Yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması

Eğitimciler Birliği Sendikası'ndan (Eğitim-Bir-Sen), 5. sınıflarda pilot başlatılan yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasına ilişkin, "Kimi pilot okulda ücret karşılığı İngilizce öğretmeni derslere girerken, kimi okullarda ise öğretmen açığı, branşı İngilizce olmayan ücretli öğretmenler tarafından kapatılmaya çalışılmaktadır.

Haberler 06.12.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretmen açyla ilgili bu sorunlar yaanrken uygulamann yaygnlatrlmas durumunda eitim sistemi kukusuz ciddi bir krizin içine atlm olacaktr. deerlendirmesi yapld.

Eitim-Bir-Senden yaplan yazl açklamada, sendikann, 2017-2018 eitim-öretim ylnda 5. snflarda pilot balatlan yabanc dil arlkl eitim uygulamasnn zorluklarna ve risklerine yönelik bir deerlendirme yapt anmsatld.

Bu uyarlarn bugün somutlam sorunlar olarak, eitim camiasnn ve kamuoyunun gündemine gelmeye balad ifade edilen açklamada, Türkiye genelinde 620 okul ve 100 bini akn örenciyle balayan pilot uygulama sürecinde, karlalan zorluklarn yeni bir deerlendirme yapma ihtiyac dourduuna iaret edildi.

Örencinin psikolojik, biyolojik ve nörolojik durumu göz ard edilerek, herkese yabanc dil öretilmeye çallmasnn, pedagojik açdan baz sorunlar barndrdna vurgu yaplan açklamada, Uygulamann öznesi konumundaki örencinin, bireysel farkllklar ile ilgi, istek ve yetenein dil öretimindeki önemi göz ard edilmemeli, bütün örencilerin cebren dahil edildii bir yöntem yerine bireysel istek ve farkllklarn belirleyici olduu yöntemler benimsenmelidir. denildi.

- Ders saylarnn azaltlmas ciddi bir problem

çocuun psiko-sosyal geliiminde kritik öneme sahip bir dönem olan 5. snfn arlkl olarak yabanc dil öretmek üzere yaplandrlmasnn, ana dil, matematik, fen ve teknoloji, sosyo-kültürel bilinç ve ifade gibi yeterlilikleri ikinci plana att öne sürülen açklamada, u ifadelere yer verildi:

çocuun geliim özellikleri itibaryla örenmeye en açk olduu bir dönemde Türkçe, fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarna arlk verilmesi beklenirken, topyekun yabanc dil örenmeye odakl bir modele maruz kalmalar hem bireysel olarak örenciler için hem de küresel rekabet içindeki ülkemiz için telafisi imkansz kayplara neden olacaktr.

çocuk geliimi açsndan kritik bir dönem olan 10 ve 11 yalara denk gelen beinci snfta, çocuun bedensel, zihinsel ve ruhsal geliimi açsndan önemli bir yere sahip olan görsel sanatlar, beden eitimi ve müzik derslerinin programdan çkarlmas, örenci, öretmen, yönetici ve örenci velilerinin hakl tepkisine neden olmutur. Örencinin yeteneklerinin kefedilip gelitirilmesinde kilit öneme sahip bu dönemde, örencinin kendisini tanmas, hayal dünyasn gelitirmesi, duygularn farkl yollarla ifade etmesi, öz güvene sahip olmas, duygusal zekas ile farkl bak açlarn gelitirebilmesi ve sosyal becerilerinin gelimesi gibi ilevleri olan bu derslerin kaldrlmas ya da ders saylarnn azaltlmas ciddi bir problemdir.

- Gramer arlkl yabanc dil eitimi eletirisi

Pilot balatlan ekliyle hayata geçirilecek bir uygulamann ileride pedagojik anlamda telafisi mümkün olmayan sorunlarn ortaya çkmasna sebep olaca savunulan açklamada, Bu bak açs, ulusal ve uluslararas mecrada kültür, sanat ve spor alanlarnda yetenekli sanatç ve sporcu yetitirilmesi yönündeki politikalar da desteklememektedir. deerlendirmesi yapld.

Yabanc dil arlkl pilot uygulamann dier derslere daha az önem verildii için ciddi bir alternatif maliyetinin söz konusu olaca belirtilen açklamada, ayrca uygulamada gramer arlkl eitim verildii, dinleme ve konuma etkinliklerine yeterince imkan verilmedii kaydedildi.

Eitim-Bir-Senin açklamasnda, pilot okullarda öretmen ihtiyacnn karlanamad belirtilerek, Kimi pilot okulda ücret karl ngilizce öretmeni derslere girerken, kimi okullarda ise öretmen aç, bran ngilizce olmayan ücretli öretmenler tarafndan kapatlmaya çallmaktadr. Öretmen açyla ilgili bu sorunlar yaanrken, uygulamann yaygnlatrlmas durumunda eitim sistemi kukusuz ciddi bir krizin içine atlm olacaktr. ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git