Yarıyıl Tatilini Verimli Geçirmenin 12 Yolu

Öğrencilerin heyecanla beklediği yarıyıl tatili ile eğitime ilk mola veriliyor. 15 günlük bu tatil, çocuklar için hem bir soluklanma hem de ilk dönemin sakin bir şekilde değerlendirilmesi için eşsiz bir fırsat olarak görülebilir.

Haberler 18.01.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alka, yaryl tatili ve tatil dönüü için ailelere önerilerde bulundu.

TATL DÖNEMLER çOCUKTA HUY DEKL YAPABLR

Yaryl tatili ile okul dönemi kurulan düzende ufak tefek deiiklikler olabilir. Geç saatte uyuma ve uyanma, sadece hafta sonu kullanmna izin verilen televizyon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazlarda geçirilen sürenin uzamas, ödev yapma, servise yetime gibi günlük telalara ara verilmesi ile bir rahatlama yaanr. çalan ailelerin çocuklar, çou zaman anneanne-babaannenin himayesine braklr. te tüm bu nedenlerle çocuklar için düzenin tatil dönüü yeniden akort edilmesi gerekir. Herkes gibi elbette çocuklar da ksa sürede rahata alr. Üstelik bilgisayar, televizyon, video oyunlar gibi pasif elenceler, uyku saatlerindeki deiiklikler, istedii saatte yemek yeme gibi alkanlklar rehaveti de beraberinde getirir. çocuklarn olumsuz davran ve huylar gelitirdii en önemli dönemlerin hastalk ya da tatil süreçleri olduu unutulmamaldr. Tatili bir tazelenme, dinlenme, kendine güven kazanma, deerli olduunu hissetme süreci olarak görmek gerekir. Hayatn içinde deneyimler kazanmak ve kabul görmek herkese iyi gelecektir.

çOCUU RAHATLATALIM DERKEN IMARTMAYIN

çocuklarn okul koturmasnda çok yprandn düünen aileler, tatil döneminde çocuu rahatlatmann dozunu iyi bir ekilde ayarlayamazsa marklklar yaanabilir. Sayl günün çabuk geçtii ve çocuklar için tersi bir tempoya dönmenin her zaman kolay olmad unutulmamaldr. Tatil bitince okula gitmek bir ikence ve tüm zevklerin bitmesi, ac verici bir etkinlik olarak alglanr. Okul reddi, okul fobisi bu dönemde alevlenir. Doru ekilde deerlendirilemeyen tatilin sonuçlar u ekilde sralanabilir:

Okula gitmeden karn arlar, bulant ve ba dönmeleri yaanr.

Uyku ve yemek saatleri kabusa döner.

Masa banda oturabilme, uzun yazlar yazma, konsantrasyonunu toplama becerileri geriler.

Tam oturmam temel bilgiler unutulur.

Ders konusunda güvensizlik balar.

Aile-çocuk arasnda gerilimler yaanr.

Yaryl tatilinden doru faydalanmak için bunlara dikkat edin

1. Tatil demek istediini yapabilme serbestlii deildir. Yatma kalkma saatleri biraz daha esneklik kazansa da tamamen çocua braklmamaldr. Yana uygun programlar önceden seçilip düzenlenebilir.

2. Tatil öncesi tatilin planlanmas, zaman ve mekan kullanmak, yaplacaklar gözden geçirmek yararl olacaktr. Tatil demek mutlaka farkl bir yere gitmek demek deildir. Bu özel zaman planlanrken mutlaka çocuk da katlmal, yönlendirilmeli ve benimsetilmelidir.

3. Pasif ve hazrc elenceler yerine doada gezmek, müzeye gitmek, tiyatro veya deiik etkinliklere katlmak hem ufkunu gelitirecek hem de ders d örenme ve merak etme dürtülerini uyandracaktr. Ayrca deiik etkinlik ve denemeler tatil sonras arkadalarna anlatacak, tatili anlamlandracak malzemeleri çocua verir.

4. çocukla ev içi sorumluluklar paylama; tamir ileri, kek-pasta piirme, hayvanlara bakma, çiçek soanlarn ekmek gibi yana ve konuma uygun uralar hem kendine güvenini artracak hem de el becerilerini gelitirecektir.

5. Ailece kitap evlerinden alveri, ayn kitab okuma, hakknda konuma, geni zamanlarda zevk alarak, merak ederek sonunu tahmin etmeye çalarak, okuma zevkinin gelimesi söz konusu olacaktr. Ayrca kart oyunlar, kutu oyunlar, aile oyunlar ile rekabet duygusu geliir, yenme-yenilme durumlarn hogörü ile kabullenmeyi örenir.

6. Anneanne, babaanne gibi bakm veren birilerinde kalnca; ar koruma, sevgi adna kyamam deyip martma, daha küçük bir çocuk davranmasna yol açacaktr. Büyük ebeveynler kuaklar aras aktarm için büyük nimettir, bu çok özel ilikinin çocuu büyütmek için kullanlmas paha biçilemez.

7. Eksik dersler, snava hazrlanma kaygs olmadan daha basit ama ksmen oyun veya gündelik aktiviteler ile çocua kazandrlr. Örnein bir elma keserken kesirlerle ilgili temeller konuulur, marketten alverite bilinçli tüketici olmak öretilir, atasözleri ve deyimlerle ilgili cümleler kullanlabilir.

8. Salkla ilgili check-up, danmanlklar önceden planlanmal, gelecek okul dönemine braklmamaldr. Snav ve stresin azald tatillerde problemler azalm gibi görünse de daha sonra younlaarak ortaya çkacaktr.

9. çocua günlük okul hazrlklarn yaparken yaplan yardmlara tatil döneminde ara verilmeli ve kendi iini kendisi yapmas için yönlendirilmelidir.

10. Deney kitaplar, deiik hobiler, ülkeler, corafyalar gibi konular geni zamanlarda tatil planlamak ya da haberlerde geçen bir konu ile ilgili meraklar gidermek aratrma yeteneini gelitirecektir.

11. çocuun kendi bana veya akranlar ile ortak etkinlikler planlama ve elenmesine frsat verilmelidir.

12. Okullarn açlmasna 3-4 gün kala uyku, yemek ve etkinliklerin planlanmas mutlaka yeniden düzenlenmelidir.

Ana Sayfaya Git