Uzmanından LGS tercihi tavsiyeleri

Yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin iyi bir lise için ter döktüğü LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreci bugün başladı. Aldıkları puan ile toplam 10 lise tercih hakkı bulunan öğrencilere rehberlik uzmanı Gülşen Aksu, tavsiyelerde bulundu. Aksu, “Öğrenciler, en üstteki 3 okula hayal ettiği, çok istediği ve çok mutlu olacağı okulu yazmalı. Diğer 3 okulu başarı sırasına, puanına ve yüzdelik dilimine göre değerlendirmeli ve kalan 4 okul için de açıkta kalmasına müsaade etmeyecek okulları yazmalı” dedi.

Haberler 21.07.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

yi bir lise hayali kuran örencileri, LGS sonuçlarnn açklanmasnn ardndan tercih heyecan sard. Bugün itibariyle tercih yapmaya balayacak örencilere ve ailelerine Ortaokul Rehberlik Bölüm Bakan Gülen Aksu önerilerde bulundu. Bu dönemde iyi ve güçlü bir lise seçmenin önemine vurgu yapan Aksu, yi ve güçlü dediimiz lisenin belli kriterleri var. Bilimsel projelere örencileri hazrlyor mu? TÜBTAK gibi ulusal ve uluslararas düzeyde proje yarmalarnda dereceleri var m? IB ya da t-MBA gibi programlar örencisine sunup sunmad da önemli. Örencilerin yabanc dil yetkinliklerini nasl gelitiriyor? Bunlar örencinin kariyerine katk salayacak programlardr. Aileler bu süreçte çocuklarna destek olmal diye konutu.

TERCH LSTESNDE BUNLARA DKKAT!

Geçen sene örencilerin merkezi yerletirmede 5, bu yl ise 10 tercih hakk olduunu hatrlatan Aksu, Örencilerin merkezi yerletirmede 10, 5 yerel, 5 de pansiyonlu okul haklar var. Merkezi yerletirmede önemli olan ey örencinin gerçekçi olmas, hayallerini belirlemesi ve garantici olmasdr. 10 tercih öyle sralanmal örencinin en üstteki 3 okula hayal ettii, çok istedii ve çok mutlu olaca okulu yazmas gerekir. Kalan 3 okulda da örencinin baar srasna göre, puanna ve yüzdelik dilimine göre daha gerçekçi okullar tercih etmesi gerekiyor. Kalan 4 okul için garanti gelebilecek, açkta kalmasna müsaade etmeyecek okullarn yazlmas gerekiyor. Snava girmeyen örenciler eer özel okul tercih edeceklerse herhangi bir tercih ilemi yaptrmalarna gerek yok ama devlet okullarn tercih edeceklerse yerel yerletirme ile tercih yapabilirler ifadelerini kulland.

UZMANLARA DANIIN

Gülen Aksu, iyi bir lise seçimi için uzmanlardan destek alnmas gerektiinin altn çizerek, Örencinin gidecei liseye, onu çok iyi tanyan bir uzmann yönlendirmesiyle gitmesi çok daha salkl olacaktr. Okullarda rehber öretmenler örenciyi uzun yllar gözlemleme ans elde ediyorlar. Yeteneklerini, kiilik özelliklerini, ilgilerini, kariyer hedeflerini çok daha iyi bilebiliyorlar. Aileler lise seçiminde okullarn psikolojik danmanlk bölümlerinden destek alabilirler diye konutu.

EV VE OKUL MESAFES ÖNEML

Örencinin kariyer hedefinin ne olduunu bilmesi gerektiine vurgu yapan Aksu, ev ve okul arasndaki mesafenin de örenciler için önemli olduunu ve mesafenin üniversite snav yaklarken örenciyi yorduunu söyledi.

Aksu, Örencinin kariyer hedefinin ne olduunu bilmesi gerekiyor. Örenci tp okumak istiyorsa sosyal bilimler lisesine gitmemesi gerekir. Örenci sözel alandan meslek seçecekse fen lisesine gitmemesi gerekiyor.Kariyer hedefine göre lise tercihi yapmak çok önemli. Lise seçimi yaparken bazen aileler isme göre tercih edip, mesafeyi ya da okulun kriterlerini göz ard edebiliyorlar ifadelerini kulland.

DORU VE GÜçLÜ LSE KARYER ADIMLARI çN çOK ÖNEML

Lisenin kariyer basamaklarnda üniversiteden hemen önce geldiini ifade eden Aksu, Örenciyi kariyerine hazrlarken liseden ald eitim de çok önemli. Örenci bunu üniversitede de telafi edebilir, kendini gelitirecek farkl eyler de yapabilir ama bu geliimin lisede balamas oldukça önemli. Kariyeri için büyük katklar salayacaktr. Mezun olduunda üniversiteden sadece bir diplomayla mezun olmak günümüz artlarnda yetmiyor. Lisenin ve akabinde üniversitenin, özgeçmiini doldurabilecei çalmalarla örenciyi mezun etmesi çok önemli dedi.

VEL VE ÖRENC çATIMALARINA DKKAT!

Liselerin örenciyi üniversite snavlarna hazrlayan sk bir programa sahip olmas gerektiini hatrlatan Aksu, özellikle bu dönemde veli ve örenci arasnda da birçok çatma yaandna dikkat çekerek, Snav sonucu geldiinde evde bir suçlama, kyaslama, yarglama gibi bir süreçle çatmalar balayabiliyor. Bu yanl bir tutum. Öncelikle snav sonucu ne gelirse gelsin önemli olan sonuç deil bu süre zarfnda örencinin emei olmaldr. çocuk emein önemli olduunu hissettiinde ald snav sonucu onu psikolojik olarak çok fazla etkilemeyecek. Aileler bazen snav sonucuna göre deerlendirebiliyor ve böyle zamanlarda da çocuk ailenin gözündeki deerinin sadece bir snav sonucu olduunu düünebiliyor. Bu da özellikle ergenlikte olan bu ya grubu için ilikileri zedeleyebiliyor ifadelerini kulland.

OLUMSUZ DAVRANILARI DORU YÖNTEMLE SÖYLEYN

Örencinin olumsuz davranlarnn da aileler tarafndan doru yöntemle söylenmesi gerektiini belirten Aksu, Örencinin önce olumlu davrann söyleyip arkasndan olumsuz davrann söyleyebilir ve konumay da olumlu davranla bitirebiliriz. Biz buna sandviç modeli diyoruz. Olumsuz bir davran söylenecekse olumlu davranlarla harmanlanarak söylenmeli ki bu konuma çocukta daha etkili olsun. Olumsuzu söylemek ben hep kötü eyler mi yapyorum? gibi bir algya sebep olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git