Üniversiteleri dönüştüren 10 trend

Birleşik Krallık’ın uluslararası eğitimden sorumlu en büyük organizasyonu British Council, ‘Yükseköğretimi Şekillendirecek 10 Trend’ raporunu yayınladı. Buna göre uluslararasılaşma, yabancı dilde öğretim, sektörlerin talep ettiği beceriler, eğitim teknolojileri gibi bu alanda büyük etkileri olan 10 trend incelendi. İşte onlar:

Haberler 20.08.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1-) DEMOGRAFK YAPI DÖNÜÜYOR: Yükseköretimi ekillendirecek en önemli trendlerden biri, ülkelerin demografik yapsnn deimesi. Uzayan yaam ve düen doum oranlar sosyokültürel, ekonomik ve politik yaplar etkileyecek. Dünya nüfusunun 2100de 11.2 milyara ulamas bekleniyor. Yalanan nüfus; igücü ihtiyac, üretim ve taleplerdeki deiimi de beraberinde getirecek. Gelecek nesillerin talepleri de bugünlerden çok daha farkl olacak. Yükseköretim kurumlarnn bu deiime adapte olmas gerekecek.

2-) ETM DAHA FAZLA NSANA ULAIYOR: Artk daha fazla insan ilk, orta ve yükseköretim düzeyinde eitime katlyor. 2000 ile 2015 arasnda ilkokuldaki okul d çocuklarn oran 100 milyondan 57 milyona geriledi. Dünyada 15-24 yata okuryazarlk da 2015te yüzde 90n üzerine çkt. Bu, yükseköretime katlm arttryor. Üniversitelerin daha fazla örenciye nitelikli eitim vermesi için bask younlayor.

3-) SEKTÖRLER ARASI BRL ARTIYOR: Aratrma ve eitim kalitesi gibi kriterlerin yannda endüstriyle ibirlii de öne çkyor. Üniversite-endüstri ibirlii daha önce hiç olmad kadar istihdam odakl gençlerin gelecee hazrlanmasn salyor. Staj ve burs gibi olanaklarla üniversiteliler kendilerini kampusun dnda gelitirme frsat buluyor. Bu sayede üniversiteler mezunlarnn istihdam edilebilirliine katk salarken, sektördeki güncel gelimelerin de dnda kalmyor.

4-) TEKNOLOJ DEM GETRYOR: Eitim teknolojisi pazarnn ylda yüzde 1.7lik büyümeyle 2020de 252 milyar dolara ula-

mas bekleniyor. ABD yüzde 68 ile en fazla yatrm yapan ülke. Onu, yüzde 20 ile çin izliyor. Oyunlatrma, yapay zek, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojiler artk yükseköretimin bir parças. Z kuann talepleriyle daha da dönüecek.

5-) MARKA DEER ÖNE çIKIYOR: Dünya sralamalar, örenci anketleri, istihdam raporlar, öretim kalitesi, akademik saygnlk, örenim ücretleri gibi birçok kriter üniversitelerin marka deerlerini oluturuyor. Yükseköretim kurumlar hiçbir dönemde olmad kadar marka deerlerini gelitirmek ve korumak için kaynak ayryor.

6-) KAYNAK STRATEJY BELRLYOR: Ülkeler için bütçenin nasl belirlenecei politik konular arasnda yer alyor. Eitim de bu anlaytan nasibini alyor. Sklkla salk, güvenlik gibi alanlara ayrlan payn yannda, önceliini kaybederek snrl bir bütçe belirleniyor. Bu da eitim dünyasnn yeni stratejiler gelitirmesini engelleyebiliyor.

7-) ULUSLARARASILAMA HIZ KAZANIYOR: Özellikle son yllarda birçok ülke daha fazla sayda yabanc örenciyi kendine çekmek için ulusal stratejiler gelitiriyor. Ülkeler ekonomik kalknma, güçlü Ar-Ge altyaps ve baarl üniversiteler için dardan gelecek nitelikli insanlarn da öneminin daha önce hiç olmad kadar farknda. Birçok ülke lisans ve yüksek lisans eitiminin ardndan kaliteli ve istihdam edilebilirlii yüksek insanlar için göçmenlik, çalma ve vize gibi kritik konularda kolaylk salyor. Bunlar, ulusal stratejilerde ana balklar arasnda yer buluyor.

8-) YEN DÖNEM YEN BECERLER STENYOR: Teknolojideki gelimeler, yükseköretimde ve i hayatnda aranan becerileri daha çeitli hale getiriyor. Sosyal zek, disiplinleraras ve kültürleraras çalabilme, tasarm odakl düünebilme... 2025e kadar bugünkü ilerin neredeyse yarsnn yok olaca düünülüyor. 2020lerde adn duymadmz i alanlar gelecek. Üniversitelere, akademik bilginin yannda yeni dünya becerilerinin kazandrlmasnda büyük sorumluluk düüyor. Bu, lisans eitiminin yeniden ele alnmas anlamna geliyor.

9-) ÖRENC DENEYM Hç OLMADII KADAR ÖNEML: Son yllarda örencilerin üniversiteleriyle ilgili deneyimlerini ölçen anket ve aratrmalar çoalyor. Örencilere nasl hissettiini sormak, kendilerine de bakma imkn veriyor. Kurumlar, örencinin sosyal ve akademik açdan tatmin olmas için artk daha fazla strateji gelitiriyor.

10-) YABANCI DL OLMAZSA OLMAZ: Yükseköretim daha da uluslararas hale geldi. Ülkeler, yabanc örencilerin dikkatini çekebilmek için ngilizcenin eitim dili olmasna odaklanyor. Bata Avrupa ülkeleri olmak üzere, Asyada çin ve Japonyada bu dilde ilenen derslerin says artyor. ngilizcenin ardndan Franszca ve Almanca da yükseköretimde önemini koruyor.

Ana Sayfaya Git