Uzaktan eğitim platformu gelişti

Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ) görevli 3 akademisyen, çeşitli alanlardan uzmanların bilgi ve becerilerini internet bağlantısıyla uzaktan aktarmasını sağlayan "Academic Portal-Acaport" adlı bir online eğitim platformu geliştirdi.

Haberler 06.04.2020 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AÜ Engelliler Aratrma Enstitüsü Öretim Üyesi Prof. Dr. Onur Kurt ve AÜ Hukuk Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karakocal ile ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde görevli Doktor Öretim Üyesi Muammer Tün, AÜ Teknoparkta yaklak 5 aylk çalma sonunda uzaktan ders vermenin, seminer düzenlemenin, toplant yapmann ve uzman kiiden özel sözlü danmanlk almann mümkün olduu Acaport internet platformunu ortaya çkartt.

Bata akademisyenler olmak üzere çeitli alanlardan uzmanlarn bilgi ve becerilerini katlmclarla paylamasna olanak salayan ve toplumsal katk misyonu ile ortaya çkarlan yerli platform, sosyal projelerin yan sra Uluslararas Medikal Kurtarma Ekipleri Dernei (UMKE-DER), Türk Kzlay Dernei ve Salk Bakanl personelinin uzmanlar ile salk çalanlarna psiko-sosyal destek ve yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunma eitimlerinde baaryla kullanld.

Gelecekte uluslararas düzeyde kullanlmas hedeflenen internet platformunun toplumsal fayda salayacak çalmalar için kurum ve kurululara ücretsiz kullanma açlmas planlanyor.

- Uzmanln tescillediimiz kiileri eitmen olarak dahil ediyoruz

Prof. Dr. Onur Kurt, AA muhabiriyle Acaport üzerinden gerçekletirilen görümede, Türkiyede herhangi bir konuda uzmanl olan kiilerin bilgilerini hzl ve kolay bir ekilde paylaabilecekleri bir ortama gereksinim duyulduunu fark etmeleri üzerine Acaportu gelitirdiklerini söyledi.

Uzmanlarn bilgi ve deneyimlerini toplumun dier üyelerine uzaktan eitim teknolojilerinin avantajlaryla aktarabilmeleri için bu platformu gelitirdiklerini vurgulayan Kurt, öyle konutu:

Acaport yönetimi olarak alannda uzmanln belgeleyen kiileri platforma eitmen olarak dahil ediyoruz. Herhangi bir alanla snrl olmayp kiinin dorudan yapabilecei bir bavuruyla süreç balatlyor. Uzman kii Acaportu kullanarak ücretli ya da ücretsiz eitim verebilir. Bu eitmenin seçimi. Ancak toplumsal fayda salayacak çalmalar için kurum ya da kurululara platformumuzu ücretsiz kullanma açabiliriz. Böyle bir ilkemiz var.

- Bilginin deer olduunu kabul ediyoruz

Doç. Dr. Ahmet Karakocal ise dünyada yaygn olarak kullanlan ve insanlar bir araya getirme amac olan programlarn bulunduunu belirterek, Acaportun bunlardan farkl olarak Türkçe arayüze sahip olduunun altn çizdi.

Eitim ve bilginin en temel deerlerden olduunu vurgulayan Karakocal, unlar söyledi:

Acaport dier platformlardan farkl olarak bilginin gerçek uzmanndan alnabilecei bir platformdur. Uzaktan eitim teknolojilerini ve yazlmlarn platformumuza entegre ettik. Akademik temeli olduu ve topluma fayday temel ilke olarak edindiimiz için eitsel ve amaçsal anlamda dier online platformlardan farklyz. Dier yerli ve yabanc platformlarn birçounda sunucu maliyetlerinden kaçnmak için sunucu hizmeti dahil olan yazlmlar kullanlyor. Kullanlan sunucular ise yurt d ve genellikle ABD meneili olarak karmza çkyor. Sunucular bamsz olarak satn almadklar için bu platformlarda bütün verilerin ak dorudan yurt dna gidiyor. Biz ise Acaportta bamsz sunucular kullanyoruz. Bu da veri aknn dorudan bizim sunucularmzda kalmasn salyor. Biz bilginin deer olduunu kabul ediyoruz. Bu deeri kazanca dönütürmek isteyenler için kapy kapatmyoruz.

Karakocal, bir uzmann ya da akademisyenin Acaportu tanmas için öncelikle ücretsiz eitim vermesini istediklerini bildirdi.

- Kiisel verilerin korunmasn salyoruz

Doktor Öretim Üyesi Muammer Tün de Kovid-19 sürecinde salk çalanlarnn önemine deinerek, Acaportta UMKE-DER ile yaplan i birliiyle uzman kiiler tarafndan salk çalanlarna yönelik psiko-sosyal destek eitimleri verildiini dile getirdi.

Söz konusu eitimin 6 ay süresince devam edeceini belirten Tün, sözlerini öyle sürdürdü:

Salgnn ardndan iyiletirme ve yeniden yaplandrma süreci de olacak. Bu dönemde de canl uzaktan eitim platformuna ihtiyaç olacak. Birçok kurum, kurulu ve sivil toplum kuruluuyla etkin çalyoruz. En fazla önemsediimiz konulardan biri kiisel verilerin korunmasdr. Yerli ve milli çözümlerimizle gelitirdiimiz algoritmalarla kiisel verilerin korunmasn salyoruz.

Ana Sayfaya Git