Veliler de esnaf da dertli

Yeni eğitim yılı sorunlarla açılıyor. Veliler, ücretsiz ders kitaplarının içeriğinin yetersiz olması nedeniyle kaynak kitap ve kırtasiye masrafı ile karşı karşıya.

Haberler 02.09.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saylar hzla azalan krtasiyeciler ise ucuz okul malzemesi satan zincir marketlerle yaramamaktan ikayetçi.

Eitim sendikalar okul masraflar konusunda devlet desteinin artmasn talep ederken Kimya Mühendisleri ise krtasiye ürünlerinin güvenlii için velileri uyaryor.

HABER MERKEZ

Milyonlarca örenci yaz tatilinin bitimine sayl günler kala okula dönmeye hazrlanyor. lköretime yeni adm atacak birinci snflar 2 Eylülde, dier örenciler 9 Eylülde yeni eitim öretim ylna balayacak. Okullar açlmadan önce veliler de okul malzemesi satan esnaf da dertli. Sendikalar, Milli Eitim Bakanln kamusal eitimin gerei daha fazla sorumluluk almaya çarrken, okul malzemelerinin güvenlii de ayr bir tartma konusu.

DEVLETN KAYNAK KTAP YÜKÜNÜ KARILAMASINI STYORUZ

Özel okulda okuyan bir örenci için velilerin sene banda yapaca ortalama krtasiye masrafnn kyafetlerle birlikte 3 bin TL, devlet okullarnda okuyanlar için bin 500 ile 2 bin TL arasnda olduunu ifade eden Veli- Der ube Bakan Hülya Daran Deveci, Eitim masraflarnn büyük bölümünü okul kyafetleri ve krtasiye masraflar oluturuyor. Asgari ücretle geçinen insanlar düündüümüz zaman sarsc saylar ortaya çkyor dedi.

Zorunlu ders kitaplarnn devlet tarafndan karlanmasnn yeterli olmadn ve eitim masraflarn azaltmadn ifade eden Deveci unlar kaydetti: Snav sistemi içerisinde devletin kaynak olarak verdii kitaplarn yeterli düzeye getirilmesi ve örencilerin ayrca baka kaynaklara ihtiyaç duymamas gerekiyor. Bu yl da devletin okullarda ücretsiz verdii kitaplar inceledik ve içeriklerinin oldukça yetersiz olduunu gördük. Veliler bunlarn yan sra kitap almak zorunda kalyor. Kitaplarn içeriini ve niteliini arttrmyorsa dier kaynak kitaplarn maliyetini de devletin karlamas gerekiyor. Biz parasz ve kamusal eitimi savunuyoruz ve devletin bu kaynak kitap yükünü karlamasn istiyoruz.

TEKEL OLUTUU ZAMAN ALMAKTAN BAKA çARENZ OLMUYOR

Veliler tarafndan krtasiye ve okul kyafeti masraflaryla ilgili en çok ikyetin özel okullar düzeyinde geldiini belirten Deveci, Özel okullar okul kyafetini ve krtasiye ürünlerini kendi belirledikleri yerden alnmasn zorunlu klyor. Sizi belli maazalara mahkm ediyorlar. Buna bir çözüm gelitirilmesi, velilerin her yerden istedii ekilde krtasiye ürünü ve kyafeti alabilmesi gerekiyor. çünkü tekel olutuu zaman istedikleri fiyat söylüyorlar ve sizin almaktan baka çareniz olmuyor dedi.

Krtasiye masraflar için Mill Eitim Bakanlnn ailelere destek vermesi gerektiini söyleyen Deveci, Ekonomik anlamda zor koullarda yaayan insanlara krtasiye masraflar karsnda destek verilmesi, bunlarn karlanmas gerekiyor. Bu sosyal devletin sorumluluunda ve çocuklarmza parasz bilimsel eitimin koullarn salamak zorunda dedi.

