Uzaktan lise eğitimine bakış

Eğitim Sen’in araştırmasına göre, lise öğretmenlerinin yüzde 70'i, sınıf mevcudunun yüzde 20'sine, yüzde 18'i de yüzde 21 ile yüzde 40 arasında bir mevcuda uzaktan ders anlattı. Böylece öğretmenlerin yüzde 88'i, sınıflarının uzaktan eğitime katılma oranının yüzde 40'ın altında kaldığını bildirdi. Uzaktan derse katılımın düşük olmasının nedeni, öğrencilerin teknolojiye erişememesi ve motivasyon düşüklüğü olarak gösterildi.

Haberler 09.06.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Liselerdeki düük çevrimiçi ders katlmna dikkat çekilen Eitim Sen raporuna göre, ksmen düzenli bir uzaktan eitim aldn ifade eden örencilerin oran sadece yüzde 12. Eitim Sen sonuçlar, Bu bulgulara göre uzaktan eitim liselerde neredeyse yoktur diye deerlendiriyor.

Sonuçlarn ortaya çkard tehlikeye dikkat çeken Eitim Sen, Öte yandan örencilerin örgün eitimden kopmas durumu da güçlü bir olaslktr. Bu durumda lise örencilerinin düük ücretlerle çaltrlmas, kz çocuklarnn toplumsal cinsiyet rollerine yönelimi, kitle iletiim araçlar ve sosyal medyada gezinti, dini vakf ve derneklerin veya dier kurumlarn etkinliklerine katlm vb. seçenekler düünülebilir ifadelerine yer verdi.

Ankete katlan öretmenlere uzaktan eitimle ilgili yaadklar en büyük sorun soruldu. Öretmenlerin yüzde 45i Örencilerimi göremeden, etkili iletiim kuramadan ders yapmak gücümü azaltyor derken, yüzde 46s, Örencilerin derslere katlm düzeyinin düük, bu nedenle az sayda örenci ile ders yapmak moralimi bozuyor yant verdi.

Bu soruya nternet hz yeterli deil, ders sürecinin kesintiye uramas rahatsz edici, Uzaktan eitimde bilgisayar ve tableti yeterince etkili kullanamyorum, bu konuda yeterli destek de alamyorum ve Evde geçen günümün büyük bir ksmn uzaktan eitim hazrlklar ve derslerin almas kendim ve yaknlarm için ayracam zaman azaltyor yantlarn veren öretmenlerin oran ise toplam yüzde 9da kald.

Bu sonuçlar, aratrmaya katlan 1437 öretmenden 1308inin (yüzde 91) i yükü ve teknik aksaklklardan çok, yaplamayan dersler nedeniyle mesleki motivasyonlarnn dütüünü ortaya koyuyor.

Örencilerin derslere katlmama nedeni sorulduunda ise, öretmenlerin yüzde 42si örencilerin uzaktan eitim için gerekli cihazlara (bilgisayar, tablet, internet eriimi) sahip olmamasn, yüzde 26s ise eitime katlm konusunda yaadklar güdülenme eksikliini iaret etti.

Eitim Sen tarafndan 5-11 Mays tarihleri arasnda, 1438 lise öretmeni ile yaplan anketten çarpc tespitler öyle:

Lise öretmenlerinin yüzde 51i (728) günde ortalama 5-6 saat çevrimiçi derslere katlmaktadr.

Dersleri ortalama 3-4 saat süren öretmenlerin oran yüzde 25tir (361).

Günde ortalama 7-8 saat ve daha fazla ders veren öretmenlerin oran yüzde 17dir (248).

Ortalama ders saatlerinin günlere göre deiebilecei düünüldüünde haftada ortalama 21-30 saat ders veren öretmenlerin oran yüzde 58dir.

31 saat ve daha fazla ders veren öretmenlerin oran çok düüktür (yüzde 7, 94).

UZAKTAN ETME KATILIM DÜÜK: Lise öretmenlerine göre örencilerin uzaktan eitime ortalama katlm oran oldukça düüktür. Öretim düzeyleri arasnda en düük çevrimiçi ders izleme oran lise örencilerinde görülmektedir.

