Vakıflara eğitim için 49 yıllık arazi tahsis edilecek!

Öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyeti bulunan vakıflar, Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek ve kullanma izni verilebilecek

Haberler 22.07.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örencilere yönelik eitim ve yurt temini faaliyeti bulunan vakflar, Hazineye veya kamu kurum ve kurulularna ait tanmazlar 49 yl süreyle bedelsiz kullanabilecek.

Maliye Bakanlnca hazrlanan Kamu Tanmazlar Üzerinde Eitim ve Yurt Faaliyetleri çin Üst Hakk Tesis Edilmesine likin Yönetmelik, Resmi gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelik, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tannan vakflardan örencilere yönelik eitim ve yurt temini faaliyeti bulunanlardan Gençlik ve spor Bakanl, Maliye Bakanl ve Milli Eitim Bakanl tarafndan mütereken belirlenen artlar salayanlar lehine, kurulu amaçlarna uygun kullanlmak üzere mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kurulularna ait tanmazlar üzerinde 49 yl süre ile bedelsiz irtifak hakk tesis edilmesi, devletin hüküm ve tasarrufu altnda bulunan yerler üzerinde ise bunlar adna bedelsiz kullanma izni verilmesine ilikin usul ve esaslar düzenliyor.

SON 1 YIL FLEN VE KESNTSZ ETM FAALYET SUNMALI

Vakflarn eitim faaliyetinde bu olanaktan yararlanabilmesi için Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tannmas, vakf senedinde, vakfn faaliyet unsurlar arasnda eitim faaliyetlerinin bulunmas, eitim faaliyetleri için talep ettikleri tanmazlar üzerinde yeni yapacaklar tesislerdeki fiili örenci saysnn (yüzde 3 zorunlu okutulacak örenci oran dahil) en az yüzde 10unun bedelsiz, yüzde 10unun ise yüzde 50 indirimli olarak ihtiyaç sahibi örencilere ayrlmas, eitimin daha nitelikli sunulmasna yönelik ilgisine göre Milli Eitim Bakanlnn veya Diyanet leri Bakanlnn uygun görülerini de içeren plan ve proje hazrlanmas, son 1 yl fiilen ve kesintisiz eitim faaliyetini sunuyor olmas artlar tamas gerekiyor.

Örenci yurdu için bavuruda ise Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tannmas, vakf senedinde, vakfn faaliyet unsurlar arasnda örenci yurdu faaliyetlerinin bulunmas, ülke genelinde en az 5 ilde özel örenci yurdu faaliyetinde bulunulmas, örenci barnma faaliyetlerinin daha nitelikli sunulmasna yönelik ilgisine göre Milli Eitim Bakanlnn veya Diyanet leri Bakanlnn uygun görülerini de içeren plan ve proje hazrlanmas, ülke genelindeki yurtlarnn toplamda en az bin kurum kontenjanna sahip olmas, son 1 yl fiilen ve kesintisiz örenci yurt hizmetini sunuyor olmas, yurt faaliyetleri için talep ettikleri tanmazlar üzerinde yeni yapacaklar tesislerdeki fiili örenci saysnn en az yüzde 10unun bedelsiz, yüzde 10unun ise indirimli (yüzde 50) olarak ihtiyaç sahibi örencilere ayrlmas, mevcut barnma faaliyetlerinin yannda örencilere yönelik sosyal, kültürel ve sportif ve benzeri faaliyetlerin iyiletirilmesine imkan salyor olmas artlar aranacak.

HASILAT PAYI DA ALINMAYACAK

Yönetmelik kapsamnda deerlendirilmesi uygun görülen tanmazlarn irtifak hakk veya kullanma izni ihalesi ilan yaplmakszn gerçekletirilecek.

Yaplacak yatrm için ön izne ihtiyaç duyulmas halinde, lehine irtifak hakk tesis edilecek veya kullanma izni verilecek vakfa/vakflara Hazine Tanmazlarnn daresi Hakknda Yönetmelikte yer alan hükümler çerçevesinde ön izin verilecek.

Ön izin, irtifak hakk ve kullanma izni bedelsiz olacak. Bunlardan haslat pay da alnmayacak.

rtifak hakk tesis edilen veya kullanma izni verilen tanmazlardan söz konusu vakflar ile bu vakflarn kurduu veya orta olduu iktisadi iletme ve irketleri tarafndan elde edilen gelirin tamam, münhasran örencilere yönelik eitim kurumlarnn veya yurtlarn yapm, bakm, onarm, iletim ve benzeri giderlerinin karlanmasnda kullanlacak. Gelirler ayr bir hesapta takip edilecek ve kullanlamayan gelirler ayn ekilde sonraki yllarda deerlendirilecek.

DEVR YASAI

rtifak hakk ve kullanma izni üçüncü kiilere devredilemeyecek.

Sözleme hükümlerine aykr davranlmas, tanmazn sözlemede öngörülen amaç dnda kullanldnn tespiti halinde 10 günlük süre içerisinde aykrlklarn giderilmemesi halinde sözleme feshedilecek.

Yurt ve eitim faaliyetlerine ilikin verilen tanmazlarn üzerindeki binalara ait kapal alanlarn yüzde 20lik ksmn geçmeyecek ekilde ihtiyaçlarn karlanmasna yönelik olarak ticari nitelikli ünitelerin açlmasna izin verilebilecek.

Daha önce lehlerine bedelli olarak ön izin, kullanma izni ve irtifak hakk tesis edilen vakflarn sunulan olanaklardan yararlanabilmeleri için 27 Ocak 2018e kadar bavurmalar gerekiyor.

Mevcut eitim ve yurt faaliyetlerinde bulunulan tanmazlarla ilgili belirtilen koullarn tanmas, talebin uygun görülmesi halinde 49 yl süreli bedelsiz irtifak hakkna/kullanma iznine olanak verilebilecek.

Ana Sayfaya Git