Veliler dikkat!

Ailesinde kaygı bozukluğu olan çocuklarda okul fobisi görülebiliyor. Uzmanlar, okul fobisinde mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hızlı kalp çarpıntısı, nefes alışverişlerde zorlanma gibi birçok farklı belirtiler görülebiliyor.

Haberler 12.10.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Psikolog Seda Aydodu, çocuklarda görülen okul fobisinin nedenleri hakknda bilgiler ve ailelere tavsiyeler paylat.

Belirtiler aniden ortaya çkyor

Okul fobisinin dier fobi türlerinde olduu gibi bireyin youn bir endie hali yaamas ve bu endiesini, kaygsn kontrol edememesi durumu olduunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydodu, Okul fobisi yaayan çocuklarda bu youn endie ve kayg hali, kendisini okul üzerinden gösteriyor. Okul fobisi, özellikle çocuun okula gidecei günlerin akamnda veya okul sabahlarnda fizyolojik bir rahatszlktan bamsz olarak birden ortaya çkarak mide bulants, kusma, ba ars, hzl kalp çarpnts, nefes alverilerde zorlanma gibi birçok farkl belirti eklinde kendisini gösteriyor. dedi.

Öfke nöbetleri görülebiliyor

Okul fobisinde fizyolojik belirtilere ek olarak alama, inatlama, küsme, saldrganlk ve youn bir ekilde ortaya çkan öfke nöbetlerinin görülebildiini vurgulayan Aydodu, Okul fobisi yaayan çocuklar, youn kayg yaadklar bu zaman diliminde öfkelerini kontrol edemedikleri için kaslma yaayabiliyor veya oyuncaklarna, kitaplarna zarar verme gibi davranlar sergileyebiliyor. Temel bakm veren kiiler çocuun o gün okula gitmemesine izin verirse bütün bu belirtiler ortadan kalkacaktr. Ancak yine okula gitmesi gerektiinde ayn durumlar tekrarlayabilir ve çocuk okula gitmeyip evde kalmasna yönelik pazarlk etmeye çalabilir. diye konutu.

Ailedeki kayg bozukluu da etkili olabiliyor

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydodu, çocuklarn okul fobisi gelitirmek için birçok nedeni olduunu söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Bu nedenler arasnda genetik geçi göz ard edilmemelidir. Ailesinde özellikle kayg bozukluu olan çocuklarn okul fobisi gelitirmeleri dier çocuklara oranla fazla olduu biliniyor. Bununla birlikte eer çocuun travmatik bir yaam deneyimi olmusa tekrar zarar göreceine dair korkular, youn endie ve kayglar olabilir. Bu sebeple çounlukla kendisini güvenli gördüü yerden yani evinden ayrlmak istemeyebilir. Bir dier durum ise temel bakm veren kiiden ayrlmak istemedii için kayg yaayarak okula gitmek istemeyebilir. Burada çocuun temel bakm veren ile kurduu balanma ilikisi ve ebeveynlik stili oldukça önemli. Tüm bunlarn yannda eer çocuk okul ortamnda dlanyorsa, zorbala maruz kalyorsa veya akademik olarak yetersiz ise ve bu yetersizlii ile etiketlenmise çocuun yine okul fobisi gelitirme ihtimali oldukça yüksektir.

Vakit kaybetmeden uzman destei alnmal

Okul fobisine sahip çocuklarn vakit kaybetmeden profesyonel bir destek almalar gerektiini belirten Aydodu, çocuk okul fobisinden dolay okula gitmek istemezken temel bakm veren kiiler çocuun okula gitmesine yönelik bir bask ve ikna etme çabas içinde oluyor. Bu durumda çocuk zorla okula götürülse bile uyumsuz davranlarndan dolay okul ortamnda dlanabilir ve etiketlenebilir. Tüm bu süreçlerin önüne geçmek için olabildiince erken dönemde profesyonel destek almalar oldukça önemli. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git