Üniversiteye Ortak Sınav

Milli Eğitim Bakanlığınca, TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavlara katılan 286 bin 998 öğrenciye yönelik yapılan ankete katılanların yüzde 72'si, üniversiteye giriş sınavlarının da "ortak sınav" şeklinde yapılmasını istedi

Haberler 05.06.2017 - 03:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca, Temel Eitimden Ortaöretime Geçi (TEOG) Sistemi kapsamnda düzenlenen ortak snavlara katlan 286 bin 998 örenciye yönelik yaplan ankete katlanlarn yüzde 72sinin, üniversiteye giri snavlarnn da ortak snav eklinde yaplmasn istedii ortaya çkt.

MEB, TEOG snavna katlan 8. snf örencilerine yönelik Ortak Snavlar Örenci Anketi hazrlad.

Ortak snavlarn örenciler açsndan olumlu ve olumsuz taraflarn belirlemek amacyla hazrlanan anket, resmi ve özel okullardan, ortak snavlara katlan 286 bin 998 örenci tarafndan cevaplandrld.

Anket, örencilerin yüzde 96snn TEOG snavndan memnun olduunu gösterdi. Örencilerin yüzde 72si, üniversite snavnn da TEOG snav benzeri yaplmas gerektii görüünü ortaya koydu.

Örencilerin yüzde 90 snavn kendi okullarnda yaplmasnn rahatlatc etkisi olduunu belirtirken, 100 örenciden 89u ortak snavlarn iki ayr günde yaplmasn olumlu buldu.

- Derslere düzenli çalmak baar için yeterli

Ortak snavlara, okul arkadalaryla katlmalarnn motivasyonlarn nasl etkiledii sorusunda, örencilerin yüzde 84ü olumlu görü bildirdi.

Ankete katlan her 100 örenciden 75i, ortaöretim kurumlarna yerletirilirken ortak snavdan aldklar puanlar ile okul baar puanlarnn birlikte deerlendirilmesini olumlu buldu. Örencilerin yüzde 88i de snavlara serbest kyafetleriyle katlmaktan memnun olduklarn ifade etti.

Snavda testlerin ara verilerek yaplmasnn doru bir uygulama olduunu belirten örencilerin oran yüzde 93, snavlarda yanl cevap saysnn doru cevap saysn etkilememesinden dolay snav kaygsnn azaldn kaydeden örencilerin oran yüzde 88 oldu.

Her 100 örenciden 70i, derslere düzenli çalmann ortak snavlarda baar kazanmak için yeterli olduu görüünü bildirdi.

- Örencilerin yüzde 75i destekleme kurslarndan memnun

Ankete katlan örencilerin yüzde 69u, snava hazrlanrken Milli Eitim Bakanlnca düzenlenen destekleme ve yetitirme kurslarna katldn, yüzde 88i ise kazanm kavrama testlerinden yararlandn belirtti.

Her 100 örenciden 75i destekleme ve yetitirme kurslarnn, 86s ise kazanm kavrama testlerinin ortak snavlara hazrlanrken faydal olduunu kaydetti.

Ankette örencilere, snav öncesindeki kayglarna ilikin de soru yöneltildi. Buna göre, örencilerin yaklak yüzde 70i ortak snavlar öncesi düük veya orta düzeyde snav kaygs yaadn bildirdi.

- Örenciler devamszlk yapmamaya özen gösteriyor

Örencilerin yüzde 87sinin ortak snavlarda baarl olmak için devamszlk yapmamaya özen gösterdii sonucu da anketle ortaya konuldu.

Ortak snav uygulamasnda örencilere telafi imkan salanarak, tek snavdan kaynaklanan olumsuzluklarn ortadan kaldrlmas da amaçlanyor. Örencilerin yüzde 71i, telafi imkanndan dolay snavlar öncesinde kendilerini daha rahat hissettiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git