TÜRKYEDE KTAPçILIK VE KIRTASYECLK ÖLDÜ

Kitap ve Krtasiyeciler Odas Bakan Ünal imeke göre yeni eitim öretim ylna dair krtasiyeciler hazrlk yapamaz durumda. Hiçbir esnafn eskiden olduu gibi hazrl ve umudu yok. Türkiyede krtasiyecilik ve kitapçlk öldü diyen imek zincir marketlerin krtasiye ürünlerinin satn yapmasndan dolay ekonomik anlamda zor günler yaadklarn belirterek unlar kaydetti:

Ekonomik olarak esnafn uygun sermayesi yok. Ülkede eitim öretimin epeyce geriledii bir yerde biz var olmaya çalyoruz. Vatandan alm gücü de yok. Biz krtasiyeciler geçtiimiz yln üzerine bir TL fazla ücret koymadk. Enflasyon bizim dükkanlarmzda dolamyor. Zincir marketlere kar yapacamz bir ey yok. Onlara mni olamyoruz. Türkiyede u meslek bunu yapar diye bir meslek standard yok. Önüne gelen her zaman istediini satabiliyor. Biz de kapanmaya yüz tutmu meslekler arasndayz. Gün geçtikçe de üye saymz azalyor.

DÜZENLEME YAPILIRSA HAYATTA KALABLRZ

Sezon diye tarif edilen eitim öretim yl öncesi alveri younluunun yaanmadn bunun nedeninin de ülkenin ekonomik anlamda zor günlerden geçmesi olduunu anlatan imek krtasiyecilerin taleplerine dair ise unlar sralad:

Kitabn katma deerinin indirilmesi gibi taleplerimizi bu zamana kadar siyasilerle konutuk. Bu meslein hayatta kalabilmesi için örnein kitab ve krtasiye ürününü herkesin satmamas gerekiyor. Bakyorsunuz bir bakkal dahi her ürünü satabiliyor. Okulun içerisindeki kantin satabiliyor. Bunlarla ilgili düzenleme yaplrsa bizler de hayatta kalabiliriz.

KMYA MÜHENDSLERNDEN KIRTASYE ÜRÜNLERNE DAR UYARILAR

Ekonomik anlamda velileri etkileyen krtasiye ürünlerine ilikin bir dier boyut, alnacak ürünlerin örencilerin salna ne kadar uyumlu olup olmad. TMMOBa bal Kimya Mühendisleri Odas yeni eitim öretim yl öncesi yapt uyarda, hangi maddelerden üretildii ve içerii belli olmayan, kimyasal madde katkl silgi, su mataras, beslenme çantas gibi ürünler konusunda velileri uyard.

Velilerin yapacaklar alverilerde ürünlerin güvenli olup olmadn kontrol edebilecekleri baz kodlarn bulunduunu belirten Kimya Mühendisleri Odas Bakan Ali Uurlu, Veliler aldklar ürünlerde C, TS gibi iaretlerin olup olmadna bakmallar. Özellikle merdiven alt üretim yeri olarak düündükleri yerlerden ürün almamaya özen göstermeliler. çok boyal, kokulu malzemeleri almaktan ve kullanmaktan kaçnsnlar. çocuklarn malzemeleri koklamas, yutmas ya da vücudunu sürmemeleri konusunda çok dikkatli davranmak ailelerin sorumluluklar arasnda yer alyor dedi.

Krtasiye ürünlerinin denetimi konusunda da eksikliklerin olduunu ifade eden Uurlu, Bütün bunlar devletin denetiminde olmas gereken eyler ama ne yazk ki okullar açlrken bu denetim bir süre için yaplyor ve sonrasnda unutuluyor. Gümrük Ticaret Bakanl özellikle ithal edilen ürünleri denetliyor ama bu yeterli deil. Denetimin sürekli olmas gerekiyor ve piyasada onay olmayan iaretli ürünlerin tespit edilmesi gerekiyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git