Velilere KDV indirimi uyarısı

Eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirilmesinin ardından, özel okullarca okul ücretinin yeni KDV oranı üzerinden yeniden hesaplanması, aradaki farkın velilere iadesinin sağlanması gerektiği bildirildi.

Haberler 02.09.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müavirler ve Yeminli Mali Müavirler Odalar Birlii (TÜRMOB) Bakan Emre Kartalolu, AA muhabirine, Cumhurbakan Karar ile yüzde 8 katma deer vergisi (KDV) oranna tabi eitim ve öretim hizmetindeki orann yüzde 1e indirilmesine ilikin deerlendirmede bulundu.

Kararn 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 döneminde verilen eitim ve öretim hizmetleri için geçerli olacan belirten Kartalolu, bu kararn, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn ortamnda gerek veliler gerekse özel okullar için olumlu bir düzenleme olduunu söyledi.

Karar kapsamnda, henüz fatura düzenlenmediyse KDV orannn yüzde 1 olarak uygulanacan ifade eden Kartalolu, Bu durumda özel okullarca okul ücretinin yüzde 1 KDV oran üzerinden yeniden hesaplanmas, aradaki yüzde 7lik farkn ödeme yapldysa velilere iadesi ya da yaplacak ödemelerden mahsup edilmesi gerekir. diye konutu.

Velilerden birçok soru geliyor

Kartalolu, bu düzenlemenin tam okullar açlrken yaplmasnn beraberinde baz sorunlar da getirdiine dikkati çekerek, u deerlendirmede bulundu:

çünkü uygulamada birçok özel okul, ubat-mart aylarndan itibaren kayt yenileme ilemlerine balamt ve birçok veli erken ödeme indirimlerinden de yararlanmak için daha önceden okul ücretlerinin tamamn ya da baz taksitlerini ödemiti ve bu ödemelere ilikin faturalarda KDV oran yüzde 8 olarak uygulanmt. Bu durumda daha önceki tarihlerde kesilen bu faturalarda yer alan yüzde 8 KDVnin ne olmas gerektiine ilikin velilerden birçok soru gelmeye balad. Burada henüz balamam bir eitim öretim yl dolaysyla yapm olduklar ödemelere ilikin vergiler için KDV Kanununun ilgili maddesine göre velilerin dorudan özel okullarn bal olduklar vergi dairelerine bavurmalar gerekir.

Gelir daresi düzenleme yapmal

Aksi durumda, ayn dönem için ayn snfta okuyan örencilerin vergi dolaysyla farkl ücretle okumalar sonucunun doacana iaret eden Kartalolu, Bir anlamda erken ödeme yapan veliler cezalandrlm olacaklardr. Bu nedenle erken ödenen okul ücretlerine ilikin KDVnin iadesi konusunda Gelir daresi Bakanlnn bir düzenlemeyle okullara daha önce ödenen KDVlerin beyanname üzerinde indirimini salamas ve iadelerin okul tarafndan yaplmas ya da taksitli ödemelerde gelecek taksitlerden düülmesine imkan vermesi daha doru olacaktr. Böylece çok sayda veli, vergi dairelerini muhatap almak zorunda kalmayacaklardr. ifadelerini kulland.

Kartalolu, söz konusu Cumhurbakan Kararnn servis ücretlerini ve örenci yurtlarna ilikin ücretleri kapsamadn belirterek, unlar kaydetti:

Bu ödemeler için yüzde 8 KDV uygulamas devam etmektedir. Yine yemek ücretleri için 31 Aralk 2020ye kadar yüzde 1 KDV uygulanmaktadr. Servis, yemek ve yurt ücretleri için de 31 Haziran 2021e kadar KDVnin yüzde 1e indirilmesini bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git