Yalın ve sade olacak!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınavsız bir modelin söz konusu olmadığını, sosyal adaleti sağlayan merkezi sınavın bu yıl yine gerçekleştirileceğini belirterek "Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sınav sistemine yönelik bir hazırlığımız var." dedi.

Haberler 23.09.2017 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann üniversite giri sisteminde bir çalma yapld yönündeki açklamalarna ilikin, AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Üniversiteye giri sistemindeki merkezi snavlarn frsat eitliini ve adaleti temin ettiine yönelik daha önceki açklamalarn hatrlatan Saraç, Anadolunun herhangi bir yerinden gelen imkanlar snrl bir çocuk, bu merkezi sistemle Türkiyenin en baarl üniversitelerine girebiliyor. Demek ki adil bir düzenek. dedi.

Yükseköretim sisteminin bütünüyle çok dinamik bir sürece sahip olduunu, bu nedenle üniversite giri sisteminde de aksayan ya da iyiletirmeye ihtiyaç duyulan taraflar için YÖKte bir yl önce bir çalma balattklarn ve zaman zaman Cumhurbakanna arz ettiklerini belirten Saraç, öyle devam etti:

Üniversiteye girite snavsz bir model bugünkü artlarda söz konusu olamaz. Sosyal adaleti salayan merkezi snav bu yl yine gerçekletirilecek. YÖKteki çalmamz, snavsz geçie yönelik deil, mevcut merkezi yerletirme ve merkezi snavn aksayan taraflarn gidermeye, iyiletirmeye dönük ama özellikle yalnlatrma ve bu snavlarn yönetimini daha kolaylatrmaya yönelik. Sayn Cumhurbakanmzn çok hakl olarak dile getirdii gibi örencilerin üzerindeki snav basksn azaltmamz gerek.

Cumhurbakan Erdoann konuya ilikin açklamalarna katldn vurgulayan Saraç, unlar söyledi:

Snav stresi, eitim öretimin her kademesinde örenci üzerinde bir bask oluturuyor. Bu, eitim öretime de olumsuz etki ediyor ama bu durum bize öyle bir görev yüklüyor: Stresi azaltan daha yaln bir sistemle örencilerimizin muhatap olmasn salayacak bir düzenlemenin Türkiyeye kazandrlmas.

- Aileler kesinlikle tedirgin olmasn

Yükseköretimde üzerinde iyi çallmayan büyük radikal deiikliklerin bazen ykc tesirleri olabileceine dikkati çeken Saraç, öyle konutu:

Bundan dolay giri sistemini daha yalnlatran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazrlmz var. Fakat örencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasnlar. çalma ekillerini etkileyecek bir deiiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Bakan olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve örencilerimiz, asla tedirgin olmasnlar. Örencilerimiz, çalma ekillerini deitirmesinler. Lise, ortaokul müfredatna sk sk sarlsnlar. Derslerine iyi çalsnlar, iyiletireceimiz ve yalnlatracamz sistem örencilerimizin çalma stillerini deitirici nitelikte asla olmayacak. çünkü bu hususta bir istikrarn söz konusu olmas icap ettiini düünüyoruz. Bu konuda Milli Eitim Bakanlmzn müfredat, öncelikleri ve kazandrmak istedikleri yetkinlikler her zaman için dikkate almamz gereken hususlardr, tabii ki dikkate alacaz.

- En yakn zamanda uygulamaya konulabilir

Snavlardaki yalnlatrma ve sadeletirmenin bu ylki üniversite snavlarnda uygulanp uygulanmayacana ilikin soruya karlk Saraç, Bu sistem, bizim planladmz ekilde gerçekleirse bu deiiklik mevcut giri sisteminin daha yaln hale getirilmesi olduundan dolay en yakn zamanda da uygulamaya konulabilir. ifadelerini kulland.

Toplum için doru olan tespit etmenin gerekliliine iaret eden Saraç, Daha yaln, karmak olmayan ve daha kolay yönetilebilir bir model getireceiz. dedi.

Yekta Saraç, gelecek hafta bu konuya ilikin genel çerçeveyi kamuoyu ile paylaacaklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git