Uzaktan eğitimde başarının 10 püf noktası

Yeni eğitim-öğretim dönemi ile birlikte ebeveynlerin online eğitim sürecini daha iyi yönetebilmek ve çocuklarına destek olabilmek adına dikkat etmeleri gereken konularla ilgili konuşan Psikolog Cansu İvecen, başarının 10 püs noktasını anlattı.

Haberler 28.08.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada olduu gibi ülkemizde de günlük yaantmzda tepeden trnaa birçok deiikliklere yol açan Covid-19 pandemisi eitim sistemini de tamamen deitirdi.

Mart ayndan itibaren balatlan uzaktan eitim, yeni dönemde de uzaktan açlacak. Zira tüm hzyla devam eden Covid-19 enfeksiyonuna kar önlem olarak okullarda ders zili 31 Austosta öncelikle uzaktan çalacak.

Yaz döneminin rehaveti içerisinde olan çocuklarn, uzaktan eitimde gerekli disiplini salayabilmesi ve uzaktan eitimde baarl olabilmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar aktaran Klinik Psikolog Cansu vecen, örenci ve velilere önemli uyarlarda bulundu.

Cep telefonunu snrlandrn

Yaz döneminde artan telefon ve tablet kullanmnn çocuklarda bilisel geliimi olumsuz etkilediini belirten vecen, Bu sebeple kimi çocuk, online eitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir ve odaklanmakta güçlük yaayabilir. Oluan bu alkanln velileri tarafndan snrlandrlmas ve okul süreci ile beraber yüz yüze eitim sürecinde olduu gibi ev içerisinde bu kullanmlarn süresi ve snrlandrmann devamllnn salanmas gerekmektedir. dedi.

Duygularn paylamasn salayn

Yüz yüze eitim sürecinde çocuklarn okula devam ediyor olmas, sosyal ve duygusal geliimleri açsndan önem tadn hatrlatan vecen, öyle konutu:

Bu süreç içerisinde akran grubundan uzak kalacak olmas çeitli duygusal problemlere yol açabilir. Bu noktada çocuun duygusunu anlamann ve bu duygusunu ona yanstmann faydas olacaktr. Aksi halde süreç içerisinde anlalmayan çocuk duygusal olarak farkl problemler yaayacandan derse motivasyon ve ilgisini kaybedecektir.

Konumalarnz ve davranlarnzla güven verin

Online eitim sürecinde tatile girilmesiyle beraber evde geçirilen sürenin artm olmas ve bu sürecin yüz yüze eitiminden uzak olacak ekilde devam edecek olmas çocuklarn tatilin devam ettii yönünde düünmesine neden olabileceini vurgulayan vecen, Bu nedenle çocuk, online eitim sürecine adapte olmakta zorlanabilir. Bu noktada çocuun ya grubuna uygun olarak eitim ve öretim sürecinin neden böyle devam etmesi gerektiini, farkl sektörlerde çeitli alnan farkl tedbir yöntemlerini örnek göstererek anlatmal ve online ders süreci ile ilgili kayg, endie, isteksizlik gibi herhangi bir olumsuz duygulanm var ise konuulmal ve güven verilmelidir. eklinde konutu.

Birlikte çalma düzeni oluturun

vecen, Yüz yüze eitim sürecinde olduu gibi online eitim sürecinde de ders çalma noktasnda organize olamayan, zorlanan ve bu noktada destee ihtiyac olan çocuklar için çalma düzeni ve plan oluturarak yardmc olmak gerekmektedir. Plan ve düzen dhilinde çocuun gerçekletirebildii her davran adna olumlu geri bildirim vermek ve tevik etmek plana uyum salama sürecinin hzlanmasna katk salayacaktr. dedi.

Uyku ve beslenme düzenine dikkat edin

çocuklarn derse olan dikkati ve devamlln salayabilmek adna uykusunu yeterli almas, beslenme öününün atlanmamas önem tadn belirten vecen, unlar kaydetti:

çocuun ders öncesinde bu ihtiyaçlarnn karlandndan emin olmal, bu süreç içerisinde olabildiince derse hazr bir ekilde oturmas noktasnda tevik etmek gerekmektedir. Bu sebeple uyku düzeni deien ve bununla beraber yeme düzeni ve saati farkllaan çocuklarmz var ise uyumas ve kahvaltsn yapmas adna belirli zaman dilimleri belirlemek faydal .

çalma ortamnda bunlara dikkat edin!

vecen, Online eitim sürecinde çocuun dikkat dankl yaamamas için tpk okul ortamnda olduu gibi çalma yerinin belli olmas, bir çalma masasnn bulunmas, masa, duvar vb. yerlerde dikkat datc unsurlarn olmamas, çocuun ders öncesinde ders ile ilgili kalem, defter, kitap gibi materyallerinin hazr bulunuyor olmas gerekmektedir. Ayrca var ise çalma ortamna uygun ayr bir odas olmas gerekmekte, farkl bir odann bulunamad koullarda çocuun dikkatini databilecek evde küçük karde var ise eitim ortamndan farkl bir yerde bulunmas ve ailelerin eitim gerçekleirken çeitli ev faaliyetlerini gerçekletirmemesi gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Teneffüslerde cep telefonunu kullandrtmayn

Teneffüs aralarnda telefon, tablet gibi çocuun derse olan dikkatini ve ilgisini azaltacak aletler kullanmamas gerektiini söyleyen vecen, çocuun okul ortamnda olduu gibi bu zaman dilimi içerisinde hareket etmesi ve varsa fizyolojik bir takm ihtiyaçlarnn karlanmas, ardndan tekrar ders bana oturmas gerektiini ifade etti.

Anlayamadklar yerlerde destek olun

Derslerin takibi ve ödevlerin yaplmas konusunda velilerin çocuklarna destekçi olmas, anlamad noktalarda cesaretlendirmesi derse olan ilgisinin azalmamas noktasnda önem tadn vurgulayan vecen, çocuu anlamad ve yapamad noktalarda eletirmek, kyaslamak ya da ses yükseltmek gibi olumsuz tutumlar baarszlk hissinin olumasna sebep olmakla beraber ders sürecinin olumsuz yönde etkileyeceini söyledi.

Evde ailece etkinlikler yapn

vecen, Aile içi yaplabilecek etkinlikleri arttrmak ve programlamak bu dönem içerisinde akran grubundan ayr kalan çocuklarmzn sosyal ve duygusal geliimi açsndan önem tamaktadr. Bu noktada çocuk ile ebeveynin ortak karar dorultusunda ev içerisinde yapabilecekleri etkinlikler planlamak ve zamann belirlemek, ev içerisinde bu anlamda rutin oluturmak ve aile içi ilikilerin olumlu yönde geliimine katks olacaktr. diye konutu.

çocuunuzun örenme biçimine uygun hareket edin!

Tüm ebeveynlerin, çocuunun akademik düzeyini doru ve gerçekçi deerlendirerek, kendi beklentilerini çocuun düzeyine indirgemesi gerektiini belirten vecen, son olarak u ifadelere yer verdi: çocuklarn derse olan ilgisi ve istei örenme biçiminin farkll sebebiyle etkilenmektedir. Bu gibi noktalarda çocuunuzun örenme biçimini fark ederek uygun hareket etmek ve gösterdii çabay takdir ederek cesaretlendirerek geri bildirim vermek bu süreç içerisindeki örenme motivasyonunun artmasna olanak salayacaktr. (LKHA)

Ana Sayfaya Git