Verimli ders çalışmanın 10 altın kuralı

Çalışırken verimlilik özellikle öğrenciler için hayati önem taşıyor. Bunu başarmak için uygun koşulları oluşturmak çok önemli. Eğitim teknolojileri sektöründe hizmet veren Kunduz’un deneyimli eğitmenleri, öğrenciler için verimliliğin en önemli 10 kuralını açıkladı.

Haberler 19.10.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hzl bir ekilde deien ve bilginin her geçen gün artt bir dünyada verimli sonuçlara ulaabilmenin koulu örenmeyi örenmek olarak açklanabilir. YKS, LGS, KPSS ve ALES snavlarna hazrlanan örencilerin yol arkada olan Kunduzun deneyimli eitmenleri, baarya ulamay salayacak verimli çalma için dikkat edilmesi gerekenleri açklad.

1. Doru çalma ortam oluturmak

Aratrmalar termal konfor ve scakln, güne na eriimin, renklerin ve hava kalitesinin verimli çalma üzerinde etkili olduunu gösteriyor. çallacak alan havalandrlm ve 22-25 derece scaklkta olmal. Havann formaldehit, karbonmonoksit gibi zararl maddelerden arnmas için hava temizleyici bitkiler kullanlabilir. çalma alan için gün ndan azami ölçüde yararlanmay salayan bir oda tercih edilmeli ve duvardan yansyan veya tavana gizlenen güçlü k kaynaklar kullanlmal.

Odann çok dank olmas odaklanma üzerinde olumsuz etki yarataca için çalma odasnn ve masasnn görsel, iitsel her türlü uyarandan uzak olmas gerekir. Örencilerin en çok yaadklar salk sorunu bel ve srt ars olarak kendini gösteriyor. Konfor salayabilmek için çalma odasndaki sandalyede bel destek minderi, ortopedik oturma simidi kullanlabilir. Verimli çalma alan yaratmak için beyaz, ekru, mavi ve yeil renkler kullanlabilir.

2. Teknolojiden yararlann

Teknolojideki gelimeler, akll telefonlarn hayatn her alannda kolaylk sunmasn salad. Verimli çalmak için de alarm uygulamas, planlama uygulamas, not alma uygulamas gibi pek çok uygulamadan yararlanarak çalmay kolaylatrmak mümkün. Örencilik hayatnda örenmeyi kolaylatran ve verimi artran pek çok mobil uygulama mevcut. Bunlardan biri de 20 binden fazla eitmenin bulunduu, 8 milyonu akn sorunun çözüldüü Kunduz. YKS, LGS, KPSS ve ALES snavlarna hazrlanan örencilerin yol arkada olan Kunduz, Android ve iOS iletim sistemi yüklü cihazlara ücretsiz olarak indirebiliyor. Uygulama sayesinde örenciler çözemedii sorunun fotorafn çekip gönderiyor ve sorunun profesyonel eitmenler tarafndan çözülmü halini 10 dakika içinde görsel olarak alyor. Uygulama Eitim Koçluu desteiyle de verimli çalma konusunda yol gösterici nitelie sahip. Kunduz hakknda detayl bilgi ve uygulama indirme linklerine kunduz.com adresinden ulamak mümkün.

3. Pomodoro teknii ile çalmak

Pomodoro teknii, aktiviteleri sistematik olarak gerçekletirmeyi ve zaman daha iyi deerlendirmeyi salayan bir yöntem. Verimli çalmay ve üretkenlii artrmay mümkün klan Pomodoro teknii, 25 dakikalk çalma ve 5 dakikalk moladan oluan 30 dakikalk bir dönemi kapsyor. Pomodoro teknii 8 saatlik çalma imkan sunuyor. Tekniin verimli uygulanabilmesinin koulu çalma planlarn haftalk ve aylk olarak deerlendirmeye almak olarak belirlenebilir.

4. çalma plan hazrlayn

Ders çalrken düzenli olmann en etkili yollarndan biri de çalma program hazrlamaktan geçiyor. yi bir çalma program hazrlayabilmek ve verimli çalmak için zaman iyi ayarlamak, gerçekçi düünmek art. Zaman etkili kullanmay salayan bir çalma program için öncelik sralamas belirlemek faydal olacaktr. çalma plann uygularken saati biraz ileriye almak zaman verimli kullanmak için etkili bir yöntem.çalma program ders tekrarlar ve soru çözmek için ayr zaman ayrlabilecek bölümü de içermeli ve tekrar skl günlük haftalk aylk rutinlerle yaplmal. Snavlara hazrlanan örencilerin kstl zaman içinde etkili okuma alkanl kazanmas için hzl ve anlaml okuma becerisi kazanmas gerekir. Bunu salamak için bol bol okuma çalmalar yapmak gerekir.Snav srasnda süreyi verimli kullanmann etkili yollarndan biri de TZEY stratejisi uygulamaktr. TZEY stratejisi; talimat, incele, zaman, en kolay ve yeniden inceleme aamalarndan oluur. Bu balamda talimatlar dikkatlice okumak, incelemek, her soruya ne kadar zaman ayrmak gerektiine karar vermek, sorular cevaplarken en kolay soruyla balamak ve en son zaman kalrsa yeniden gözden geçirmek gerekir.

