Vakıflara özel hesap!

Vakıf üniversitelerinin araştırma harcamaları için "özel hesap" oluşturulacak

Haberler 29.02.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vakf yükseköretim kurumlarnn eitim ve öretim, aratrma ve gelitirme ile her türlü yatrm harcamalarnn gerektirdii giderlerin karlanmas amacyla bu kurumlarn tüm personelinin ücretlerinden kesilen gelir vergisi tutarlar özel bir hesaba aktarlacak.

Vakf Yükseköretim Kurumlarnda Yükseköretim Kurumlar Tekilat Kanununun Ek 177nci Maddesi Uyarnca Özel Hesabn Oluturulmas, Kullanm ve Denetimine Dair Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Yönetmelie göre, örenci saysnn en az yüzde 50si tam burslu olup ayrca herhangi bir adla ücretlendirilmeyen ve örenci saysnn en az yüzde 50si tezli yüksek lisans ve doktora programlarndaki örencilerden oluan vakf üniversitelerinin eitim ve öretim, aratrma ve gelitirme ile yatrm harcamalarnn karlanmas amacyla bu kurumlardaki tüm personelin ücretlerinden kesilen gelir vergisi tutar özel bir hesaba aktarlacak.

Bu gelirlerin toplanmas için Türkiyede kurulu kamu sermayeli bankalarda vakf yükseköretim kurumu tarafndan, bir ya da birden fazla özel hesap oluturulacak.

lgili vergi dairelerince, özel hesaplara aktarlan gelir vergisi tutarlar ile bu hesapta yer alan tutarlarn nemalandrlmasndan elde edilen gelirler, özel hesaplarn kaynaklarn tekil edecek.

- Gelir daresi Bakanlna bildirilecek

YÖK, vakf üniversitelerinin her yl ocak aynda yapacaklar bavuru üzerine, ocak ay sonuna kadar artlar tayan kurumlara ilikin onay yazsn Gelir daresi Bakanlna bildirecek.

lgili vergi daireleri, vakf yükseköretim kurumlarnca personelin ücretleri üzerinden kesilen ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenen gelir vergisi tutarlarn, tahsil etikleri tarihi takip eden 5 i günü içerisinde üniversitenin ilgili özel hesabna aktaracak.

Vakf yükseköretim kurumu, örenci saylarna ilikin artlarndan herhangi birini kaybettiinde, bu durumu 5 i günü içinde aktarma ileminin durdurulmas için ilgili vergi dairesine bildirecek.

- Kaynak aratrma ve gelitirme için kullanlacak

Özel hesap, uluslararas kalitede eitim salama amacna hizmet etmek üzere, Vakf Yükseköretim Kurumlar hale Yönetmelii ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde özel hesap harcama yetkilisi tarafndan idare edilecek.

Vakf yükseköretim kurumlar, özel hesapta toplanan gelirleri, eitim ve öretim, aratrma ve gelitirme ile her türlü yatrm harcamalar için kullanacak.

Üniversiteler, özel hesapta toplanan gelirlerden bir yl içinde yapmay planlad eitim ve öretim, aratrma ve gelitirme ile her türlü yatrm harcamalarn gösteren programn, her yl ocak ay içinde YÖK Bakanlna sunacak.

- Denetim, komisyon tarafndan yaplacak

Özel hesaba ilikin bir yl içerisinde yaplan ilemler, Hazine ve Maliye Bakanl, Milli Eitim Bakanl (MEB) ve Yükseköretim Kurulu Bakanl (YÖK) tarafndan belirlenecek birer üyeden oluan 3 kiilik komisyon tarafndan denetlenecek. Denetimler izleyen yln mart ay sonuna kadar bitirilecek. Denetim raporu, Hazine ve Maliye Bakanl, MEB, YÖK ve vakf yükseköretim kurumu rektörlüüne sunulacak.

Denetimlerde, mevzuata aykr kullanm tespit edildiinde ilgili özel hesaptaki kaynan kullanm durdurulacak ve tespit edilen tutar vakf yükseköretim kurumundan geri alnacak.

- Yönetmeliin yaym tarihinden önce ödenen vergiler

1 Haziran 2018den bu yönetmeliin yaym tarihine kadar vakf yükseköretim kurumlarnn personelinin ücretleri üzerinden kesilen ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenen gelir vergisi tutarlar, vakf yükseköretim kurumu tarafndan yaplacak bavuru üzerine YÖK onaynn Gelir daresi Bakanl bildirilmesini takip eden 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesi tarafndan vakf yükseköretim kurumunun ilgili özel hesabna aktarlacak.

Ana Sayfaya Git