Uzmanlardan velilere ara tatil uyarısı

Milyonlarca öğrenci 9 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak. Yaklaşık 2,5 aydır yaz tatilinde olan öğrenciler yeni dönemle birlikte bu yıl ilk kez ara tatil uygulamasına geçecek. Uygulamanın 1. sınıflar için sıkıntı olabileceğini belirten Doç. Dr. Berna Güloğlu, "Yeni okumaya geçtikleri bir dönemde bir haftalık kopma gerilemeye yol açabilir. Bu noktada velilerin çocukları üstündeki denetimleri çok önemli" uyarısında bulundu.

Haberler 07.09.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmasna ksa bir süre kald. Bu yl uygulamaya geçecek olan yeni sisteme göre 18-22 Kasm 2019da ilk ara tatil yaplacak. Yaryl tatili ise 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasnda gerçekletirilecek. kinci yaryl eitim öretim dönemi 3 ubat 2020de balayacak. 6-10 Nisan 2020de ikinci ara tatil verilecek. 13 Nisanda balayacak ikinci dönemin ikinci yars ise 19 Haziranda tamamlanarak 11 haftalk yaz tatiline girilecek. Ara tatil uygulamasnn 1. snf örencilerinin dikkatini databileceini belirten Rehberlik ve Psikolojik Danman Doç. Dr. Berna Gülolu ailelere önemli uyarlarda bulundu.

çOCUKLARI EN Y ALELER TANIR

Ebeveynlerin, çocuklarn en iyi tanyan ve onlarn özelliklerini en iyi bilen kiiler olduunu söyleyen Doç. Dr. Gülolu, çocuklarnn bu tatilde derslerden kopacan düünüyorlarsa, günlük çalmalarn devam ettirmeleri konusunda onlar desteklemeleri önemli olacaktr. Eer ebeveyn çocuunun böyle bir tatile ihtiyac olduunu ve akademik baarsna iyi geleceini düünüyorsa, daha sosyal etkinliklerin olduu (müze gezme, kitap okuma, tiyatro-sinema gitme gibi) bir program hazrlayabilirler açklamasnda bulundu.

EN ÖNEML ETKEN:ARA TATLLERN NASIL GEçRLD

Doç. Dr. Berna Gülolu, Bireysel farkllklar dikkate aldmzda tüm düzenlemelerde olduu gibi bu düzenlemenin de olumlu olarak etkiledii örenciler olduu gibi olumsuz olarak etkiledii örencilerde olacak. Kimi için bir nefes alma, tazelenme ve yeniden enerji depolama imkan olurken, kimi içinse konsantrasyonunda kesilme ve motivasyonunda düme; dolaysyla da derslerde kopma yaanacak. Burada önemli olan örencilerin yeni düzenlemeye hazrlanmalar ve ara tatilleri nasl geçirdikleri olacak ifadelerini kulland.

Yeni bir düzenleme ile üç ara tatilin olmas fikrinin örencileri etkileyebileceini belirten Doç. Dr. Berna Gülolu, Yllardr altklar bir düzen var, o düzeni tamamen deitirdiinizde, özellikle deiikliklerden holanmayan örenciler için sknt yaratabilir. Deiikliklere açk olan ve kolay uyum salayanlar için daha az sknt yaratacak. Onlar çabuk adapte olacaklar. Bu sistemin okula yeni balayacak örencilere uygulanmas daha etkili olabilirdi. Onlar için okul demek üç ara tatil demek olurdu dedi.

UYGULAMA BRçOK ÜLKEDE VAR

Bu uygulamann olduu birçok ülkenin olduunu söyleyen BAU Eitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Bölüm Bakan Doç. Dr. Gülolu, kitap okuyarak, farkl kültürleri örenerek, sosyal sorumluluk projelerinde görev alarakta dinlenebileceini söyleyen Doç. Dr. Berna Gülolu, nternette taklarak, bilgisayar oyunu oynayarakta dinlenebilirsiniz. Bu noktada dinlenmeden ne anladnz önemli olacak. Öz-denetim becerileri çok gelimemi örencilerimiz içinde veliler denetleme mekanizmalarnda önemli olacak. Hem dinlenecekleri hem de örenecekleri etkinlikler planlamalar ve çocuklarnn bu plana uymalarn salamalar gerekecek. Eskiden bunu senede bir kere yapyordu veli, imdi üç kere yapmak durumunda kalacak eklinde konutu.

TEKRAR YAPMAYA DAHA çOK ÖNEM VERLMEL

Yeni ara tatil sisteminin özellikle 1. snflar için sknt olabileceini de belirten Doç. Dr. Gülolu öyle devam etti:

Yeni okumaya geçtikleri dönem olacak ve bir haftalk kopma gerilemeye yol açabilir. Velilerin evde örenilenleri tekrar etmesi gerekecek. Snava hazrlananlar içinse zaten tatillerde de çalmaya devam ediyorlar. Özellikler hedefleri olan örenciler tüm tatillerde hz kesmeden çalmaya devam ediyorlar. Okul ödevleri olmadan sadece snava yönelik çalma yapma imkanlarnn olmas duygusal olarak rahatlatabilir. Bir hafta boyunca hiçbir tekrar yapmayan örenci için bilgi kayb olacaktr, ama ara snflar için bu bilgi kaybnn uzun süreli olacan sanmyorum. Okul açldktan sonra bir hafta içinde giderilebilir, eer örenci isterse.

Ana Sayfaya Git