Uyku yoksunluğu öğrenme becerisini azaltıyor

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, okulların açılmasıyla öğrencilerin uyku saatlerinin düzene sokulması gerektiğini belirterek, "Geç yatıp erken kalkmayla kısalan uyku süresi uyku yoksunluğuna yol açıyor. Bu yoksunluk çocuklarda olumsuz etki yaratıyor. Öğrenme becerisi azalan çocuklarda psikiyatrik problemler de ortaya çıkabiliyor." dedi.

Haberler 15.09.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Uyku Tbb Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Ylmaz, okullarn açlmasyla örencilerin uyku saatlerinin düzene sokulmas gerektiini belirterek, Geç yatp erken kalkmayla ksalan uyku süresi uyku yoksunluuna yol açyor. Bu yoksunluk çocuklarda olumsuz etki yaratyor. Örenme becerisi azalan çocuklarda psikiyatrik problemler de ortaya çkabiliyor. dedi.

Ylmaz, örencilerin okul baarlarnn olumsuz etkilenmemesi ve salkl büyümeleri için büyüme hormonu salgsnn art akam saatlerinde düzenli uykunun art olduuna dikkati çekti.

Son 30 ylda yaplan birçok çalmayla, uyku yoksunluunun iddetiyle mental beceri arasnda güçlü bir iliki olduunun belirlendiini ifade eden Ylmaz, çalmalar, uyku yoksunluunun artmasna paralel olarak problem çözme ve kavrama becerilerinin azaldn gösteriyor. Olgularda, uyku yoksunluuyla duygu durum bozukluu arasnda da benzer bir iliki bulunduu, uyku yoksunluunun iddetine paralel olarak depresyon ve sknt hissinde art olduu gözleniyor. bilgisini verdi.

Ylmaz, gelime çandaki çocuklarn, özellikle derin uyku dönemlerinde salglanan büyüme hormonunun fiziksel geliim için önemine dikkati çekerek, Büyüme hormonu, gecenin ilk yarsnda yani 01.00-03.00 saatlerinde youn salglanr. Ergenlik dönemindeki çocuklar, geç saatlere kadar uyumaz ve bu hormonun salgland saatlerde uyank kalrlarsa hormonun gelitirici etkisinden yoksun olur, çelimsiz, zayf, serpilememi olarak büyür. diye konutu.

- Düzensiz uyku okul baarsn düürür

Ylmaz, uykunun REM dönemi denilen hzl göz hareketlerinin olduu ve rüyalarn gözlendii sürecinde, örenilen teorik bilgilerin pekitirildiini ve kalc bellee yerletirildiini belirterek, salkl ve yeterli bir uykuyla okul baars arasnda güçlü bir iliki olduunu vurgulad.

Örencilerin hem okulda baarl olmalar hem de salkl büyüyebilmeleri için uyku saatlerini düzene koymalar gerektiini söyleyen Ylmaz, Eer uyku düzeni bozuksa veya uyku yeterli deilse yani bir uyku yoksunluu varsa, bu durum bilgilerin pekitirilme sürecini aksatr. Örenci, örendiklerini kalc bellee yerletiremez ve unutur. htiyac olduunda, örnein snavlarda hatrlayp o bilgiyi kullanamaz, baars düer. deerlendirmesinde bulundu.

- lkokul örencileri akam 10da yatmal

Prof. Dr. Ylmaz, uyku gereksiniminin yaa göre deikenlik gösterdiinin altn çizerek, unlar kaydetti:

Anaokuluna giden 3-5 ya grubunda uyku gereksinimi 11-12 saat, ilkokul örencilerinde 10-11, ortaokul örencilerinde 9-10, lise örencilerinde 8-9, üniversite örencilerinde ise 7-8 saattir. Bu sürelerin altnda uyunduunda uyku yoksunluunun olumsuz etkileri yaanr.

Uyku yoksunluu yaanmamas için anaokuluna giden örencilerin saat 21.00, ilkokula gidenlerin 22.00, ortaokul ve liseye gidenlerin 23.00 gibi yatmalar, sabah da 7.00 gibi kalkmalar uygun olacaktr. çocuklar okullarna ölen bile gidecek olsalar uyku ritminin sal için en geç 8.00-8.30 gibi kalkmalar uygundur.

- Bilgisayar oyunlarna dikkat

Ylmaz, uyku yoksunluunun önemli nedenlerinden birinin geç saatlere kadar oynanan bilgisayar oyunlar olduuna iaret ederek, Bu oyunlar srasnda maruz kalnan radyasyon, k, oyunun neden olduu uyarc etkinin bir yandan uyku yoksunluu ile akademik baary olumsuz etkilerken, öte yandan örencinin asl çalmas ve zaman ayrmas gereken derslerine konsantrasyonunu bozar. dedi.

Planlanan uyku zamanndan önce rutin hale getirilecek eylemlerin, uykuya dalmay kolaylatracan kaydeden Ylmaz, Uyumadan önce lk bir du alnmas, kitap okunmas, dilerin frçalanmas, ertesi günün ders programna göre çantann hazrlanmas, yaplan ödevlerin kontrol edilmesi gibi birtakm alkanlklar uykuya dalmay kolaylatracaktr. ifadesini kulland.

- Eve geç gelen ebeveynlerin çocuklar daha geç uyuyor

Ylmaz, ebeveynlerin ilkokul ve ortaokul çandaki çocuklarn uyku alkanln yerletirme konusunda taviz vermemesi gerektiini söyledi.

Disiplinin, olumsuz bask içeren bir yaklamla deil yumuak, sakin ve ikna edici bir dil kullanarak salanmas gerektiinin altn çizen Ylmaz, aksi takdirde neden olunan stresin çocuklarda uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede sorunlara yol açabilecei uyarsnda bulundu.

Ebeveynleri eve geç gelen anaokulu ve ilkokul örencilerinin uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede sorun yaayabildiini belirten Ylmaz, bu sorunun en sk gözlenen nedeninin anne veya babann özlenmesine bal yoksunluk sendromu olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git