Üniversitelerin Performansı!

YÖK tarafından, akademik kadro ve bütçe imkanları açısından desteklenen araştırma üniversitelerinin 2 yıllık performans değerlendirme sonuçları ve sıralamaları kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberler 18.10.2019 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK), akademik kadro ve bütçe imkanlar açsndan desteklenen aratrma üniversitelerinin 2 yllk performans deerlendirme sonuçlar ve sralamalar kamuoyu ile paylald.

Aaratrma üniversiteleri arasnda performans en yüksek üniversiteler ODTÜ, Boaziçi Üniversitesi, zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, stanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi eklinde sraland.

Yükseköretim Kurulunda düzenlenen toplantda, Aratrma ve aday aratrma üniversiteleri 2017 ve 2018 yllar performans izleme ve deerlendirme sonuçlar açkland.

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç bakanlnda gerçekletirilen toplantya, YÖK üyeleri ile aratrma ve aday aratrma üniversitelerinin rektörleri ve ilgili rektör yardmclar katld.

Üniversitelerden talep edilen 2017 ve 2018 yl verilerini içeren raporlar üzerinde yaplan dorulamalar ve kyaslamal analizler sonucunda 11 aratrma ve 5 aday aratrma üniversitesine yönelik performans deerlendirmesi sonuçland.

Buna göre, söz konusu üniversiteler, aratrma kapasitesi, aratrma kalitesi ve etkileim ve i birlii olmak üzere üç balk altnda toplam 33 göstergeye göre sraland.

Proje kapsamndaki üniversitelerin ilk iki yldaki performanslar oluturulan endeks kapsamnda yaplan deerlendirmeler sonucunda aratrma ve aday aratrma üniversiteleri, 2017 ve 2018 yl performanslarna göre listelendi.

Buna göre, aratrma üniversiteleri arasnda performans en yüksek 5 üniversite, ODTÜ, Boaziçi Üniversitesi, zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, stanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi olarak belirlendi.

Bir üniversite dnda aratrma üniversitelerinin performanslar 2017 ve 2018de 2-10 puan art gösterdi. ki ylda aratrma üniversiteleri arasnda en yüksek performans artn 10 puanla Ankara Üniversitesi yapt.

Aday aratrma üniversitesi olan Yldz Teknik Üniversitesi ise 2017de 7nci srada iken 2018de ise 6nc sraya yükseldi.

2018 performans puanlarna göre, stanbul Üniversitesi 7nci, Gebze Teknik Üniversitesi 8inci, Ankara Üniversitesi 9uncu, Erciyes Üniversitesi 10uncu, Ege Üniversitesi 11inci, stanbul Üniversitesi Cerrahpaa 12nci, Gazi Üniversitesi 13üncü, Bursa Uluda Üniversitesi 14üncü, çukurova Üniversitesi 15inci ve Selçuk Üniversitesi 16nc srada yer ald.

- Listenin performansa göre güncellenecei gün bugün deil

Yekta Saraç, toplantda yapt konumada, yeni YÖK olarak ülkenin rekabet gücünün artmasna, kalknmasna katk salayacak aratrma ve aday aratrma üniversitelerinin yükseköretimdeki yerini ve geliimini çok önemsediklerini vurgulad.

Bu süreçlerde belirlenen üniversiteler için aratrma üniversitesi unvannn ilanihaye tanlacak bir etiket olmayacan projeyi kamuoyuna tantrken belirttiklerini hatrlatan Saraç, unlar kaydetti:

Proje kapsamnda yer alan üniversitelerimizin performanslar YÖK bünyesinde oluturulan zleme ve Deerlendirme Komisyonu tarafndan belirlenen kriterler çerçevesinde yllk olarak takip edildi. Bu yl içerisinde de aratrma üniversitelerimizden talep edilen ve 2017, 2018 yl verilerini içeren raporlar incelendi ve yaplan kyaslamal analizler sonucunda performans deerlendirmeleri gerçekletirildi.

- Üniversitelerin ödeneklerinde ilave art yapld

Yekta Saraç, konumasnda aratrma üniversitelerine imdiye kadar verdikleri ve bundan sonra verecekleri destee ilikin bilgi aktard.

2018 yl içerisinde aratrma ve aday aratrma üniversitelerine 315 ilave aratrma görevlisi kadrosunun, ayrca Milli Eitim Bakanl ile koordineli bir ekilde yürütülen yurt d doktora eitimi kapsamnda bu üniversitelere 2018 ylnda 272, 2019 ylnda ise 136 kontenjan tahsis edildiini anlatan Saraç, bunun yannda TÜBTAK tarafndan Mükemmeliyet Merkezi Destek Programna bavuruda bulunan aratrma ve aday aratrma üniversitelerinin özellikle desteklendiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git