Üniversiteliler interneti "yalnız" oldukları için kullanıyor

Türkiye'de 26 üniversiteden 3 bin öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, her iki üniversite öğrencisinden biri, kendisini yalnız hissettiği için interneti daha çok kullanıyor.

Haberler 13.11.2019 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örencilerin internet kullanm ortalamas günlük 118 dakika olarak belirlenirken, en yüksek kullanm nedenlerinin 224 dakika ile iletiim ve 180 dakika ile elence olduu tespit edildi

Prof. Dr. Birol Gülnar:

- Yaklak her iki örenciden birinin kendisini yalnz hissetmesinden dolay interneti youn olarak kullandn gördük. Yine pozitif iliki olarak örencilerin, elence ve iletiim kurma maksatl internet kullanm arttkça depresyon halinin arttn ve kendisini yalnz hissettiini anladk. Bu bizim için gerçekten düündürücü ve üzücü bir durum

HABER MERKEZ

Türkiyede 26 üniversiteden 3 bin örenci üzerinde yaplan aratrmada, her iki üniversite örencisinden birinin kendisini yalnz hissettii için interneti daha çok kulland ortaya kondu.

Türkiyede ve dünyada son zamanlarda artan internet kullanm, yeni iletiim biçimleri ile bunlarn sosyal ve psikolojik etkilerini gündeme getiriyor.

Prof. Dr. Birol Gülnar, örencilerin internet kullanm tiplerini ve ruh sal ilikisini ortaya koymay amaçlayan ve 26 üniversiteden 3 bin örencinin katld bir alan aratrmas yapt.

Gülnar, aratrmada örencilerin youn internet kullandklarn tespit ettiklerini dile getirerek, unlar belirtti:

Aratrmada üç grupta yani elence, iletiim ve bilgi arama maksatl internet kullanm alkanln ölçmeye çaltk. Örencilerin günlük ortalama internet kullanm süresi 118 dakika çkt. Yine iletiim amaçl kullanm 224 dakika iken, elence amaçl kullanmn da 180 dakika a olduunu tespit ettik. Örencilerin bilgi amaçl internet kullanm ortalamas ise 60 dakika. Bu maalesef ac bir tablo ama gerçeklerle yüzlememiz gerekiyor.

- Her iki örenciden biri kendisini yalnz hissediyor

Gülnar, elence amaçl olarak kiilerin video izlediini, oyun oynadn ve sosyal medya kullandn anmsatarak, internet kullananlar içerisinde depresyon düzeyinin yüzde 44 olduunu belirtti.

Aratrmaya katlan örencilerden yarya yaknn depresyondan uzak olmadn tespit ettiklerini dile getiren Gülnar, öyle dedi:

Tam tersi ekilde de kiide depresyon hali mevcutsa interneti youn bir ekilde iletiim ve elence amaçl kullanyor. Bu döngü bu ekilde devam ediyor. Buradan internet örenciyi depresyona sokuyor yargsna varmak yanl olabilir. Ancak aralarnda pozitif bir iliki olduu mutlaktr. Depresyon örneinde olduu gibi yaklak her iki örenciden birinin kendisini yalnz hissetmesinden dolay interneti youn olarak kullandn gördük. Yine pozitif iliki olarak örencilerin, elence ve iletiim kurma maksatl internet kullanm arttkça depresyon halinin arttn ve kendisini yalnz hissettiini anladk. Bu bizim için gerçekten düündürücü ve üzücü bir durum.

Ana Sayfaya Git