Uzaktan eğitim, yeni sistemin parçası olacak

Prof. Dr. Mehmet Karaca, yeni dönemde sınıfları pandemi kurallarına göre düzenlerken, uzaktan eğitim başarısını da sürdürülebilir hale getireceklerini bildirdi.

Haberler 18.05.2020 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi beraberinde sosyal hayat neredeyse durma noktasna getirirken, yüksek örenimde de farkl uygulamalar gündeme tad.

Pandemi sonrasnda bir yandan eitim alannda yeni normalin nasl olaca tartlrken, dier taraftan da üniversiteler yeni dönem için hazrlanmaya balad.

Karaca, özellikle yeni normaldeki eitim sürecine ilikin merak edilenleri deerlendirdi.

Yüksek örenimde doru ve güvenilir bir eitim anlay için gayret gösterdiklerini belirten Karaca, pandemi sonras süreçte de online derslerin destekleyici olarak sürebileceini dile getirdi.

Karaca, Yeni dönemde snflar pandemi kurallarna göre düzenlerken, uzaktan eitim baarsn da sürdürülebilir hale getireceiz. dedi.

TÜnün geleneklerinden beslenirken, her durum ve arta kendini hazrlayan bir üniversite olduunu vurgulayan Karaca, unlar kaydetti:

Bugün yaadmz bu sürece de hem hazrlkl olarak hem de hzl aksiyon alarak örnek olduumuzu düünüyorum. Teknik alt yapmz ve birikimimizle olaanüstü artlara hemen uyum saladk. Gerek akademisyen gerek idari kadrolarmz ile durum analizi yaparak süreci balattk. Örencilerimiz de bu süreçte okullarna güvendiler ve sürece dahil oldular. Üniversiteler eitimde dijital dünyaya adaptasyona yönelik yatrmlarn ve yeteneklerini tüm çalanlarn da besleyecek ekilde yeniden biçimlendirecek. Bir yandan da çevrimiçi nasl daha iyi öretebiliriz, eitimin olmazsa olmaz ölçme ve deerlendirmeleri nasl çeitlendirebiliriz sorusu bu alanda inovasyonu tetikleyecek gibi görünüyor.

ÜNVERSTELER KAMPÜSLERDEN, LABORATUVARLARDAN BARET DEL

Karaca, bu süreçte sertifikalarn önem kazanacan belirterek, bunun 4 yllk eitime göre daha çevik bir yaklam olduunu söyledi.

Örencilere esneklik salanacan aktaran Karacak, sözlerini öyle sürdürdü:

Ayn zamanda iverenlerin hzla gelien kaynak ihtiyaçlarna da cevap verecektir. Uzaktan eitim örencilerin uyum kapasitelerini gelitiriyor ancak u gerçei de unutmamak lazm, ne olursa olsun üniversiteler kurum olarak eitimin dna taan ortamlar salar. Üniversiteler kampüslerden, laboratuvarlardan ibaret deil. Üniversiteler hem eitim öretim sunuyor hem de gelecekteki baarnn anahtarlarndan olan networklerin kurulmasn salyor. Kampüslerde bir arada yaplan eitiminin en temel unsurlarndan biri networking ve birlikte yapma kültürü.

UZAKTAN ETM SÜRECEK

Karaca, Tüm dünyada yüksek örenim için konuulan senaryolar arasnda en önemlisi uzaktan eitimin sürdürülebilir halde tutulmas gereklilii. Dünya genelinde yava yava açklanmaya balanan akademik takvimlere de bakldnda sürecin önümüzdeki yln eitim dünyasna aktif etkisi devam edecek. diye konutu.

Kaliforniyada baz üniversitelerin imdiden güz döneminde yalnzca online eitim olacan ilan ettiini aktaran Karaca, sözlerini öyle tamamlad:

Ayn ekilde Avustralyada uluslararas örenci potansiyeli çok yüksek olan üniversitelerin bazlar pandemiye hzl tepki vererek geçtikleri pass/fail (geçti/kald) sistemini yeni dönemde kesinlikle kullanmayacaklarn ilan ettiler. Pandemi bittiinde bu süreçte verilen eitimin kalitesi önemli. Bu noktada TÜnün güçlü alt yaps var ve yetkinliini kantlam durumda. Tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de büyük bir dönüümün eiindeyiz. Bu dönüümün bir parças ve yeni nesil üniversite kavramnn öncüsü olarak misyonumuzu devam ettireceiz.

Ana Sayfaya Git