Uzaktan eğitim göz uzaklığı!

Uzaktan eğitim sürecinde göz sağlığını korumak için ışık ve mesafe ayarı önem taşıyor

Haberler 26.11.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay etkisi altna alan Kovid-19 salgnnda çevrimiçi devam eden eitim sürecinde telefon, tablet ve bilgisayar kullanlrken ekrana 60 santimetreden yakn olmamaya özen gösterilmesi, gözün yakn uyumdan kurtulup uzak uyuma geçmesi için yarm saatte bir dinlendirilmesi gerekiyor

Ekrann çok aydnlk olmamas, akll cihazlarn oyun amacyla kullanmnn snrlandrlmas, gün içinde balkon veya bahçeye çklarak ufuk çizgisine baklmas öneriliyor. Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Atilla Bayer Ekran banda kalma sonucunda, gözün açk kalma süresi artyor ve buna bal olarak çocuklarda göz kuruluklar oluuyor. Kzarklk, sulanma, yanma, batma ve göz krptrma gibi bulgular kuru ortamlarda daha da artyor dedi.

Dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle uzaktan devam eden eitim sürecinde, göz salnn korunmas için ekran karsnda doru mesafede oturulmas, k ayarnn iyi yaplmas, gözün sk sk uzaa bakarak dinlendirilmesi önem tayor.

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Atilla Bayer, Kovid-19 salgn döneminde yüz yüze eitime ara verilmesinin telefon, tablet ve bilgisayar kullanmn artrdna iaret ederek, göz sal açsndan olumsuz sonuçlarla karlalmamas için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduunu söyledi.

Gözlerin uzun süreli yakn uyumda kalmasnn, çocuklarda miyopiyi tetikleyebileceini, miyopi olan durumlarda ise hzlanmaya sebep olabileceini dile getiren Bayer, u önerilerde bulundu:

Göz salnn korunmas için telefon, tablet ve bilgisayar kullanmnda ekrana 60 santimetreden daha yakn olmamaya özen gösterilmeli. Göz, yakn uyumdan kurtulup uzak uyuma geçmesi için mutlaka yarm saatte bir dinlendirilmeli. Balkon veya bahçeye çklmal, ufuk çizgisine baklmal, aile olarak birlikte zaman geçirilmeli ve farkl aktiviteler yaplmal.

CHAZIN IIK SEVYES ÖNEM TAIYOR

Kullanlan akll cihazn k seviyesinin de önemli olduunun altn çizen Bayer, Ekran aydnlatmas optimum düzeyde olmal, çok aydnlk olmamal. Hem k hem mesafe iyi ayarlanmal hem de tablet, telefon ve bilgisayar göz seviyesinde tutulmal. uyarsn yapt.

Bu süreçte, akll cihazlarn çevrimiçi eitim dnda oyun oynamak amacyla da sklkla kullanldn hatrlatan Bayer, bu tür kullanm sklnn mutlaka snrlandrlmas gerektiinin altn çizdi. Bayer, Fazla kullanma bal olarak göz bozukluklarnda art olabilir. dedi.

GÖZ KIRPMA REFLEKS AZALIYOR

Prof. Dr. Bayer, uzun süreli akll cihaz kullanmnda göz krpma refleksinin de azaldn ifade ederek, Uzun süreli ekran banda kalma sonucunda, gözün açk kalma süresi artyor ve buna bal olarak çocuklarda göz kuruluklar oluuyor. Kzarklk, sulanma, yanma, batma ve göz krptrma gibi bulgular kuru ortamlarda daha da artyor. diye konutu.

Ortam nemliliinin göz kuruluunu önlemeye yardmc olabildiini anlatan Bayer, göz kuruluu yaanmas halinde suni gözya damlalarnn rahatlama salayabildii bilgisini verdi.

Bayer, alerjik çocuklarda da göz krpma refleksi azald için k hassasiyetinin artabildiine dikkati çekerek, Göz krpma refleksi azald ve göz açma süresi artt için daha çok kzarklk, yanma, batma ve çok ciddi göz krptrma hatta onu tik haline getirme durumlar görülebilir. dedi.

Ana Sayfaya Git