Uzaktan eğitim nasıl olacak?

MEB, uzaktan eğitimle ilgili merak edilenleri cevaplandırdı

Haberler 20.03.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle eitime verilen 1 haftalk arann ardndan 23 Mart Pazartesi gününden itibaren balatlacak uzaktan eitimle ilgili merak edilen sorular yantlad.

Bakanlk, ilkokul, ortaokul ve lise örencilerinin 23-27 Mart tarihlerinde TRT ve Eitim Biliim A (EBA) üzerinden alaca uzaktan eitimle ilgili velilerin ve örencilerin merak ettii sorularn cevaplarn derledi.

Uzaktan eitim sürecine ilikin 18 sorunun yant öyle:

1- TRT- EBA TV kaç kanaldan yayn yapacak?

3 farkl kanal, HD (yüksek çözünürlüklü) ve SD (Standart çözünürlüklü) olmak üzere toplam 6 kanaldan yayn yaplacaktr.

2- Hangi kanallar olacak?

TRT-EBA TV lkokul, TRT-EBA TV Ortaokul ve TRT-EBA TV Lise olmak üzere 3 kanal uzaktan eitimde kullanlacaktr.

3- TRT-EBA TV televizyon kanallar yayn aklarna nereden ulaabilirim?

Yayn aklarna eba.gov.tr ana sayfasndan ve TRT internet sitesinden günlük ve haftalk yayn akna ulalabilecektir. Ayrca, her akam yayn sonlandktan sonra ve sabah yayn balayana kadar televizyon ekranndan görüntülenebilecek.

4- Örenciler gün boyu TV banda m olacaklar?

Örenciler, TRT-EBA TV ve eba.gov.tr üzerinden yayn akn takip ederek, kendi snflarna ait ders anlatmlarn, o haftann hangi gününde ve saatinde yaplacan örenecek ve kendileri için belirlenen saat aralnda yayn takip edeceklerdir. O saatler dnda ekran banda olmalar gerekmeyecek.

5- TRT-EBA TV yaynlarnn tekrarlar olacak m?

Yaynlar ayn kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayn ak da yine eba.gov.tr ve TRT internet sitelerinden örenilebilecek. Ayrca eba.gov.tr üzerinden de yaynlanan içeriklerin kaytlarna ulalabilecek.

6- Dersi hangi öretmenler anlatyor?

Milli Eitim Bakanlnn seçtii, alannda baarl öretmenler ders anlatm videolar ile konular anlatacak.

7- Yaynlarn TÜRKSAT uydu parametreleri nelerdir?

HD Al bilgileri: Al frekans :12.084 MHz Polarizasyon : Yatay (H) Sembol oran : 13.750 FEC : 2/3

SD Al bilgileri: Al frekans :11.916 MHz Polarizasyon : Dikey (V) Sembol oran : 30.000 FEC : 3/4

8- Eitim kanallar uydu ayarlar nasl yaplacak?

SD (Standart çözünürlüklü): TRT-EBA TV lkokul SD, TRT-EBA Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanallar, TÜRKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oran:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yaynlanmaktadr. TKGS (TÜRKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alclarda ya da uydu alcl TVlerde TRT-EBA TV lkokul SD 89. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul SD 90. kanaldan, TRT-EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilecek.

HD (yüksek çözünürlüklü): TRT-EBA TV lkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD, TRT-EBA TV Lise HD kanallar, TÜRKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oran:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yaynlanacak. TKGS sistemine sahip olan uydu alclarda ya da uydu alcl televizyonlarda TRT-EBA TV lkokul HD 86. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, TRT-EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilecek.

