Yırtık ayakkabıyla olimpiyat hazırlığı

DİYARBAKIR'da, Seyrantepe Spor Kompleksi'nde bulunan tek tırmanma duvarında yırtık ayakkabılarla ve eksik malzemelerle hazırlandıkları şampiyonalardan madalyalarla dönen genç spor tırmanışçıları, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak için destek bekliyor. Dışarıdaki duvarda özellikle kış şartlarında çalışmakta zorlanan sporcular, kapalı alanda çalışabilecekleri bir duvar ve eksik malzemelerinin tamamlanmasını istiyor.

Haberler 25.02.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentteki tek trmanma duvarnda yrtk ayakkablarla ve eksik malzemelerle hazrlandklar ampiyonalardan madalya ile dönen Diyarbakr Doa Sporlar Kulübü (DDOSK) üyesi spor trmançlar, 2020 Tokyo Olimpiyatlarna katlmak için destek bekliyor. 2014 ylnda kurulan DDOSKa üye sporcular, Yeniehir ilçesindeki Seyrantepe Spor Kompleksinde bulunan kentin tek trmanma duvarnda yrtk ayakkab ve eksik malzemelerle ampiyonalara hazrlanyor. Duvar, dardaki sahada olduu için özellikle k aylarnda antrenman yapmakta zorlanan ve yüksek maliyetli trman ayakkabs alamadklar için yrtk ayakkablarla çalmak zorunda kalan sporcular, bütün bu olumsuzluklara ramen katldklar turnuvalardan madalya ile dönmeyi baard. Sakaryada yaplan ampiyonada 5i finale kalp, 2si de 2ncilik olmak üzere toplam 5 madalya ile kente dönen spor trmançlar, 2020 Tokyo Olimpiyatlarna katlmak ve baar ile dönmek için destek bekliyor.

çOCUKLAR TIRMANII SEVYOR

Sporcular gönüllü eiten, matematik öretmeni Volkan Ödüm, trman için kullanlan ayakkablar almakta güçlük çektiklerini belirtti. Ödüm, Bu sporun burada yeni oluu, insanlarn çok farknda da olmay, bizim de teknik yetersizliimizden kaynakl hep bir adm geriden geliyorduk. Buna ramen geçtiimiz aylardaki yarmalarda Türkiye 2ncilikleri, 3üncülükleri geldi. Bu, çocuklarn motivasyonunu ve baarsn gösteriyor ama hep bir adm geriden geliyor. Bu da teknik açdan eksiklerimizden kaynakl. Örnein trman için trman ayakkabs gerekiyor. Bir çifti 600- 700 TL. çocuklarn bunu alacak imkan yok. Bizim kulüp olarak da imkanmz olmuyor. Sosyal medyadan duyurduk. Arkadalarmz gönderdi ama bu malzeme, trmanan birisi için 6 ayda bir eskiyen bir malzeme. Buna katkda bulunmak isteyenlere biz hazrz. Burada bir yamur yad an ya da souk bir havada antrenman imkanmz yok. Normalde bu duvarn kapal bir mekanda yaplmas gerekiyor. Biz aslnda 4 yldr burada çocuklarla trmanyoruz. lk defa bu ivmeyi ve motivasyonu bulduk. Diyarbakrdaki trman sporuna biraz daha katkda bulunursak bu mayalanacak. Diyarbakrn sporu haline gelecek. çünkü burann çocuklar trman seviyor diye konutu.

HEDEF TOKYO

Trman antrenörü Hasan Uluda da Türkiyede birçok baar elde ettiklerini aktararak, u anki hedeflerinin 2020 Tokyo Olimpiyatlarna katlmak olduunu söyledi. Uluda, unlar kaydetti:

En son yaplan ampiyonada Sakaryada 9 genç sporcuyla katldk ve 5 kii finale kald. Final kategorisinde ise sporcularmz Türkiye 6ncl, 5incilii, 4üncülüü ve 2 sporcumuz da kendi kategorisinde Türkiye 2ncilii derecelerini elde etmi oldu. imdiye kadar 1incilik zevkini tadamadk ama hep finale kalarak bu dereceleri elde ettik. Birinci olamamamzn sebebi, trman esnasnda kullandmz trman ayakkablarmzn yeni olmamas. Bu ayakkablarn 6 ayda bir deimesi lazm. mkanlarmz el vermedii için yarma esnasnda yrtk, ön taraflar patlak ekilde yarmalara katldk. Ayakkabnn dezavantaj çok görüldü. Yoksa yeni ayakkablarmz olsayd Türkiye 1incilii elde etmi olacaktk. Branmz paralimpik bir bran oldu. 2020 Tokyo Olimpiyatlarna alnd. Biz de ona yönelik uzun vadeli yarmaya hazrlanmaya çalyoruz. Yeniehir Belediye Bakan Serdar Kartal, Bakan Yardmcs Hac Cebe, Gençlik ve Spor l Müdürü Mehmet Demir ve l Temsilcimiz Abdurrahman Ekine bizlere verdikleri desteklerinden dolay çok teekkür ederim.

AYAKKABI çOK PAHALI, ALAMIYORUZ

Diyarbakr Spor Lisesi 2nci snf örencisi Ferhat Bekmez ise 1,5 yldr trman sporu ile uratn belirterek, Diyarbakr ve Türkiye genelinde derecelerim var. Trman ayakkabs ve trman duvar konusunda eksikliklerimiz var. Ayakkab çok pahal ve maddi imkanlarmz olmad için alamyoruz. Yrtk ayakkablarla trmanyoruz. Ayakkabnn fiyat 650 ile 1000 TL arasnda deiiyor. Duvarmz ypranm halde. Bu durum motivasyonumuzu etkiliyor ama buna ramen Türkiye genelinde derecelere giriyoruz. 1,5 yldr bu sporu yapyorum ve 7 tane derecem var diye konutu.

Trman sporunun yannda futbol da oynadn anlatan Diyarbakr Spor Lisesi örencisi Nazdar Ayata da Yaklak 1 yldr trman sporu yapyorum. Samsunda yaplan küçükler kategorisinde Lider Türkiye ampiyonasnda Türkiye 1inciliim var. Elimizdeki imkanlarla bir eyler yapmaya çalyoruz ama ancak bu kadar oluyor. Ayakkablarmz eskimi, duvarmz dökük. Açk alanda olduu için hava durumuna göre çalyoruz. Spor salonunda olsa daha iyi olurdu dedi.

Ana Sayfaya Git