Uzmanlar uyardı!

7-8 yaşındaki kız çocukları makyaj videoları çekiyor, ürün tanıtıyor, erkek çocuklar ilgi çekebilmek için tehlikeli aktiviteler yapıyor. Teknolojiyle beraber hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, çocukların gelişimini etkiliyor.

Haberler 07.09.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Gül Esra Atalay, özellikle çocuklarn ilgisini çeken sosyal medya platformlarndan Youtube ile ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Teknolojinin gelimiyle beraber hayatmza giren sosyal medya platformlarnn çocuklarn meslek seçiminde de belirleyici olduunu belirten Doç. Dr. Gül Esra Atalay, çocuklar eskiden polis, doktor, avukat, pilot, öretmen olmak isterlerdi, imdi Youtuber olmak istiyorlar. Youtube platformunda sürekli olarak içerik üreterek geçimini salayan insanlarn olmas Youtuberlk eklinde ifade edilen bir alan ortaya çkard. Fakat Youtuber olmak da aslnda sinema yldz olmak, oyuncu olmak gibi; birçok kii bunu hedefliyor, çok az bu iten para kazanyor. diye konutu.

çocuklar sosyal medya fenomenleriyle etkileim halinde

Dardan kolay gibi görünse de kalc olmann, bu iten hayatn idame ettirecek düzenli bir gelir elde edebilmenin ciddi emek ve zaman gerektirdiini ifade eden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Bunun yannda verilmesi gereken birçok ödün var. Popülerlii yakalamak, ilgi çekebilmek için verilen ödünler var. Dardan bakldnda sadece keyifli, elenceli ve olumlu yanlar görünüyor oysa zorluklar da çok olan bir ura. imdiki çocuklar sosyal medyada çok fazla vakit geçiriyorlar ve burada gördükleri kiiler YouTuberlar, sosyal medya fenomenleri. En çok etkileimi bu kiilerle kuruyorlar. Haliyle bu kiilere özenip onlar gibi olmak istiyorlar. diye konutu.

çocuklar yanl hedef seçiyor

çocuklarn Youtuber olmak istedikleri için birçok neden olduunu belirten Doç. Dr. Gül Esra Atalay, çünkü Youtuberlar popüler, çok beeni alyorlar, iyi kazanyorlar ve hep neeli ve mutlu görünüyorlar. Üstelik Youtuber olmak için okula gitmek, belirli bir eitim almak gerekmiyor. Fakat bu bak açs çocuun hedeflerini yanl seçmesi, zamann boa harcamasna neden oluyor. uyarsnda bulundu.

7-8 yanda makyaj videosu çekiyor

Sosyal medya platformlarnda paylam yapan, video çeken çok küçük yata çocuklar olduunu kaydeden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, unlar söyledi:

7-8 yandaki kz çocuklar makyaj videolar çekiyor, ürün tantyor. Erkek çocuklar ilgi çekebilmek için tehlikeli aktiviteler yapabiliyor. Eer videolar geni bir takipçi, izleyici kitlesi kazanrsa çeitli firmalar bu videolara sponsor olabiliyor ve bu durum, çocuun ciddi anlamda bir içerik basksyla kar karya kalmasna, çalan çocuk haline gelmesine neden oluyor. Aileler de bu faaliyetleri destekleyebiliyor fakat bu çok doru bir ebeveynlik yaklam deil. Buradan gelir elde etmek çocuun çocukluunu skalamasna neden oluyorsa ya da eitiminin önüne geçiyorsa burada büyük bir sorun var demektir. Ebeveynler çocuun üstün yararn gözetmeli. Sosyal medya platformlarnda hesap açmak için 13 ya snr var. Bu yatan önce çocuklarn hesap sahibi olmamas paylam yapmamas gerekiyor.

Büyümü gibi hissediyorlar

Küçük yalarda sosyal medya platformlarnda paylam yapmann geliim üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Doç. Dr. Gül Esra Atalay, çocuklarn gözünden bakldnda çok renkli bir dünya. Popüler olmak beeni almak, çok para kazanmak, hep elenceli eyler yapmak gibi görülüyor. Kendini ifade ederek, konuarak, günlük yaamn kameralar önüne sererek hem zenginlik elde edip hem de takdir toplamak, beenilip sevilmek mümkün gibi görülüyor.

Youtuber olmak, bu renkli dünyann bir parças olmak, sevilmek, ayn zamanda büyümek de demek. çocuklar büyümek isterler ve Youtuberlar taklit ederek büyümü gibi hissediyorlar. Makyaj videolar çekiyorlar, yetikinlere benzer bir söylem kullanmaya gayret ediyorlar. dedi.

çocuun benlik ve kimlik geliimi olumsuz etkileniyor

çocuklarn sosyal medyada en çok balantya sahip olmak ya da en çok beeni almay bir baar ölçütü olarak gördüklerine dikkat çeken Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Ne kadar çok beeni aldysan o kadar popülersin, o kadar seviliyorsun ve o kadar baarlsn gibi bir alg var. Bu rakamlar üzerinden birbirleriyle rekabete giriyorlar. Bunlar üzücü sonuçlar douruyor; çocuun kimlik geliimini ve benlik algsn olumsuz etkiliyor. Gerçek ve derin ilikiler kurmak yerine sosyal medyada yüzeysel, geçici ve sanal ilikiler, arkadalklar kuruluyor. Görünüte çok arkada var ama derin ekilde paylamlar yapabilecei, gerçek bir arkada bile olmayabiliyor. uyarsnda bulundu.

Yalnzlk tehlikesi oluturuyor

çocuun çok beeni almas ve çok takip ediliyor olmasnn da sakncal olabildiini kaydeden Doç. Dr. Gül Esra Atalay, Beeniler ve yorumlar çocuklarn kendilerine ve toplum içerisindeki yerlerine ve akranlarna baklarnn deimesine sebep olabilir. çok takipçisi olan çocuk dier çocuklar hayranlar olarak görmeye balyor. Onlarla kendisi arasnda bir hiyerari oluuyor ve bu ekilde çocuk bazen milyonlarca takipçisi olmasna ramen özünde yalnz bir çocua dönüüyor. dedi.

Amaç para kazanmamak olmal

Doç. Dr. Gül Esra Atalay, ebeveynlerin çocua Youtuber olmann ve bundan gelir elde etmenin ticari bir faaliyet olduunu, bunun çalmak anlamna geldiini ve çocuklarn asli görevinin çalmak deil kendini gelitirmek, örenmek olduunu hatrlatmas gerektiini vurgulad. Doç. Dr. Gül Esra Atalay, sözlerini öyle tamamlad:

Gelecekte fikri deimezse böyle bir alanda faaliyet gösterebileceini ama küçük yata buralarda içerik üretmesinin doru olmadn anlatmallar. 13 yandan büyük çocuklar, ergenler buralarda içerik oluturacaklarsa da amaç para kazanmak deil kendilerini ifade etmek, yeteneklerini gelitirmek olmal. Sosyal medya bunun için bir araç olabilir elbette. Ebeveynler bu mecralar faydal ekilde kullanmaya tevik etmeli. çocuklarn sosyal medyadaki paylamlarna baktmzda büyük bir çounluu ilgi çekmeye, takdir almaya yönelik. çocuklar kendilerini dünyann merkezi gibi görürler. lgi isterler. Bu ilgiyi ailesinden görürse çocuun bunu darda arama ihtiyac da azalacaktr. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git