Uzlaştırmada "zorunlu eğitim" dönemi başlıyor

Uzlaştırmacılar için zorunlu hale getirilen eğitimlere, pazartesi günü başlanacak. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından uzlaştırmacıların belirleneceği yazılı sınavın ocakta yapılması planlanıyor

Haberler 07.10.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzlatrmaclar için zorunlu hale getirilen eitimlere Adalet Bakanlnn belirledii kurumlarda 9 Ekim Pazartesi günü balanacak.

Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüü Alternatif çözümler Daire Bakanl yetkililerinden alnan bilgiye göre, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren Ceza Muhakemesinde Uzlatrma Yönetmelii kapsamnda uzlatrmaclara zorunlu eitim getirildi.

Alternatif çözümler Daire Bakanl, Türkiyede ilk kez hayata geçecek uygulama için 15 kuruma eitim izni verdi.

Eitim iznine sahip kurumlar arasndan Türkiye Barolar Birlii, Ankara, Bahçeehir, Dokuz Eylül, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Bakent, Selçuk, Yaar, Ankara Sosyal Bilimler ile stanbul Ticaret üniversiteleri bulunduklar kentlerin haricinde ülke genelinde eitim verebilecek.

stanbul ehir, Özyein ve stanbul Bilgi Üniversitesine stanbul, nönü Üniversitesine Malatya ve Sakarya Üniversitesine ise Sakaryada eitim izni çkarld.

Hafta içi ve sonu yaplabilecek eitimler, onarc adalet, onarc adalet programlarnda madur fail uzlatrmas, alternatif uyumazlk çözümü, iletiim, müzakere teknikleri, uygulama eitimi ve ceza adalet sistemi konularn kapsayacak.

Uzlatrmac eitimi, 36s teorik, 12si uygulamal olmak üzere en az 48 ders saattinden oluacak.

Günlük eitim en fazla 8 saat yaplabilecek. Eitim gruplar ise en fazla 30 kiiden oluacak. Bu saydan daha fazla kiiden oluan gruplar için Alternatif çözümler Daire Bakanlndan izin alnmas gerekecek.

Eitimi tamamlayanlara eitim kurulularnca katlm belgesi verilecek. Uzlatrmac eitimini bitirinler, Alternatif çözümler Daire Bakanlnca yazl snava alnacak.

- UZLATIRMACI SINAVI OCAK AYINDA

Snavda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar baarl saylacak ve uzlatrmac olarak görev yapabilecek. Eitimlere katlmayan ve snavda baar elde edemeyenler uzlatrmac olamayacak.

Uzlatrmaclar, istedikleri ar ceza mahkemesi ve cumhuriyet basavcl yarg çevresinde görev üstlenecek.

Eitimler, izin verilen kurulularca 9 Ekimde verilmeye balanacak. Eitimlerin tamamlanmasnn ardndan ocak ay içerisinde yazl snav yaplacak. htiyaç duyulmas halinde ise 2018de ikinci bir snav düzenlenebilecek.

Mevcut görev yapan 17 bin 400 uzlatrmacnn görevi, yeni uzlatrmaclarn belirlenmesinin ardndan sona erecek.

- KMLER UZLATIRMACI OLABLECEK?

Avukatlar, hukuk fakültesi mezunlar ve hukuk örenimi alanlar uzlatrmac olabilecek.

Siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve iletme fakültelerinden mezun olanlarn uzlatrmac olmalar için zorunlu hale getirilen eitime katlabilmeleri için üniversite eitimi döneminde anayasa hukuku, ceza hukuku, ceza muhakemesi hukuku, hukuk balangc, hukuka giri, hukukun temel kavramlar, temel hukuk, ticaret, i ve borçlar hukuku derslerinden en az 2sini alm olmalar art aranacak.

- UZLATIRMACININ GÖREV

Özellikle Avrupa ve ABD hukukunda skça bavurulan bir kurum olan uzlama ve uzlatrmaclk, birçok konudaki uyumazl yarg yoluna gitmeden çözümlemeyi amaçlyor.

Cumhuriyet savcs veya mahkemece görevlendirilen hukuk örenimi görmü kii veya cumhuriyet savcs ya da mahkemenin istei üzerine baro tarafndan görevlendirilen avukatlardan oluan, üpheli veya sank ile madur veya suçtan zarar gören arasndaki uzlatrma müzakerelerini yöneten kiiler, uzlatrmac olarak görev yapyor.

Ana Sayfaya Git