5. Snav öncesi beslenme

Örencilerin bedensel ve zihinsel geliimlerini tamamlamalar ve eitim sürecini salkl geçirebilmeleri için salkl beslenmeleri art. Örencilerin kan ekerini hzl yükseltip düürebilen bisküvi gibi hzl tüketimi olan besinlerden uzak durmas gerekiyor. Örencilerin en sk yapt hata çay ve kahveyi bolca tüketip su tüketimini azaltmak. Oysa günde kg bana 30 ml su içilmesi gerekiyor. Eitim sürecinde salkl beslenmek için yal ve tuzlu yiyeceklerden kaçnmak; balk, yumurta, brokoli gibi hafza güçlendiren yiyecekler tüketmek önem tayor. Snav öncesinde stresi azaltmak için C vitamini zengini sebze ve meyveler tüketilmeli.

6. Motive edici ödül belirleyin

Snav kaygs, ödevleri yetitirememek gibi durumlar her gün pozitif olabilmenin önünde engeldir. Bu tür durumlarda motive olabilmenin en etkili yollar hedef ve hayalleri hatrlatan obje veya notlara yer vermek, müzik dinlemek olarak saylabilir. Örenciler için en etkili motivasyon kayna, en sevdii yiyecek ya da içecei ödül olarak kullanmaktr.

7. Etkili not tutma alkanl edinin

Fikir üretmek, önemli fikirleri sonradan hatrlamak ve etkili örenmek için not tutmak baarya giden yolda önemli bir anahtar. En etkili not tutma yöntemlerinden biri, Amerikadaki Cornell Üniversitesinde gelitirilmi bir not tutma metodu olan Cornell metodudur. Etkisi bilimsel olarak kantlanm olan bu yöntemde bir A4 kd 3 bölüme ayrlr. Birinci bölüme ayrntlar, ikinci bölüme semboller, ksaltmalar ve üçüncü bölüme özet yazlr. Böylece konu daha aklda kalc olur. Örencilerin en sk yapt hatalardan biri fosforlu kalemlerle cümlelerin altn çizmek veya not alrken farkl renk tonlarnda kalemler kullanmak. Renkli kalemler çalmaya tevik ediyor gibi görünse de zaman kayb olacaktr. Fosforlu kalemlerle alt çizilen cümleler, dier cümlelerde gözden kaçan eylerin olmasna yol açar. Not alrken renk renk kalem kullanmak ve görsellii geri planda brakmak verimli çalmak için etkili bir yöntem.

8. Odaklanmak için farkl yöntemler uygulayn

Verimli çalmak, odaklanma sorununu çözmekten geçiyor. Kalabalk bir ortamda veya evde ders çalrken konsantrasyon salamak için gürültü engelleyici özellikte kulaklklarla klasik sözsüz arklar dinleyerek odaklanma artrlabilir. çeitli nefes egzersizleri uygulayarak ve beyin egzersizi yaptran oyunlar oynayarak ya da bulmaca çözerek de konsantrasyonu artrmak mümkün.

9. Hayr demeyi örenin

Hayr demenin ilikileri zedeleyecei düünülse de düünceleri güçlü bir biçimde ifade etmenin yolu hayr diyebilmektir. Snav hazrlndaki bir örencinin arkadalarna hayr diyemeyip ders çalmay brakmas verimli sonuç alabilmesinin önündeki en büyük engeldir.Bu noktada çalma programna sadk kalmann önemi daha iyi anlalyor.

10. Uyku düzenine dikkat

Aratrmalar düzenli uyuyan örencilerin iyi uyumayanlara oranla daha iyi not aldklarn ve matematik problemlerini çözmede daha baarl olduklarn ortaya koymutur. Bu da örencilerin biyolojik saatini koullandrmas gerektiinin göstergesi. Uyku düzeni salamak için yatakta okumak ya da telefonla ilgilenmek gibi alkanlklardan vazgeçmek ve her gün ayn saatte uyuyup uyanmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git