Uzmanlardan uyarı: Her kitabı çocuğunuza okutmayın

Geleneksel çocuk kitapları konusunda uzmanlardan uyarı geldi. Her kitabın çocuklara okutulmaması ve bu konuda özellikle ebeveynler ile öğretmenlere büyük rol düştüğünü kaydeden Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Mesude Atay, artık çocuklara özel evrensel değerlere uygun içerikli kitapların yazıldığını belirtti.

Haberler 09.09.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar her çocuk kitabnn çocuklara okutulmamas yönünde uyarlarda bulunuyor ve bu konuda özellikle anne-baba ile öretmenlere büyük rol dütüünü ifade ediyor. Bu noktada kaç yandan itibaren hangi kitaplarn okunabilecei, iyi bir çocuk kitabnn içerik, dil ve anlatm yönünden nasl olmas gerektii konusunda çocuk Geliimi Uzman Prof. Dr. Mesude Atay ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

çocuk kitab saysnn bir hayli arttn dile getiren Prof. Dr. Mesude Atay, Kitapçlarda çocuklar için ayrlm reyonlarda albenisi çok yüksek kitaplar var. çocuk kitaplarnn says da bir hayli artt. Bu yüzden de bu çok önemli bir konu. Anne-babalar hangi kitaplar alacaklar konusunda çok dikkatli olmal. çünkü bazen tercih çocuklara braklabiliyor. çocuklar da renkli, ses çkaran kitaplar tercih edebiliyorlar. Oysa ki anne-babalarn çocuklarn önüne seçenek koyarak onlarn da kitap seçimine katkda bulunmasn salayabilirler. O seçenekleri olutururken de dikkat edilecek ilk ey çocuun kaç yanda olduu, neleri anlayabildii, geliimsel düzeyinin nasl olduu ve alglamas. Öncelik ya ve yan getirdii baz geliimsel özellikler. Bunlarn yannda çocuklarn bireysel özellikleri var. Her çocuun ilgisi ve ihtiyac farkl olabilir. Bu yüzden de çocuklar kitap seçme sürecine katmak lazm ifadelerini kulland.

GELENEKSEL çOCUK KTAPLARINA DKKAT

Kitaplarn içeriinin önemine deinen Prof. Dr. Mesude Atay özellikle geleneksel çocuk kitaplar konusunda ebeveynleri uyard. Kitaplarn içinde neler var bakmamz gerekiyor. çerikte çocuklarmza kazandrmak istediimiz deerler mutlaka olmal diyen Prof. Dr. Atay unlar kaydetti:

Yerel ve evrensel deerlere dikkat etmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de öüt veren, bir takm öretici bilgilerin olduu deil çocuun hem hayal kurabilecei hem de yaratcln gelitirebilecei onlar uyaran cümlelerin olmas gerekli. Örnein geleneksel çocuk kitaplarna baktmzda iyiler ve kötülerin olduunu görüyoruz. yilerin mutlaka ödül ald kötülerin de ceza aldn görüyoruz. Bunlar evrensel deerler için çok eskide kald ve çocuklar ayrmcla itebilen deerler olarak karmza çkyor. nsan anlamaya yönelik sevgi, efkat, bar, ötekiletirmenin olmad, doa, akran, insan, paylam ve i birlii sevgisinin olduu içeriklere yönelmelerini ailelere öneriyoruz. Tamamen çocua yönelik, onun hayal gücünü gelitirecek, evrensel ve yerel deerleri besleyecek içeriklerde kitaplar seçmemiz gerekiyor.

çOCUA GÖRELLK KAVRAMI

Krmz Kedi çocuk Yaynlarnn Yayn Yönetmeni Özlem Akçan ise artk çocuk kitaplarnn çocua görelilik kavram çerçevesinde yazldn belirterek, Eskiden bir çocuk edebiyat algs yoktu. Hatta 80li ve 90l yllarda yetikin yazarlar çocuk edebiyatnn olamayacan tartyorlard. Artk böyle deil. çada çocuk edebiyat çok ilerlemi durumda. Hem yerli hem yabanc yazarlar buna çok önem veriyorlar ve önemi anlald. çocuklara eskiden masallar okunuyordu ya da yetikinler için yazlm metinler ksaltlarak çocuklara uyarlanyordu. Ama artk öyle deil. çocua görelilik diye bir kavram var. Editörler, yaynclar, yazarlar, öretmenler, kütüphaneciler ve ebeveynler artk bunun farkndalar. Artk buna göre kitap seçiliyor ve buna göre yazmlar yaplyor eklinde açklamada bulundu.

Ana Sayfaya Git