“Uzaktan eğitim üç boyuta evrilecek”

Doç. Arif Can Güngör, uzaktan eğitimde sadece metinsel ve durağan görsele dayalı sistemlerin bir süre sonra elimine olmaya başlayacağını, sanat ve tasarım dallarındaki uygulamaların boyutlu evrenlerde kendisine sınama imkânı bulacağını söyledi.

Haberler 18.06.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi sürecinde örencilerine oldukça baarl bir online eitim deneyimi yaatan stanbul Aydn Üniversitesi, bu konuda bir adm daha att. Doç. Arif Can Güngör ve Dr. Ör. Üyesi Ali Efe ral nezaretinde, Portfolyo ve Sergileme Tasarm dersinde yaplan çalmada örenciler hem konsept tasarmlarn hem de konseptten nihai ürüne dönütürdükleri çalmalarn e zamanl olarak sergilediler.

METNE VE DURAAN GÖRSELE DAYALI SSTEMLER ELMNE OLACAK

Doç. Arif Can Güngör, eitimde farkl tecrübeler salayacak ortamlarn sunulmasnn, her zaman dikkati ve ilgiyi pozitif yönde gelitirdiini dile getirdi. Özellikle uzaktan eitimde sadece metne ve duraan görsele dayal sistemlerin bir süre sonra elimine olmaya balayacan, sanat ve tasarm dallarndaki uygulamalarn bu tür üç boyutlu evrenlerde kendisine snama imkn bulacan aktard. Önemli olann, kiisel geliimi akademik anlamda destekleyecek bu tür çalmalar doru zamanlama ile yakalamak olduunu kaydeden Güngör; farkllk ve farkndalk aslnda bu tip etkileimi yüksek ortamlarda öne çkyor. Mozilla gibi, ilk hedefi kr olmayan kurulularn, ilerleyen zamanlarda özellikle tasarmsal ve iletiim temelli teknolojilerde çok daha öne çkacan düünüyorum dedi.

ZOOMUN Üç BOYUTLUSU DYEBLRZ

Güngör, öyle devam etti: COVID-19 pandemisi sebebiyle uluslararas alanda eitimde gerçekleen deiim, sadece örencileri deil, eitim veren konumundaki çalanlar da önemli ölçüde etkisi altna ald. Uzaktan eitim sisteminin altn günlerini yaad bu süreç içinde pek çok uluslararas kurulu, ders içeriklerini ve metotlarn güncellemenin yeni çarelerini aryor. Bu noktada, yllardr elenerek örenme olarak da faydalanlan oyun teknolojilerinin farkl biçimde kurguland evrenler önemli cevaplar sunuyor. Pek çok yerde üç boyutlu evrenin sanal bir kütüphane formuna kavuturulmas gündemde. Derslerin yeniden yaplandrlarak üç boyutlu simülasyon evrenlerinde kurgulanabileceine yönelik son gelimelerin en günceli ise Mozilla Hubs tarafndan uygulanyor. Program, pandeminin vazgeçilmez ismi ve en önemli kazanan yazlm diyebileceimiz Zoomun adeta üç boyutlu bir rakibi gibi hareket ediyor. E zamanl simülasyon sistemi sayesinde, kullanclar kendi ürünlerini kar tarafa herkesin görüp, deitirebilecei ekilde yükleyebiliyor. Ayn zamanda kullanclarn birbirleriyle sesli ve görüntülü olarak konuabilmesi, birlikte deneyler yapabilmesi mümkün klnyor.

YAKINDA RAKPLER çIKAR

Dr. Ör. Üyesi Ali Efe ral ise, Bugün ngiltereden Nottingham Üniversitesi ile ABDden Nebraska Üniversitesinin Mozillann Hubs uygulamasn kullanarak uygulamal dersler verdiklerini biliyoruz. Hatta geçtiimiz yl Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsünün (Institute of Electrical and Electronics Engineers-IEEE) toplantlarnn bir ksm da yine orada gerçekleti. Gelecekte çok daha fazlasn vadeden bir sistem ile kar karyayz. Hubs ilerleyen yllarda yine Khronos Konsorsiyumunun gelitirdii WebGLi kullanarak oluturulan ortamlar kullanan yeni rakipler bekliyor diye konutu.

SANAL LABORATUVAR ÖNEML FAYDALAR SALAYACAK

ral, sistemin WebGL altyapsn kullanan yeniliklerden faydalandn ve daha önceki Flash ve benzeri yaplarn aksine, bugün neredeyse tüm internet sitesi tarayclarnda çalabilir halde olduunu dile getirdi. Dr. ralya göre, bu sistemle birlikte fiziki anlamda da tekrar ve deneyimlenmesi zor akademik çalmalarn önü açlm oluyor. Ayn zamanda endüstriyel anlamda da sanayicilerin prototipleme süreçlerine ciddi katklar yapacan söyleyen Dr. ral, benzer sistemlerin pek çok alanda yineleneceini aktard. ral, özellikle Yükseköretim Kurulu tarafndan hazrlanan Sanal Laboratuvar gibi projelerin, teknik bilgi birikimini etkileimli ortamla pekitireceini ve hem örenciler hem de öretim elemanlar açsndan önemli katklar sunacan söyledi.

Ana Sayfaya Git