Uzmanlardan YKS’de ‘nitelik’ uyarısı

YÖK tarafından yeni açıklanan YKS'de ders sayısının fazlalığına karşın soru sayılarının azlığının lisans yerleştirmelerinde nitelik problemini gündeme getireceği uyarısında bulunan uzmanlar, sistemle ilgili bilinmeyen konuların açıklanması gerektiğini vurguluyor.

Haberler 17.10.2017 - 07:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyonlarca üniversite adaynn heyecanla bekledii yeni üniversiteye geçi sistemi Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) büyük bölümü YÖK tarafndan açkland. Snavn genel hatlar belli olsa da, ne zaman yaplaca, sorularn derslere göre dalmlar, snav süresi gibi birçok bilinmeyen konu var. Uzmanlar ise bunlarn da açklanmas gerektii uyarsnda bulunuyor. Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, unlar söylüyor:

Yükseköretime Geçi Snav (YGS)-Lisans Yerletirme Snav (LYS) sisteminin en çok eletirilen yönü iki snav arasndaki yaklak 3 aylk süre idi. Bu süreçte özellikle YGSsi beklentisinin altnda geçen birçok örenci hem okullarndan hem de snava hazrlk çalmalarndan uzaklaarak motivasyon kayb yayor, sonuçta kayg düzeyleri artarak snav baarlar düüyordu. YKS, ayn günde iki oturumla bu olumsuz durumun önüne ksmen geçecekmi gibi görünse de snavlara hazrln sadece bilgi düzeyinde deil psikolojik olarak da iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduu gerçeini sürdürüyor.

ÖRENCLERN LGS AZALABLR

YKS yap ve içerik olarak ayn gün uygulanp tamamlanacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak adlandrlan ve tüm adaylarn girecei sabah oturumu, Türkçe ve temel matematikten 40ar sorunun sorulaca ve genel yerletirme puanlarna yüzde 40lk katk salayan bir özellik tayor. YKSnin ikinci oturumu ise, 40ar soruluk 4 testten (Türk Dili ve EdebiyatCorafya1-Sosyal Bilimler-Matematik ve Fen) oluacak ve genel yerletirme puanlarnn oluumuna yüzde 60 orannda katk salayacak. Bu testlerde yer alan ders saysnn fazlal buna karlk soru saylarnn azl lisans yerletirmelerinde zaten uzun süredir tartlan nitelik problemini bir kez daha gündeme getirecek gibi görünüyor. kinci oturum testleri, adaylar sadece tercih etmek istedikleri program ve bölümlerin derslerine yönlendirmesi nedeniyle bir snrllk tayor, hepsinden önemlisi örencilerin ortaöretimde bu derslere olan motivasyon ve ilgilerinin dümesi riskini tayor.

PUAN TÜRÜNÜN AZALMASI OLUMLU

YKSde 18 puan türünün azaltlmas önemli. Örenciler tarafndan kolay anlalmas ve sistemin sadeletirilmesi açsndan olumlu ancak yerletirme sürecinde puan aralklarnda yaanmas muhtemel younluk açsndan baz skntlar oluacak. YÖKün programlarn puan türlerini açklamam oluu, baz program ve bölümlerin yeterlilikler açsndan çeitlilik göstermesi daraltlan bu puan türlerine smayacakm gibi görünüyor.

SORULARIN ZORLUK KOLAYLIK DERECES TARTIILACAK

Yeni sistemde birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan 200 ve üzeri olan adaylarn puanlar arzu ederlerse bir sonraki yl için geçerli olacak. Bu uygulama tekrar eden yllarda snava giren örenci saysn düürse de, her yl snav sorularnn zorluk / kolaylk derecesinin deimesi bu uygulamann her yl bir önceki ylla kyaslanmasn ve sorgulanmasn beraberinde getirebilir. OBP (Ortaöretim Baar Puan) uygulamasnda yeni sistemde devam ediyor. Objektif kriterlere dayanmad için birçok örencinin yerletirme sürecinde sralarn ve tercihleri deitiren bu uygulama yeni sistemde de en tartmal konularn banda gelecek.

MERAK EDLEN SORULARIN YANITLARI AçIKLANMALI

Açk uçlu sorular, programlarn puan türleri, alan testlerinde yer alan derslerin soru saylar gibi süreci dorudan etkileyen ve sistemi açklayan birçok konuya daha net açklamalar getirilmedi. Snavn YGS-LYSden daha kolay olacana dair ilk izlenimler mevcut üniversite örencilerinin yeniden snava girme eilimlerini artrarak belirli oranda bir ylma oluturur mu? Yatay geçi süreçlerinin yeni sisteme uyarlamasnn nasl olaca sorular da cevab aranacaklar arasnda.

Ana Sayfaya Git