Üniversiteyi kazanan öğrencilere önemli uyarı! Sakın imzalamayın

TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal "Öğrenciler, özel yurt ile sözleşme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceği hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleşmeye yazdırmalı. Öğrenciler seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi okuyarak imzalamalı" dedi.

Haberler 15.08.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜDEF Genel Bakan Aziz Koçal, üniversite yerletirme sonuçlarnn açklanmas sonras örencilerin özel yurt veya ev tutarken madur olmamas için dikkat edilmesi gerekenleri AA muhabirine anlatt.

Koçal, üniversiteye yeni yerleen örencilerin Yüksek Örenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarna yerleememeleri durumunda özel yurtlar ve ev kiralamay tercih ettiklerini belirterek, bu süreçte bir an önce barnma ihtiyacn halletmek isteyenlerin hata yapabildiini veya dolandrclarla kar karya kalabileceini söyledi.

Özel yurtlarla sözleme imzalarken dikkat edilmesi gereken hususlara deinen Koçal, unlar kaydetti:

Yurdun örencilere verecei hizmetler çok iyi sorgulanmal, güvenlik, temizlik, snma, yemek, ders çalma alanlar, konaklama yaplacak odalar, özel etüt odalar, kantin ya da dinlenme bölümleri gibi sosyal mekanlar görülerek karar verilmeli. Örenciler, özel yurt ile sözleme imzalamadan önce yurdun kendisine verecei hizmetlerin tamamn ayrntl olarak sözlemeye yazdrmal. Örenciler seçtikleri yurt ile yapacaklar yllk sözlemeyi çok iyi okuyarak imzalamal. Yurdun mutlaka Milli Eitim Bakanlndan onayl olmasna dikkat edilmeli. Aksi takdirde vereceiniz paralar boa gidebilir ve ortada kalabilirsiniz.

Koçal, yurtlarn sözleme imzalama aamasnda depozito talep etmesi halinde bir aylk tutardan fazla ücret verilmemesi gerektiini kaydederek, verilen depozitonun ne ekilde iade edileceinin açkça yazlmasnn öneminden bahsetti.

YURT ARTLARI SALAMAZSA SÖZLEME TEK TARAFLI FESHEDLEBLR

Koçal, özel yurtlara kayt yaptran örencilerin imzaladklar sözlemeleri 15 Eylüle kadar feshetmeleri halinde sözlemede yazl olan yllk barnma ücretinin yüzde 10unu ödemesi gerektiini belirterek, 15 Eylül ve sonrasnda ayrlanlar ise barnma hizmeti ald aylar ile içinde bulunulan ayn ücretinin tamamn ve kalan aylara ait barnma ücretinin yüzde 30unu ödemesi lazm. dedi.

Yurtlarn en fazla bir aylk ücret tutarnda depozito alabileceini dile getiren Koçal, bu ücretin daha sonra iade edilmesi gerektiini bildirdi.

Koçal, yurt ile yaplan sözlemede anlalan temizlik, yemek gibi artlarn salanmamas halinde sözlemenin tek tarafl feshedilebileceinin altn çizerek, bu durumda herhangi bir cayma bedeli ya da cezai art alnamayacan vurgulad.

EV GÖRMEDEN KAPORA VERMEYN

Koçal, örencilerin kiralk evlerde yaad sorunlar arasnda konutta kaç kiinin kald konusunun bulunduunu belirterek, unlar ifade etti: Örenci okula baladktan sonra yeni arkadalar ediniyor veya kira ar geldii için kendi snfndan baka insanlarla beraber kalmaya karar veriyor. Bu gibi durumlarda ev sahibi problem çkarabiliyor. Bu yüzden kiralk ev sözlemesi yaparken evde kaç kiinin kalaca gibi durumlar mutlaka sözlemede belirtilmeli. Sözleme kirac lehine olduu için geri adm atlmad takdirde hiçbir problem yaanmaz. Ayrca evin fiziki özellikleri incelenmeli, eksik veya tamirat gereken durumlar önceden belirlenmeli.

Koçal, ev arayan örencileri dolandrmak isteyenlerin olduunu belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Mesela kii kendisine ait olmayan dairenin fotorafn ilana koyup ilgi çekiyor. Bu kiiler kendilerini arayanlara, landaki daireye çok talep var, ciddi düünüyorsanz kaporay yatrn. diyor. Hesaba para yatt andan itibaren telefonlarn kapatarak ortadan kaybolan bu kiilere bir daha da ulalamyor. Bu gibi maduriyetlerle karlamamak için daire görülmeden peinat, kapora verilmemeli, depozito ev sahibine verilmeli, hatta hesabna yatrlmal.

KALMADIINIZ DÖNEMN ÜCRETN ÖDEMEMEK çN TÜM SENETLER MZALAMAYIN

Gayrimenkul uzman Hatice Kolçak ise üniversite kazanan örencilerini kayt ilemleriyle beraber kiralk ev ve yurt bulma araylarna soktuunu belirterek, ev kiralarken veya özel yurt sözlemeleri imzalarken dikkatli olunmas ve hata yaplmamas gerektiini söyledi.

Özel yurt sözlemesi yaplrken örencilerden senet de alnabildiini aktaran Kolçak, unlar kaydetti:

Yurt çkmaz kaygsyla baz örenciler direkt gidip özel yurda yerleebiliyor. Daha sonra bavuru yapt devlet yurdu çkabiliyor. Ya da örenci yurdu beenmedii için yl bitmeden baka bir yurda geçmek isteyebiliyor. Bu noktada tüm yln veya kalnmayan dönemin tamamnn parasnn ödenmemesi için yurt ile yaplan sözleme hükümleri önemli.

mzalanan senetler de böyle durumlarda ileme konabilmekte. Bu nedenle verilen senetler her ay için ayr ayr imzalanmal ve borçlu olunan kii veya kurum adna nama yazl olacak ekilde düzenlenmeli. Sözlemeye de yazlmaldr. Senetlerin ve sözlemenin birer kopyas da mutlaka istenmelidir.

SAHTE EMLAKçILARA DKKAT

Kolçak, ev kiralamada, yüksek aidat, kira, snma gibi maliyetlerin dikkate alnmas gerektiini belirterek, kiralama kontrat yaparken artlarn iyi okunmas gerektiini aktard.

çocuun darda kalma riskini göze alamayan velinin dikkatli okumadan kira sözlemesi yapabildiini, önüne konan senedi bakmadan imzalayabildiini dile getiren Kolçak, daha sonra mülk sahibi ile anlamazla düüldüünde çou maddenin kiracnn aleyhine kullanlabildiini vurgulad.

Kolçak, özellikle kira sözlemesi yaparken, sahte emlakçlara ve frsatç mal sahiplerine dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

Sözleme ile verilecekse senetlerin de birer kopyasnn alnmas gerektiini dile getiren Kolçak, sözlemenin mal sahibi ile yaplmas gerektiini aktard.
Ana Sayfaya Git