Uzaktan derste kulaklık uyarısı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Köder, pandemi döneminde online derslere katılan öğretmen ve öğrencilere kulaklık seçimi ile kulaklığın doğru takılması konusunda bilgiler verdi. Op. Dr. Köder, “Doğru kulaklık seçilmez ve doğru takılmazsa kulakta travmalar oluşacaktır” dedi.

Haberler 08.02.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Ahmet Köder, kulaklk kullanmnn artt online derslere katlan örenci ve öretmenlere uyarlarda bulundu. Op. Dr. Köder, unlar söyledi:

Korona döneminde online derler yaplmaya balad. Buna bal olarak örenci ve öretmen arkadalarmz kulaklk kullanmn arttrd. Piyasada birçok farkl kulaklk var ama bir kulak, burun, boaz hekimi olarak kulaklklar iki gruba ayrabiliriz. Birincisi kulak kanal dediimiz kulan içine oturan kulaklklar, ikinci ise kulak üstü dediimiz kulan üst ksmna oturan kulaklklar. Öncelikle aldmz kulakln kaliteli olmasna dikkat etmemiz gerekiyor. çünkü aldmz kulaklk kaliteli bir kulaklk deilse alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Kulaklklar içinde istenmeyen maddeler insan salna zararl olabilir. Bu ilk dikkat etmemiz gereken nokta.

SESN DDETNE GÖRE KULAA TAKILMALI

Kulakl kullanmadan önce ses ayarnn kontrol edilmesi gerekiyor. kincisi ise kulakl takmadan önce kulakl kulamza yaklatrarak sesin iddetine bakarak kulakl kulamza takmalyz. Kulak içi dediimiz kulak kanalna oturan kulaklklar ergonomik olarak iyi deillerse ar yapma riski artar. Bu yüzden kulaklmz çok uzun süre kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Örnein ders alyorsak ders aralarnda kulaklmz çkarmamz gerekiyor. Bu sayede kulamz rahatlatabiliriz. Ayrca ders haricinde sürekli kulaklk kullanmak, bunu alkanlk haline getirmek kulaktaki normal fonksiyonlar bozabilir ve kulakta kir oluumun artmasna neden olabilir. Bu yüzden özellikle kulak içi kulaklklar uzun süre kullanmay tavsiye etmiyoruz. Kulak d kulaklklar ise kulamzn tam üstüne oturuyor. Bu kulaklklarn da dezavantaj var. Dardan gelen sesleri engellemek için kulaa tam oturur basya bal kulakta ar oluturuyor. Ayrca takarken aniden brakmaya bal oluacak basnçla travmalar oluabilir. Takarken yavaça takmakta fayda var ve yine dier kulak içi kulaklklar gibi bunlar da uzun süreli kullanmamakta fayda var. Bunlarn da belli bir süre sonra ar yapma riski var.

DÜÜK OLASILIK AMA KULAK ZARININ PATLAMA RSK VAR

Kulaklklarn düük ihtimalle de olsa kulak zarn patlatma riski bulunuyor. çok ar bir basnçla kulak arkas kulakl takarsanz kulak zarna tam oturup aniden bas yaparsa kulak zarn patlatma riski var. Ancak bu çok olas bir durum deil. Bunun tam oturmas gerekiyor ve düük bir olaslk. Kulak zarna zarar verme riski ise cihazdan gelen ses younluuna bal. Yüksek sesle dinler ya da aniden çok yüksek bir ses kulanza gelirse ona bal akustik travma dediimiz bir travma oluturabilir. Ama kulakln kendisine bal olmayan sesten dolay oluan bir travma.

Ana Sayfaya Git