Veri kayıpları dersi etkiler!

Geleneksel kağıt temelli eğitim sisteminden dijitalleşmeye geçişte önemli avantajlar elde eden eğitim sektöründe yaşanabilecek veri kayıplarına dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, dijital ortamlarda saklanan öğrenci verilerinin kaybı durumunda okullarda eğitimin sekteye uğrayabileceği uyarısında bulunuyor.

Haberler 09.04.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim sektörü, kat temelli geleneksel sistemi geride brakarak dijitalleiyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, örencilere dair tüm verileri dijital ortamda saklayan okullarn olas veri kayplarna kar hazrlkl olmas gerektiini belirterek, yaanabilecek olumsuz bir durumda snav notlarndan devamszlk bilgisine kadar birçok verinin tehlikeye girebileceini ve bu nedenle eitimin sekteye urayabileceini vurguluyor.

Eitim Sektöründe Yaanabilecek Veri Kayplar Ders leyiini Baltalayabilir

Kayt bilgileri, yllk ders planlar, örencilerin nesnel ve öznel bilgileri ya da çevrim içi snf paylamlarndaki veriler artk dijital ortamlarda saklanyor. Dijitallemeyle salanan avantajlarn yannda yaanabilecek sorunlarn okullardaki eitim sürecini baltalayabileceini belirten Serap Günal, büyük bir snavdan sonra örenci notlarnn kayb, bir örenci projesinin kaybna neden olan veri bozulmas, dönem içi tüm ders planlarna eriilememesi ve örenci kaytlarnn yanllkla silinmesi gibi durumlarn eitim sektöründe yaanabilecek olas veri kayplarna örnek gösterilebileceini belirtiyor.

Eitim Sektöründe Veri Kayb Nasl Yaanyor?

Okullarda verilerin kaybolmasnda akllara gelen ilk durumun kullanc hatas ya da donanm arzalar olduu sanlsa da, güç kesintilerinden bilgisayar virüslerine, doal afetler sonucu oluan fiziksel tahribattan fidye yazlm ile dosyalarn ifrelenmesine kadar birçok sorunun neden olduunu dile getiren Günal, eitim sektöründe hzla artan veri ve depolama alan ihtiyacna karlk yeterli bütçe ayrlmamasnn da veri kayplarnda barol oynadn ifade ediyor.

Kaybolan Örenci Verileri Kurtarlabilir mi?

Veri kaybna kar atlacak uzun vadeli admn veri güvenlii kültürünün tevik edilmesi olduunu belirten Serap Günal, verilerin öneminin gün geçtikçe artt önemli sektörlerden biri olan eitim sektöründe de tüm verilerin profesyonel ve güvenli bir ekilde depolanmas ve olas veri kayplarnda bir veri kurtarma plannn hazrlanmas gerektiini dile getiriyor. Günal; güç kesintisi, sv temas, yangn ve siber saldrlar sonucu depolama aygtlarnda oluacak hasarlara kar verilerin kurtarlmasnn da mümkün olduunu ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git