Velilere "Tekrarlayan olumsuz sohbetler LGS kaygısını artırır" uyarısı

Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez: "Yeterince çalışmadın, keşke kışın daha çok çalışsaydın' gibi kendi kontrolünüzün olmadığı ya da bugün artık işlevi olmayan konuşmaların sadece çocuğunuzun sınav kaygısını artıracağını unutmayın"

Haberler 21.05.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolojik Danmanlk Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Asl Bugay Sökmez, çocuu Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki merkezi snava girecek velilere, Snav haftas, çocuunuzun snava dair yeterlilii hakknda olumsuz tekrar eden sohbetler yani aile içi ruminasyon yapmayn. uyarsnda bulundu.

Sökmez, bu yl 5 Haziranda gerçekletirilecek Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki merkezi snav yaklarken aday velilerine yönelik önerilerini AA muhabirine anlatt.

Örencilerde snav kaygsnn arsnn da aznn da zarar getirebileceini ifade eden Sökmez, kararnda kaygnn snav baarsn artracan söyledi. Doç. Dr. Sökmez, LGSye girecek örencilerin velilerine yönelik u önerileri sralad:

çocuklar sünger gibi duygularnz emer. Siz stresli iseniz stresli, karamsar iseniz karamsar olur. Bu nedenle çocuunuza olumlu duygularnzla rol model olun. Öfkesini kiiletirmeyin. Son dönemde artan snav kaygs, çocuunuzun size kar öfkeli davranmasna neden olabilir. Size saygszlk yapmyor. Üstünüze alnmayn. Güçlü yanlarn parlatn. Fende kötü olan çocuunuza snava son günler kala, fende eksikliklerini dile getirmek ie yaramaz. Bunun yerine eer matematikte iyi ise daha çok matematikte iyi olmas üzerine sohbetler edin. Baarlarnz hatrlatn.

- Lise son durak deil

LGS öncesi ev içinde yaplan sohbetlerin örencinin snav kaygsna etki edeceine iaret eden Sökmez, velilere u uyarlarda bulundu:

Snav haftas, çocuunuzun snava dair yeterlilii hakknda olumsuz tekrar eden sohbetler yani aile içi ruminasyon yapmayn. Örnein Yeterince çalmadn, keke kn daha çok çalsaydn. gibi kendi kontrolünüzün olmad ya da bugün artk ilevi olmayan konumalarn sadece çocuunuzun snav kaygsn artracan unutmayn. Umut dolu ve yapc olun. Lise son durak deil, lise gelecek hedeflere ulamak için önemli bir köprü ama yine de sadece bir köprü. Bu noktada çocua Farkl birçok köprüden belki daha çok zorlanarak ve çaba ile yine istediin gelecee ulaabilirsin. diyerek umut alamak gerekiyor. Koulsuz sevginizi garanti edin. Snavda nasl bir sonuç olursa olsun onun hikayesinde hep en büyük destekçi olacanz garanti edin. Sevginizi tehdit olarak asla sunmayn.

Ana Sayfaya Git