Öretmenlerin yüzde 70inin görülerine göre (1009) örencilerin en çok yüzde 20si çevrimiçi derslere katlmaktadr.

Yani öretmenlerin oldukça büyük bir ksmna göre örencilerin çevrim içi derslere katlm, snf listesinin yüzde 20sinin altnda kalmtr. Bu çok çarpc bir orandr. Derslere örencilerin 21 ile yüzde 40 arasnda katldn ifade eden lise öretmenlerinin oran yüzde 18dir (252).

Lise örencilerinin yüzde 41den daha fazlasnn derslere katldn belirten öretmenlerin oran sadece yüzde 12dir.

çalmann en önemli sonuçlarndan birisi, liselerde ksmen düzenli bir uzaktan eitim aldn ifade eden örencilerin orannn sadece yüzde 12 olmasdr. Bu bulgulara göre uzaktan eitim liselerde neredeyse yoktur. Örencilerin EBA canl derslerine katlm bu denli düükse örencilerin hangi dier araçlarla eitim aldklarn sorgulamak gerekmektedir. Kendi kendine örenme, yakn çevresinin destei ile eitim, özel dersler, dershane vb. kurumlarn destei söz konusu olabilir.

ÖRGÜN ETMDEN KOPMANIN TEHLKELER

Öte yandan örencilerin örgün eitimden kopmas durumu da güçlü bir olaslktr. Bu durumda lise örencilerinin düük ücretlerle çaltrlmas, kz çocuklarnn toplumsal cinsiyet rollerine yönelimi, kitle iletiim araçlar ve sosyal medyada gezinti, dini vakf ve derneklerin veya dier kurumlarn etkinliklerine katlm vb. seçenekler düünülebilir.

Lise öretmelerinin en büyük oran, yüzde 42si (603) örencilerin yetersiz internet ve gerekli cihazlara sahip olmamalar nedeniyle derslere katlmamalarn temel bir sorun olarak ifade etmilerdir. Lise öretmenlerinin yüzde 26s (371) örencilerin uzaktan eitime katlm konusunda güdülenme (motivasyon) eksiklii yaadklarn ifade etmilerdir. Bu sorun öretmenlerin yaad önceki sorunlarla benzerlik tamaktadr. Öretmenlerin yüzde 16s (227) örencilerin uzaktan eitimde yeterince örenemediklerini düünmektedirler. Kalan lise öretmenleri de örencilerin yaad iletiim ve etkileim eksikliinin duygusal sorunlara yol açtn yüzde 11 (167); yüzde 3ü (39) ise örencilerin fiziksel aktivite yetersizlii, yüzde 2si (31) ise internet bamll sorunu yaadklarn ifade ediyorlar.

YARISI TEKNK OLANAKSIZLIKTAN DERSE KATILAMIYOR

Lise örencilerinin hemen hemen yarsnn evdeki teknik olanaklarnn yetersizlii nedeniyle derse katlamadklarna ilikin olarak öretmenlerin yargs eitimdeki eitsizlikleri ve Bakanln bu konuda çok yetersiz kaldn ortaya koymaktadr. Örencilerin kendilerine ait bir odasnn olmamas, dolaysyla evde sessiz bir köe bulamamalar özellikle küçük, kalabalk ve yoksul evlerdeki örencilerin motivasyonunun dümesine neden olabilir.

Öretmenlerin yüzde 61ine göre (877) uzaktan eitim çocuklar için eit koullarda sürdürülmemitir. Anayasa ve yasalara göre zorunlu temel eitimi her koulda salamas gereken devlet, lise öretmenlerinin yüzde 22sinin (321 )görülerine göre uzaktan eitim için internet cihaz destei salamayarak görevini yerine getirmemitir. Uzaktan eitimde öretmen emei sömürüsünün arttn belirten öretmenlerin oran yüzde 12 (168) olmutur. Öretmenlerin kalan ksm devletin teknik destek salamadn, yüzde 1i (4) uzaktan eitimin öretmenler için eit koullarda sürdürülmedii ifade etmitir.

Ana Sayfaya Git