telafi için yaz öretimi uygulanabilecek

Yükseköretim kurumlarnda uzaktan öretim yöntemiyle verilemeyen 2019-2020 eitim öretim yl bahar dönemine ait derslerin telafisi için her bir programa göre younlatrlm akademik takvim oluturularak, Kovid-19 sonrasnda yaz öretimi uygulanabilecek.

Lisans üstü programlardaki yeterlilik snavlar, tez izleme komitelerinin toplant ve tez savunmalar, rektörlüklerce gerekli altyapnn oluturulmas ve snav sürecinin kayt altna alnarak hukuki açdan denetlenebilir olma koulunu salamas kaydyla dijital ortamda da yaplabilecek.

Yükseköretim kurumlarnn yetkili kurullar, uzaktan öretimle ilgili her türlü tedbir ve uygulamalarnda, engelli örencilerin engel durumunu mümkün olduunca dikkate alacak.

Ana Sayfaya Git