Uzaktan eğitim bugün başlıyor

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, ara tatilin ardından TRT EBA, EBA ve canlı sınıf uygulamaları, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla yürütülecek uzaktan eğitim sürecine, Kovid-19 salgını nedeniyle 4 Ocak 20121 Pazartesi gününe kadar devam edecek

Haberler 23.11.2020 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), 2020-2021 eitim öretim döneminin ilk ara tatilinin ardndan bugünden itibaren TRT EBA, EBA ve canl snf uygulamalar, basl ve dijital yardmc kaynaklarla 4 Ocak 2021e kadar sürecek uzaktan eitim balatlacak.

Birinci dönem ara tatili, 16 Kasm 2020 Pazartesi balad ve 20 Kasm 2020 Cuma sona erdi. Ara tatilde öretmenler, mesleki geliim programlarna çevrim içi ortamda katld.

Salk Bakanl ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bakanlndaki Kabine Toplantsnda, 20 Kasm 2020 Cumadan 4 Ocak 2021 Pazartesiye kadar resmi, özel, örgün ve yaygn tüm eitim öretim faaliyetlerine uzaktan eitim yoluyla devam edilmesi karar alnd.

Bu kapsamda ilkokul, ortaokul ve liseler, özel eitim okullar ve snflar, meslek liselerindeki uygulamal dersler ile özel öretim kurslar ile destekleme ve yetitirme kurslar ve takviye kurslarnda da bu süreçte yüz yüze eitim yaplmayacak.

ANA SINIFLARI LE ÖZEL ETME STSNA

Bakanlk ile ilgili kurumlar arasnda yaplan istiareler sonucunda, resmi ve özel tüm anaokulu, ana snf ve uygulama snflarnda haftada 5 gün yüz yüze eitim yaplmasnn uygun olaca deerlendirildi. Bu kapsamda okul öncesi eitim kurumlarnda, haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati yüz yüze eitim yaplacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak ekilde planlanacak. Bunun yannda fiziki imkanlar uygun okul öncesi eitim kurumlarnda, salgnla ilgili tüm tedbirlerin alnmas artyla çocuk kulüpleri açlabilecek.

Bakanlk tarafndan 5580 sayl Özel Öretim Kurumlar Kanunu kapsamndaki özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki bireysel eitimlerin yüz yüze gerçekletirilebilmesine yönelik istisna getirildi.

Bunun yannda ehliyet, gemi adam ve pilot lisans almak isteyenlere yönelik kurslar ile çeitli özel kurslardan yeterli altyapya sahip olanlar, teorik dersleri uzaktan öretim yoluyla yapabilecekler. Söz konusu kurumlarn uyguladklar programlardaki uygulamal eitimleri ise 4 Ocak 2021den sonra tamamlanacak.

UZAKTAN ETM ARAçLARI

Uzaktan eitim sürecinde haftalk ders programlar, okul yönetimlerinin koordinesinde öretmenler tarafndan örenciler ve velilerle paylalacak. Okul yöneticileri ve öretmenler, ara tatil süresince yeni dönemdeki uzaktan eitim süreçlerini örencileriyle iledikleri ders konularna ve müfredat programna göre yaplandracak.

Bu süreçte eitim öretim, ana noktalar TRT EBA kanallar olmak üzere, canl snf uygulamalar, EBA internet platformu, basl ve dijital yardmc kaynaklarla yürütülecek.

BU SÜREçTE YÜZ YÜZE VEYA UZAKTAN HçBR SINAV YAPILMAYACAK

4 Ocak 2021e kadar yüz yüze veya uzaktan olmak üzere hiçbir ekilde snav yaplmayacak. Bu tarihten sonra snavlarn okul ortamnda yüz yüze yaplmas planlanyor ancak 4 Ocaktan sonra ölçme ve deerlendirme faaliyetleri ile ilgili hususlar salgn sürecinin seyrine göre deerlendirilecek ve ayrca duyurulacak. Örenciler, yüz yüze ve uzaktan eitimle yaplan eitim öretim müfredatndan sorumlu olacak.

Tabletlerin datm süreci

Kamu kurum ve kurulular, yerel yönetimler, özel sektör kurulular ve sivil inisiyatifler araclyla gönderilen tablet bilgisayarlar, öncelikli ihtiyaç sahibi örencilere ulatrlyor. Datm gerçekletirecek 500 bin tablet bilgisayarn yl sonuna kadar örencilere teslim edilmesi planlanyor.

Canl snf uygulamalar

Uzaktan eitim sürecinde EBA canl snf ve alternatif uygulamalarn sisteme entegrasyonuyla birlikte günlük yaklak 2 milyon ders yapabilme kapasitesi bulunuyor.

EBA internet portal, 1700den fazla ders ve 40 binin üzerinde zengin, güvenilir ve etkileimli içerikle örencilerin kullanmnda olacak. EBAda konu ve kazanmlarla eletirilmi videolu veya etkileimli anlatmlar, altrmalar, özetler, infografikler, proje dokümanlar, öretmenlere özel içerikler, 5 binden fazla kitap ve 240 binden fazla soru öretmen ve örencilere sunuluyor.

Merkezi snavlara hazrlanan örenciler için snav müfredatnn uzaktan eitim sürecine uyumlu hale getirilmesiyle ilgili çalmalar sürüyor.

ÖRETMENLER EK DERS ÜCRETLERN ALMAYA DEVAM EDECEK

Bu süreçte öretmenler de çalmalarn uzaktan sürdürecek, uzaktan eitim için okullara gelerek bilgisayar ve kamera gibi araçlardan da yararlanabilecek. Zümre öretmenleri ise uzaktan eitim sürecini takip ve koordine etmek amacyla haftada en az 1 gün okullara gelecekler. Öretmenler, uzaktan eitim sürecinde ek ders ücreti almaya devam edecek.

Uzaktan eitim sürecinin etkili ve verimli ekilde yürütülmesi amacyla okul yönetimleri tarafndan zümre öretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öretmenlerle yaplacak planlama dorultusunda öretmenler haftada en az 1 gün okula giderek deerlendirme yapacak ve snf defterlerini ileyecek.

Rehberlik ve Aratrma Merkezlerinde ise ilk defa tan alacaklar için yüz yüze hizmet verilmeye devam edilecek. Bu süreçte okullar aras nakil bavurularnda 18 Kasm 2020ye kadar yaplan bavurular ileme alnacak, 31 Aralk 2020ye kadar yeni bavuru alnmayacak.

MEB, aralk aynn son haftasndaki tabloya göre okullarda yüz yüze eitime aamal geçi planlamasn ve takvimini kamuoyu ile paylaacak.

Bakanlk tarafndan 7/24 devrede olan EBA Asistan, MEB Asistan ve 44 0 632 MEBM çar merkezi araclyla uzaktan eitimle ilgili tüm sorular yantlanacak.

Yaryl tatili ise 25 Ocak 2021 Pazartesi balayacak ve 5 ubat 2021 Cuma günü sona erecek.

Bakanlk tarafndan yeni eitim öretim dönemi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn tedbirleri kapsamnda TRT EBA, EBA ve canl dersler araclyla, uzaktan eitim yöntemiyle 31 Austosta balatlmt.

Birinci aamada, ana snflar ve ilkokul birinci snflar için 21 Eylül, ikinci aamada 12 Ekimden itibaren ilkokullar, köy okullar, 8. ve 12. snflar, lise hazrlk snflar ile özel gereksinimli çocuklar, üçüncü aamada ise 2 Kasm Pazartesi itibaryla ortaokul 5. ve lise 9. snflarda yüz yüze eitime geçilmiti.

Ana Sayfaya Git