Velilere karne uyarısı

Uzmanlar, öğrencilerin karnesindeki notların başarı aracı olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

Haberler 19.01.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyonlarca örenci karne heyacan sararken, uzmanlar, aileleri karnesi zayf çocuklar konusunda uyard.

Toplam 17 milyon 973 bin 913 örenci yarn karne aldktan sonra iki haftalk yaryl tatiline girecek.

Uzmanlar, ebeveynleri çocuklar karne notlarna göre yarglamamalar, baka örencilerle kyaslamamalar konusunda uyard.

- Koulsuz sevildii hissettirilmeli

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dal Bakan Doç. Dr. Abdulvahid Sezen, ebeveynlerin karneyi gördükten sonra negatif tavrlarnn çocuk üzerinde olumsuz etkileri olduunu söyledi.

Ailenin karne konusunda demokratik bir yaklam göstermesi gerektiini belirten Sezen, çoçua anne ve babas tarafndan koulsuz bir ekilde sevildiinin hissettirilmesi gerektiini kaydetti.

Yetikin rolünü ve kimliini kazanmas için çocuklara yaklamnn çok önemli olduuna iaret eden Sezen, öyle konutu:

Baarszlklarna kar ebeveynlerin olumlu yaklam çocuklara özgüven salar. Bu sayede çocuklar problemini ebeveylerinin yardmyla çözmeyi örenirler. Bu nedenle negatif etiketlemeler çocuklarda, kalc negatif benlik algsna yol açabilir. Tembelsin ve çalmyorsun. gibi kiisel faktörlere atf yapmamak lazm.

- Sömestr tatili frsat

Doç. Dr. Sezen, olumlu yaklam sayesinde çocuun özgüveninin güçleneceine dikkat çekerek, Koulsuz bir ekilde ona deer verildii ve sevildii anlatlmaldr. Olumlu benlik geliimi sayesinde çocuun yaad problemlerden kurtulup, eksikliklerini tamamlamas daha kolay hale gelir. ifadesini kulland.

Sömestr tatilinin aile içi iletiimin güçlenmesi için iyi bir frsat olduuna dikkati çeken Sezen, Okul devam ediyormu gibi çocuklara davranmamalyz. çocuklara bir serbestlik, rahatlk salanmal. Anne ve babann yapaca ey çocuun, elenme ve bo vaktini anlayla karlamasdr. dedi.

Ar eletirili davrann çocuun içe kapanmasna neden olacan aktaran Sezen, öyle devam etti:

Salkl bir iletiim olduu müddetçe çocuklar herhangi bir durumda anne ve babasnn güvenilir bir referans olduunu zihninde tutar. çocua referans olma özelliini koruyabilirsek içine kapanmaz. Anne ve baba için karne son dakik sürprizi olmamal. Öretmenleriyle iyi iliki gelitirerek, takip ve rehberlik konusunda sorumluluu yerine getirmeli. Karneyle yüz yüze geldiinde nasl tepki vereceini düünmek sorumsuzluk olur. Karneyi beklemeden çocuumuzun durumu hakknda bilgi sahibi olmalyz.

- Karne günü

çocuk ve Ergen Psikiyatrisi öretim üyesi Doç. Dr. Tuba Yüksel de, karne alan örencilere velilerinin yaklamnn büyük önem tadn söyledi.

çocuklarn tatile balamadan önceki en mutlu günleri karne günüdür. Bunu en iyi ekilde deerlendirmek lazm. diyen Yüksel, velilerin en öncelikli görevinin çocuunu dinlemek olduunu kaydetti.

- Profesyonel destek alnabilir

çocuklara eksik olduu konularda profesyonel destek imkan sunulmasnn fayda salayacan belirten Yüksel, öyle devam etti:

Ama bunu yapmadan önce sabrl olmalyz. Onlara kar konuma tarzmzn iyi olmasna dikkat etmemiz gerekiyor. Karnenin kötü olmasnn nedenlerini çocuklarla konuup, deerlendirmek gerekiyor.

Karne notunun kötü olmasnn nedenine ularsak, doru yaklambulabiliriz. çocuklara kötü davranrsak hayal krklna urarlar ve kendilerini kötü hissederler.

Ana Sayfaya Git