Uzaktan eğitim başlıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç: "İçeriğe destek olmak ve bu alanda çeşitliliği artırmak amacıyla TRT tarafından YÖK'e tahsis edilecek kanal üzerinden daha geniş öğrenci kitlesinin aldığı ortak dersler yayınlanacaktır. 23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkanlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır. Ön lisans ve lisans düzeyindeki bu uygulama ve yaklaşıma, lisansüstü düzeyde de imkan tanınacak; denetlenebilir olma kaydıyla uzaktan öğretim ve dijital imkanlar kullanılarak bu süreçlerde de bir kesinti olmaması sağlanacaktır."

Haberler 19.03.2020 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK) Bakan Yekta Saraç, 23 Martta uzaktan eitim kapasitesine sahip üniversitelerimizde dijital imkanlarla uzaktan öretim süreci balayacak. dedi.

Saraç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle üniversitelere verilen tatil döneminde uygulanacak dijital, uzaktan eitime ilikin basn toplants düzenledi.

Bakan Saraç, küresel ölçekte yaanan ve Dünya Salk Örgütünce pandemi olarak ilan edilen olaanüstü durum karsnda, YÖKün hzla harekete geçtiini ve kurullarn bu sürecin eitim ve öretime muhtemel etkileri üzerine belli senaryolar üzerinde çalma balattn belirtti.

Bundan dolay yükseköretimde eitime ara verilmesi kararndan önce birtakm tedbirlerin üniversitelere gönderildiini dile getiren Saraç, bu bir haftalk süre içerisinde de eitim ve öretim faaliyetlerinin mümkün olduunca kesintisiz yürütülebilmesi için model planlamas yapldn söyledi.

Bu süreçte dünya örneklerinin de incelendiini aktaran Saraç, Amerika ve Avrupa bata olmak üzere salgnn bulunduu ülkelerin yükseköretim otoriteleri ve üniversitelerin aldklar kararlarn da deerlendirildiini belirtti.

13 Martta eitime ara verilmesinin akabinde de uzaktan öretim altyaplar ve insan kaynaklarnn durumu konusunda üniversitelerden acil bilgi istendiini, üniversitelerde Salgn Danma Komisyonlar oluturulduunu söyleyen Saraç, unlar kaydetti:

Sayn Cumhurbakanmzn eitim öretim süreçlerinin kesintiye uramamas ve bu sürecin en az hasarla almas yönündeki yönlendirmeleri ile bu süreç hzl bir ekilde planland. Bugün itibaryla YÖK bünyesinde farkl üniversitelerimizden alannda uzman hocalarmz tarafndan oluturduumuz Yükseköretimde Dijital Dönüüm Komisyonumuz tarafndan hazrlanan Pandemi Dönemi Uzaktan Öretim Uygulamalar Yol Haritasna Yürütme Kurulumuz tarafndan son hali verilmitir.

Koronavirus tedbirleri nedeniyle verilen ara dönemde, örencilerimizin örenme süreçlerinin kesintiye uramasnn önüne geçmek üzere gerçekletirilecek uzaktan öretim faaliyetleri için bir çerçeve sunan bu yol haritasnda u 5 temel alanda çalma yapld, mevzuat, altyap, insan kaynaklar, içerik, uygulama. Mevzuat düzenlemesiyle, Uzaktan Öretim Usul ve Esaslarnda önemli deiiklikler yaplarak uzaktan öretim altyaplar hazr olan üniversitelere, bu dönemle snrl olmak kaydyla, tüm alanlarda uzaktan öretim yapma imkan salyoruz. Bu maksatla uzaktan öretim yapma konusunda mevzuat deiikliine gidilmitir. Altyap konusunda üniversitelerimizden gelen geri bildirimler deerlendirilmitir. Üniversitelerimizin önemli oranda uzaktan öretim altyapsna sahip olmas memnuniyet vericidir.