9. TKGS (TÜRKSAT Kanal Güncelleme Sistemi) olmayan cihazlarda SD kanal bulma nasl yaplacak?

1916 MHz frekansnda geçmite tarama gerçekletiren ve daha sonra listesindeki kanallar silmeyenler, daha önce 11916 Mhz frekansnda yayn yapan uydu alcs ya da uydu alcl televizyonunda TRT-EBA TV lkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanaln görecektir. Eer bu kanallar listede görünmüyorsa, 11916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oran:30.000 FEC:3/4 parametrelerini uydu alcsna ya da uydu alcl TVye girerek manuel tarama yöntemiyle ya da TÜRKSATn ebeke arama salad frekanslarda Network Search (ebeke Arama) ksmn açk yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV lkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD ve TRT-EBA TV Lise SD yaynlar bulunabilir.

10- TKGS olmayan cihazlarda HD kanal bulma nasl yaplacak?

Uydu alclarnda ya da uydu alcl televizyonlarda 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oran:13750 FEC:2/3 parametrelerini girerek manuel (elle) tarama yöntemi ya da TÜRKSATn ebeke arama salad frekanslarda Network Search (ebeke Arama ) ksmn açk yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV lkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD ve TRT-EBA TV Lise HD yaynlar bulunabilir.

11. SD uydu alcm var, kanallar izleyebilecek miyim?

Evet, her 3 kanal da ayn zamanda SD yayn salayacaktr.

12. Farkl snflarda okuyan iki çocuum var ama sadece bir tane televizyonum var. çakan yaynlar olduunda ne yapacam?

Yaynlar ilgili kanalda 1 veya 2 kez tekrar edecektir. Tekrarlayan yayn ak da yine ayn kanaldan örenilebilecektir. Bu aklar dorultusunda hangi çocuunuzun, hangi saatlerde televizyonu takip edebileceini planlayabilirsiniz. Ayrca eba.gov.tr üzerinden yaynlanan içeriklerin kaytlarna ulalabilecek.

13- TV yaynlarnda çocuumun henüz hiç örenmedii bir konunun anlatm olursa ya da çocuumun kendi okulunda anlatlan konu ile arada kopukluk oluursa ne yapabilirim?

Konu eksii olan örenciler eba.gov.tr üzerinden kendi snfna ve eksik konularna ait içeriklere ulaarak tamamlama çalmas yapabilir. Öretmenleriniz tarafndan EBA üzerinden gönderilebilecek çalmalar (etkinlik, soru, dier içerikler vb.) ile de örencilerin dersten uzaklamamas salanabilecek. Ayrca zorunlu tatil bittiinde tüm snflarda telafi eitimi de yaplacak.

14- TV yaynn izleyen çocuumun öretmenine soru sorma ihtiyac olursa ne yapabilirim?

Örenciler, kendi ders öretmenleri ile eba.gov.tr üzerinden gruplarnda yazabilir, bilgi paylamnda bulunabilmektedir. Ayrca zorunlu tatil bittiinde tüm snflara telafi eitimi de yaplacak.

15- TÜRKSAT uydularndan ifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk (TÜRKSAT aboneleri) eitim yaynlarn nasl takip edebilir?

TÜRKSAT uydularndan ifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk TÜRKSAT Uydusu platformlar da kendi akll kanal sralamasna eklemek suretiyle yaynlar abonelerine iletecek.

16- Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu üzerinden eitim yaynlar nasl takip edilebilir?

Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu, yaynlar Türksat uydusu üzerinden alp Eutelsatta bu yaynlara kendi platformu içinde kapasite ayracak ve yaynlar Eutelsat uydusu üzerinden abone olanlara da iletebilecektir.

17- D-Smart, Digiturk, Tivibu, Kablonet ve TV+ gibi platformlardan izlemek için kanal ekleme ilemi yapmama gerek var m?

Kanallar izlemek için herhangi bir kanal arama/ekleme ilemi yapmaya gerek bulunmamakla birlikte alc tipine göre kapatma/açma ilemine ihtiyaç duyulabilir.

18- Uydu alcmda bu frekans var ama yaynlar izleyemiyorum ne yapmalym?

Uydu alcnzda manuel kanal ekleme bölümünde yukarda belirtilen frekanslar girerek tekrar aratmanz gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git