Uzmanından evdeki çocuklar için aktivite önerileri

Yeni tip koronavürüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eğitimlerine evlerinde devam eden çocukları, hem teknoloji bağımlılığından uzaklaştıracak hem de evde aileleriyle gerçekleştirebilecekleri birbirinden eğlenceli aktiviteler bulunuyor.

Haberler 26.03.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Filiz çoban, her zamanki rutinlerinden, elencelerinden baka bir sürece geçen çocuklar için, derslerden arta kalan zamanda evde aileleriyle yapabilecekleri etkinlikleri derledi.

Yaanan süreci çocuklar açsndan deerlendiren çoban, evden çkmamann yetikinler açsndan zor ancak çocuklar açsndan daha da zor olabildiini belirtti.

Bu süreçte, anne ve babalarn gerekli açklamay çocuklarna yapmas gerektiini vurgulayan çoban, u bilgileri aktard:

Anne baba ne kadar kayglanrsa çocuk da onlarn kayglarndan etkilenip daha fazla panik olabilir. Yetikinler olarak öncelikle bizim saduyulu olmamz gerekir. Kendimiz ne kadar sakin ve rahat olursak çocua daha fazla yardmc olmu oluruz. çocuktan bu süreci gizlememeli, hiçbir ey olmam gibi yapmamalyz. çocuun yana uygun olacak ekilde açklama yapmak gerekli olabilir. Bir salgn hastalk olduunu, kimseye bulatrmamak için evde kalmamz ve hijyenine dikkat etmesi gerektiini söylemeliyiz.

çocua güvende olduunu belirtmeniz faydal olacaktr. Virüse kar alnacak önlemi çocua öretebilirsiniz. Elini ykama, kalabalk ortama girmeme, elini yüzüne götürmeme, baklmz güçlendirme, haprnca azn kapama, maske takmak gibi

Anne ve babalarn, çocukla beraber el ykamasnn ve bunu alkanlk haline getirmeye tevik etmesinin önemli olduunu dile getiren çoban, çocuunuz el ykamak istemiyorsa bunu elenceli bir hale çevirebilirsiniz. Örnein; say saymay seviyorsa say saydrabilirsiniz (20 -30 saniye). Alarm açabilirsiniz. Virüsün ellerini ykadnda eriyip gittiine dair oyunlar yaratabilirsiniz. Kuklalarla, oyun hamurlaryla, boyalarla virüsün ellerini ykadnda kaçtna dair oyunlar türetebilirsiniz.

- Teknoloji ile iç içe olmasna müsaade etmeyin

çocuklar artk evde olduu için daha fazla televizyon, tablet, bilgisayar isteyeceklerine dikkati çeken çoban, Bu teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki zararl etkileri unutulmamal. çocuk evde oyalansn diye süresiz, teknoloji ile iç içe olmasna müsaade etmeyin. Olabildiince süreli vermeye devam edelim. Can sklan çocuk elbette ki televizyon, tablet, telefonda vakit geçirmek isteyecektir. Olabildiince çocuklarnzla vakit geçirmeye özen göstermelisiniz. dedi.

- Evde ailece yaplabilecek aktiviteler

Uzman Klinik Psikolog çoban, çocuklarn evde, anne ve babalaryla birlikte yapabilecekleri etkinlikleri öyle sralad:

.Piknik yapabilirsiniz.

Kitaplar okuyabilirsiniz.

Beraber mutfakta vakit geçirebilir. Kek, kurabiye, börek yapp çay saati yapabilirsiniz.

çocuunuzun yana uygun olacak ekilde çocua bir eyler öretebilirsiniz. Merakna, ilgisine yönelik. Örgü örmek, fotoraf çekmek, boya (mandala, karakalem) yapmak, makasla kesmeler yapmak, geometri ekilleri öretmek, renkleri öretmek, zt kavramlar yaptrma gibi.

Evde atlacak karton, poet, kuma vs deerlendirerek çocuklarnzla onlardan maske, kukla, bebek, araba garaj yapabilirsiniz.

nce kas motor becerisi için etkinlikler yapabilirsiniz. pe boncuk dizerek kolye bileklik yapabilirsiniz, oyun hamuru (kendi hamurunuzu kendiniz yapabilirsiniz) ekiller verme, pipetlere makarna taktrabilirsiniz.

Evde çok fazla hareketsiz kalmasna müsaade etmeyin. Etkinlikleri sadece masa banda olmasyla snrlandrmayn. Sandalye kapmaca, balon yakalama, jimnastik, müzik açarak dans, sek sek (yere bant ya da kaln iple sek sek çizebilirsiniz) oynatabilirsiniz.

Öz bakm becerilerini gelitirmek için bu zaman frsata çevirebilirsiniz. Crt crt, düme ilikleme, kyafetlerini giyme, tuvalet becerisi kazandrma, di frçalama alkanlklar kazandrabilirsiniz.

Tamiri kolay aletleri çocuunuza yaptrabilirsiniz. Ev ilerine çocuunuzun yana uygun olacak ekilde dahil edebilirsiniz.

Beraber sinema saati yapabilirsiniz. Beraber izleyebileceiniz filmlerden birkaç örnek; Lego filmi, Madagaskar, Buz Devri, Kayp Balk Dori, Winnie The Pooh, Tavuklar Firarda, Aç Fare, Ters Yüz, Kayp Balk Nemo, Kaptan Pengu ve Arkadalar, Mary and Max, Yukar Bak, Ar Maya

Hep beraber ailecek kutu oyunlar oynayabilirsiniz. Az Lakrt Bol iletiim, Duygu Kartlar, Hikayeni Sen Olutur, Süper Doktor, Jenga, Dedektif, Jungle gibi kutu oyunlaryla keyifli ve eitici oyunlar oynayabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git