- Öretim elemanlarna dijital eitim verilecek

123 üniversitede Uzaktan Öretim Uygulama ve Aratrma Merkezi olduuna iaret eden Saraç, u deerlendirmelerde bulundu:

Altyap konusunda eksii olan üniversitelerimizin ihtiyaçlar da YÖK koordinasyonunda dier üniversitelerle i birlii içerisinde giderilecektir. Bu istikamette de planlamalarmz vakit geçirilmeksizin hayata geçirilecektir. nsan kaynaklar alannda birçok üniversitemizde önemli bir birikim bulunmaktadr. Yeni YÖK olarak 2 yl önce balattmz Dijital Dönüüm Projesi kapsamnda, bilindii üzere, yeni kurulmu üniversitelerimizde bulunan 6 binin üzerinde öretim elemanna ve 50 binin üzerinde örencimize eitim verildi. imdi ise önümüzdeki haftadan itibaren de talep etmeleri halinde sistemdeki bütün öretim elemanlarna, bu süreçleri yürütebilmeleri için gerekli yetkinlii salayacak olan eiticilerin eitimi olarak da adlandrabileceimiz Dijital çada Yükseköretimde Örenme ve Öretme dersi ve yetkinliinin dijital imkanlarla verilmesi konusunda tüm hazrlklarmz tamamlanmtr. Bunun yannda baz üniversitelerimiz kendi öretim elemanlarna bünyelerindeki merkezler araclyla eitim vermeye de balamtr. çerik oluturma uzaktan öretimin en önemli unsurudur.

Birçok üniversitede öretim elemanlarn içerik oluturmada önemli deneyime sahip olduunu vurgulayan Saraç, bununla birlikte bu konuda destek ihtiyac duyan hocalarla da içerik gelitirme konusunda araç ve rehberlerin paylalacan bildirdi.

Bunun yannda üniversiteler tarafndan hazrlanan tüm örenme kaynaklarnn yaplacak uzaktan öretim uygulamalarnda kullanlmak üzere eriime açlmasnn salanacana iaret eden Saraç, unlar kaydetti:

Ayrca üniversitelerimizin içerik ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla bata Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve stanbul Üniversitesinin ders havuzlarnda yer alan dijital ortamdaki bütün dersler önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluturulan YÖK-Dersleri (Yükseköretim Kurumlar Dersleri) adn verdiimiz ara yüzle açk eriime açlacak, bilahare dier üniversitelerin dijital ders malzemeleri de bu havuza ilave edilecek. Bilindii üzere bu konu yani, YÖK-Dersleri Projesi YÖKün 2020 hedefleri arasnda geçtiimiz aylarda kamuoyuna açklanmt. Dolaysyla bu konuda da hazrlklar tamamlanmtr. çerie destek olmak ve bu alanda çeitlilii artrmak amacyla TRT tarafndan YÖKe tahsis edilecek kanal üzerinden daha geni örenci kitlesinin ald ortak dersler yaynlanacaktr. Bu konuda destekleri dolaysyla Cumhurbakanl letiim Ofisi ve TRTye teekkür ediyoruz.

- Kurul gerekli yol haritasn belirledi

Üniversitelerin e zamanl ya da e zamanl olmadan uzaktan öretim yöntemlerini kullanabileceini belirten Saraç, e zamanl uygulamalarn güçlüü göz önüne alndnda üniversitelerin özellikle önlisans ve lisans programlarnda e zaman olmadan uygulamalara yönelecei tahmin ettiklerini söyledi.

Saraç, ezamanl uygulamalarn YÖK tarafndan tevik edileceini dile getirerek, uygulamal dersler için ise teorik ksmlarnn uzaktan öretimle yürütülmesi, uygulama çalmalar için ise doru zamanda sktrlm takvim program uygulanmasnn planlandn ifade etti.

Uzaktan verilecek olan derslerin ölçme ve deerlendirmesi yani snavlarn da makro düzeyde belirlenmi takvime riayet etmek artyla yine üniversitelerin kendilerine uygun bir dönemde gerçekletirilecektir diyen Saraç, u açklamalarda bulundu:

Lisansüstü programlardaki yeterlik snavlar, tez izleme komiteleri ve tez savunmalarnn, üniversitelerimizin gerekli altyapy oluturmalar ve kayt altna alnarak denetlenebilir olma artyla dijital ortamda yaplabilmesi salanacaktr. Dier bir ifadeyle Kurulumuz tarafndan üniversitelerimizde uzaktan öretimin uygulanmas sürecinde gerekli yol haritas belirlenmi ve çerçeve çizilerek yetki devri kapsamnda ve üniversitelerimize yetkinlikleri dorultusunda uygulama imkan salanmtr.

