Veliler dikkat!

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, bugünden itibaren yarıyıl tatiline girecek. Uzmanlar, çocukların karne durumuna göre asla kıyaslanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Haberler 20.01.2017 - 07:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklak 18 milyon örenci ve 900 bin öretmen, bugünden itibaren yaryl tatiline girecek. Uzmanlar çocuklarn karnelerine göre bakalaryla asla kyaslanmamas gerektii konusunda uyard.

Yaryl tatili nedeniyle tüm Türkiyede karne heyecan yaayacak örenciler, bir dönem boyunca verdikleri emeklerinin karl olan karnelerini almay sabrszlkla bekliyor.

Uzmanlar ise çocuklarn karne notlarna göre yarglanmamas, baka örencilerle kyaslanmamas ve karnesinde zayf olan örencilere uygulanacak davran biçimleri konusunda ailelere uyarda bulundu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Psikolojik ve Sosyal Danmanlk Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özlem Tolan, her çocuun baar durumunun ayn olmadn söyledi.

Tolan, ebeveynlerin aalamadan, azarlamadan ve onlara psikolojik iddet uygulamadan, baarl olduklar dersler için çocuklarn takdir etmeleri gerektiini belirterek, ailelerin örencilerin baarsz olduklar dersler ve alanlar için de çözüm odakl yaklamalarnn önemini vurgulad.

Anne ve babalarn çocuklarna, Sen tembelsin, sen yapamyorsun, sorumsuzsun gibi sözler söylemesinin çocuklarda öz güven kaybna ve travmalara yol açtna dikkati çeken Özlem Tolan, öyle konutu:

Örenme güçlükleri, dikkat eksiklii ya da yaanlan ar stresli bir olay karsnda verdii duygusal tepkilerle çocuk baarsz olabilir. Zorlandmz durumlarda lütfen bir uzman destei alalm. çocuumuzu her haliyle kabul etmeli, bunu ona yanstmalyz.

- çocuklarn baka çocuklar ile kyaslamasnlar

Karne dönemlerinin baz çocuklar için adeta bir kabus haline gelebildiine iaret eden Yrd. Doç. Dr. Tolan, karnedeki zayflar nedeniyle çocuklarn çok fazla korku, kayg ve huzursuzluk yaayabildiini anlatt.

Tolan, bunun önüne geçmenin ebeveynlerin verecei tepkilere ve davranlara bal olduunu dile getirerek, Anne babalar çocuklarn asla baka çocuklar ile kyaslamasn. Bu, öz güven kaybna ve çocuklarn kendisini deersiz görmesine yol açar. Karnesinde zayf olan çocuklar da tatili hak ediyor. dedi.

Karne notunun çocuun o dönem ilenen derslerdeki baarsn gösterdiini, bunun genel durum olarak alglanmamas gerektiine dikkati çeken Özlem Tolan, çocuum baarl olsun derken ona baka açlardan zarar vermemek gerektiini aktard.

Baskc ve ar otoriter bir çocuk yetitirme tutumunda çocuk, cezam çektim düüncesiyle ayn davrana devam edebilir. Hem de bu tür durumlarda gizlilik ve yalan söyleme ihtimali yükseliyor. Bu kimi çocuklarda içine kapanma, kimi çocuklarda depresyon, kimi çocuklarda da iddet davrannn artmas gibi boyutlara ulaabiliyor. ifadelerini kullanan Tolan, çocuklara verilen ödüllerin de çok abartlmamas gerektiini belirtti.

- çocuklarmzla kaliteli zaman geçirmek çok önemli

Yrd. Doç. Dr. Tolan, çocuumuzun baarsn övelim, onu takdir edelim, ona sarlalm. çocuumuzun baarsndan mutlu olduumuzu ebeveyn olarak onlara hissettirelim. 15 günlük zaman diliminde çocuklarmzla kaliteli zaman geçirmek çok önemli. Alnacak maddi hediyeler yerine onlarla kaliteli zaman geçirmek ve etkileim halinde olmak çocuklarmzn psikolojik dünyasna çok iyi gelir. diye konutu.

Yanl davranlarn çocuun psikolojik dünyas açsndan çok olumsuz sonuçlar dourduuna iaret eden Tolan, bu tür davranlara maruz kalan çocuklarn kendisini deersiz hissettiini anlatt.

çocua istenilen davranlar kazandrmakta iddetin hiçbir katksnn olmadn vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Tolan, iddet uygulandnda çocukta kendisinden güçsüz olanlara kar iddet uygulama eiliminin arttn da aktard.

- Aileler çocuklaryla daha çok vakit geçirmi olacak

DÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Bakan Yrd. Doç. Dr. Tahsin Kula, sömestir tatilinde çocuklarn ders çalmay tamamen brakmak yerine biraz vites küçültmesi gerektiini söyledi.

Velilerin ve çocuklarn yaryl tatilini güzel bir ekilde deerlendirmesi gerektiini dile getiren Kula, anne babalarn da çocuklar ile daha çok vakit geçirme imkan bulacan ifade etti.

Tahsin Kula, Aileler gerek evde, gerek sosyal hayatta kendilerinden bir parça olan çocuklaryla beraber daha çok vakit geçirmi olacaklar. eklinde konutu.

çocuklarn eitim süreci içerisinde zorlandna ve zihin dankl yaadna iaret eden Kula, unlar söyledi:

çocuklarnzn baarszln deiik yerlerde aramayn. Kendi hatalarmzn da olduunu iin içerisine katarak daha farkl yöntemler gelitirin. Velilerin tatilde çocuklar ile vakit geçirmesi çok önemli. çocuklara ksa sureler ve dualar ile iir ezberletin. Bu çocuun hem zihnini güçlendirir hem de öz güvenini artrr.

- çocuklar üzerindeki kontrol

Anne babalarn tatilde çocuklar, onlar bekleyen büyük tehlikelere ve zararl alkanlara kar korumas gerektiine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kula, Veliler tatilde çocuklarn ba bo brakmak yerine onlarn üzerindeki kontrollerini hissettirmeden artrsnlar. çou aile baars için çocuklarnn elinden telefonu almtr, televizyon izleme saatlerini kstlamtr. Tatil ile bunlar kalkacak. deerlendirmesinde bulundu.

Velilere tatilde çocuklar ile bolca vakit geçirmeleri tavsiyesinde bulunan Kula, öyle devam etti:

Bugün en büyük sknt, çocuklarn kendi örf, adet ve geleneklerinden kopmasdr. Ailelerin çocuklarn akademik baarsn birinci sraya almas, toplumun sadece baarl insanlar takdir etmesi ve aldklar puanlara göre deerlendirmesi ciddi skntlara yol açyor.

Ana Sayfaya Git