Uzaktan eğitim sıkıntı oluşturdu

Uzaktan eğitim uygulaması öğrencilere büyük bir mağduriyet yaşatıyor

Haberler 09.12.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok ülkede olduu gibi Türkiyede de Coronavirus nedeniyle tüm eitim kurumlarnn kapanmasnn ardndan uzaktan eitim modeline geçildi.

Dünyay etkisi altna alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) nedeniyle Türkiyede 18 milyon örenci 23 Martta internet üzerinden uzaktan eitime balad. Derslerin uzun süredir online olarak devam etmesi ile birlikte yeni sorunlar da ortaya çkt.

Uzaktan eitimlerine devam eden örencilerin büyük bir bölümü eitime eriimde büyük bir sknt yaadn belirtiyor. Yaadklar skntlar anlatan üniversite örencileri, altyap bata olmak üzere internete eriimde ciddi sorun yaadklarn söylediler.

Uzaktan eitimin yüz yüze eitim gibi faydal olmadn, online üzerinden eitim görmelerinden kaynaklanan skntlar nedeniyle eitimlerini istedikleri gibi alamadklarn belirten örenciler, hem teknik hem de materyal olarak sorun yaadklarn kaydettiler.

Birçok bölgede halen internet altyapsnn olmamasndan dolay çou kiinin ehir merkezine gelmek zorunda kaldn belirten örenciler, online eitimde ebeke ve elektrik kesintilerinden dolay skntlar yaadklarn ifade ettiler.

Üniversite örencileri, internet altyapsndan kaynaklanan sorunlarn giderilip imkn olamayanlara destek verilmesini isteyerek, en ksa zamanda örgün eitime geçmeyi beklediklerini söylediler.

ONLNE YÜZ YÜZE ALDIIMIZ ETM GB FAYDALI OLMUYOR

Pandemi sürecinde uzaktan eitime geçildiinden beri sorunlar yaadklarn söyleyen üniversite örencisi Tark Memi, nternet altyaps sorunundan dolay uzaktan eitime geçtiimizden beri derslerde baz aksaklklar yayoruz. Ülkemizin pandemi sürecine girmesiyle beraber online eitim, yüz yüze aldmz eitim gibi faydal olmuyor. Hem tekniksel hem de materyal olarak skntlar yayoruz. nternet ve elektriklerin gitmesi gibi sorunlarla karlayoruz. ifadelerini kulland.

ETM HAYATIMIZIN DAHA VERML GEçMESN STYORUZ

Salkl bir eitim için koullarn düzeltilmesini isteyen Memi, Özellikle krsalda yaayan örenci arkadalarmz internet ulamnda çok sorun yayor. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Online verilen derslerin daha güzel ve verimli olmas için internet altyaps ve gereken desteklerin verilmesini istiyoruz. çünkü eitim hayatmzn daha verimli ve dolu geçmesini istiyoruz. Verilen online eitim, örgün eitim gibi olmasa bile an azndan scak bir eitim ortamnn salanmas gerekir. dedi.

11 KARDETEN 9U OKUL OKUYOR

Ayn anda ders saatleri balad için birçok kiinin derslerden geri kaldn belirten örenci Abdulsamet Kaplan, Uzaktan verilen eitim sisteminden dolay maduriyet yayoruz. 11 nüfuslu bir ailede yayorum. 11 kardeten 9u okul okuyor. Ailemizde bir tek babam çalyor, o da asgari ücret alyor. Babamn ald bu gelirle hangi kardeime tablet alacak hangisine almayacak arp kaldk. Üstelik birçounun canl ders saatleri hemen hemen ayn saate denk gelmesi derslerinden geri kalmalarna neden oluyor. eklinde konutu.

ERM SIKINTISI NEDENYLE SINAVLARIMIZI KAçIRIYORUZ

Bitlis Eren Üniversitesinde Ulatrma ve Trafik Hizmetleri Bölümünde okuduunu belirten Kaplan, öyle devam etti:

Okuduum bölüm saysal olduundan uzaktan aldmz eitim bizim için çok eksik oluyor. Saysal olan derslerimiz genelde çizim üzeri olduu için uzaktan eitimle yol çizimini yapamyoruz. Bu da bizim için büyük bir eksikliktir. Bu derslerimizi pratikte gördüümüzde bizim için çok daha faydal oluyor. Netkent uygulamas üzerinden gördüümüz derslerimizi bire bir alamadmz için bu da bizim için büyük bir eksiklik oluyor. Bu eksiklik meslek hayatmzda bizi çok etkileyecektir. Birde uzaktan eitim üzerinden girdiimiz snavlarmz da verilen süre bize çok yetersiz geliyor. nternet eriiminde yaanan skntlar nedeniyle bazen de snavlarmz kaçryoruz. Bu skntlarmzn giderilmesini istiyoruz.

DERSLERN PRATK OLARAK VERLMEMES SIKINTI YAATACAK

Tbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünü okuyan bir dier örenci Muhammed Fatih Tuncer, Pandemi sürecinde uzaktan eitim olmas gereken bir ey, yalnz uzaktan eitiminde en güzel bir ekilde verilmesi gerekiyor. Bilgisayar üzerinden çaltmz için herkesin imkn olamadndan dolay bu eriimi salayamayabiliyor. Pratikte görmemiz gereken dersleri göremediimizden ileriki zamanlarda herhangi bir ie yerlemede çok sknt yaayacaz. Baharn balamasyla beraber uzaktan eitimden dönülüp örgün eitime geçilmesi örenciler için daha iyi olacaktr. dedi.

BREBR DERS GÖRMES GEREKENLER MADUR OLUYOR

slami limler Fakültesi son snf örencisi Hüseyin Erta ise öyle konutu: Geçen sene ile bu sene arasndaki eitim durumuna baktmda gerçekten çok büyük bir fark görüyoruz. Özellikle Kuran- Kerim dersi gören arkadalarmzn bu noktada çok büyük skntlar vardr. Kendim hafzlk eitimi aldmdan ötürü bu sknty çok yaamadm ancak birebir Kuran- Kerim dersi görmesi gereken arkadalarmz maduriyet yayorlar.

EBEKE SORUNUNDAN DOLAYI MERKEZE GELMEK ZORUNDA KALDIM

Yüz yüze eitim geçmeyi istediklerini vurgulayan Erta, Online eitiminde kullanlan araç ve gereçlerde oluan aksaklklar bütün örencileri etkilemektedir. Bu nedenden dolay örencilerin bir yerden sonra artk derse girmek istememelerine ve dersten soumalarna yol açyor. Normalde ben köyde kalyordum. Köyde ebeke sknts yaadmdan dolay derslerim için merkeze gelmek zorunda kaldm. Olanak eksiklerinden ötürü u anda ailemden uzak kalyorum. En uygun artlarda yüz yüze eiteme geçilmesini bekliyoruz. ifadelerini kulland

Ana Sayfaya Git