Kurulunun bu süreçte etkin koordinasyon ve denetleme görevini yapmaya devam edeceini, ihtiyaç oldukça da yeni düzenlemeler yapacan dile getiren Saraç, YÖKün son yllarda çok hzl karar alabilme ve çevik yönetim sergileyebilme kapasitesi yüksek bir kurum halini alm olmas, bu süreci kolaylatrc bir unsurdur. Elbette yükseköretimi verimli, etkin ve kymetli klan tüm yapnn dijital ortamda kurulmas mümkün deildir. Ayrca üniversitelerimizin akademik programlarnn kazanmlar noktasnda belirli bir ortakl olsa da üniversite eitiminde tek bir müfredat uygulamas da yoktur. ifadelerini kulland.

- Uzaktan eitim süreci 23 Martta balayacak

Sadece Türkiyenin ülke deil dünyann fevkalade günler geçirdiine iaret eden Saraç, bu sürecin gerçeklikten kopmadan, allan metotlarn dnda yeni yollar kullanlmasn da zorunlu kldn söyledi. Saraç, unlar kaydetti:

Sonuç olarak bir müddet önce balattmz malum salgn karsnda salgnn bulunduu ülkelerin yükseköretim kurumlarnda alnan tedbirler de incelenerek mevcut kapasitemiz deerlendirilmi ve planlamamz tamamlanmtr. 23 Mart Pazartesi uzaktan eitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkanlar ile uzaktan öretim süreci balayacaktr. Bu kapasiteye henüz sahip olmayan üniversitelerimiz için de yine ayn gün, 23 Martta ksa süre içinde oluturduumuz açk ders malzemeleri havuzu bütün üniversitelerimize açlacaktr. Uygulamaya dayal programlarda bulunan teorik derslerde dijital imkanlar ve uzaktan öretim yöntemleri kullanlacak, uygulama dersleri ise yine üniversitelerimizce belirlenen takvimin uzatlmas da dahil en uygun zamanda verilecektir.

Ön lisans ve lisans düzeyindeki bu uygulama ve yaklama, lisansüstü düzeyde de imkan tannacak; denetlenebilir olma kaydyla uzaktan öretim ve dijital imkanlar kullanlarak bu süreçlerde de bir kesinti olmamas salanacaktr. Türk yükseköretim sistemi salam bir zemine oturmaktadr. 15 Temmuz darbe teebbüsü akabinde de gösterdii gibi olaanüstü durumlar aabilecek güçtedir. Bunda YÖKün her düzeydeki eitimde belli bir standart ve kaliteyi aramasnn büyük pay vardr. Üniversitelerimizin yetkinliklerine ve yeteneklerine güveniyoruz. YÖK olarak bu sürecin gerçekleri dikkate alan, sükuneti ve temkini elden brakmayan, üniversitelerimizin ehliyetlerine karar mekanizmalarnda önem veren bir yaklam ile yönetilmesine büyük önem veriyoruz. nallah bu zorlu süreci de aacamza inanyoruz. Örenciler ve ailelerinin telaa kaplmamalarn istiyoruz. Müsterih olsunlar. Güvenli ortamlarda, ailelerinin yannda eitim ve öretimlerini sürdürmelerini ve derslerine çalmalarn istiyoruz. Onlarn bedenen ve ruhen salkl olmas bizler için çok önemlidir.

- Fevkalede günler ancak sra d kararlarla yönetilebilinir

Bakan Saraç, vizelerin online yaplmasnn gündemde olup olmad yönündeki soru üzerine, Bu fevkalade günler ancak sra d kararlarla yönetilebilinir. Burada bizim önemli olan husus, bunlarn ölçülebilir denetlenebilir olmas. Denetlenebilir olmas kaydyla üniversitelerimizin bu hususlar shhatli bir ekilde yürütebileceklerine itimat ediyoruz. Ama bu hususu kendi karar süreçlerinde, her bir üniversitenin kendi artlar içerisinde sürdürmelerinin doru olduunu düünüyoruz. dedi.

Öte yandan koronavirüs önlemleri kapsamnda youn, kalabalk bir ortam olmamas için toplantya az sayda katlm olmas saland. Toplantda basn mensuplar ve katlmclar birer metre aralk oluacak ekilde oturtuldu.

Ana Sayfaya Git