Yargıtaydan özel okul öğretmenleriyle ilgili karar

Yargıtay, özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerle yapılan sözleşmenin belirli süreli iş sözleşmesi olduğuna karar verdi

Haberler 30.06.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, özel öretim kurumlarnda görev yapan öretmenlerle yaplan sözlemenin belirli süreli i sözlemesi olduuna karar verdi.

Yargtay Birinci Bakanlk Kurulu, Özel Öretim Kurumlar Kanununa tabi olarak süreli sözlemeyle çalan öretmenlerle birden fazla süreli sözleme yaplmas halinde, bu sözlemelerin süresiz sözlemeye dönüp dönmedii konusunda daireler arasnda görü ayrl bulunmas nedeniyle bu aykrln giderilmesi için konunun çtihatlar Birletirme Büyük Genel Kurulunca görüülmesini kararlatrd.

Büyük Genel Kurul, oy çokluuyla 5580 sayl Özel Öretim Kurumlar Kanununun 9. maddesinde belirtilen sözlemenin belirli süreli i sözlemesi olduuna hükmetti.

Kararda, 625 sayl Özel Öretim Kurumlar Kanununun yürürlükte olduu yaklak 40 yl içerisinde i sözlemesinin en az bir yl süreli olmak kayd ile yaplacann açkça belirtilmesi ve süresi, yenilenmesi ve uzatlmasna ilikin hükümlere yer verilmesi nedeniyle bu sözlemenin belirli süreli olduu konusunda uyumazlk bulunmad ancak 5580 sayl Kanunun yürürlüe girmesinden sonra kanun koyucu tarafndan farkl düzenleme öngörülmedii halde, sözlemenin belirli süreli mi yoksa belirsiz süreli mi olduu noktasnda Yargtay daireleri arasnda içtihat farkll olutuu anlatld.

ÖZEL OKUL ÖRETMENLER

5580 sayl Kanunun öncelikle uygulanmas gereken mevzuat içerdii belirtilen kararda, bu itibarla sözlemenin mahiyetinin tespitinde bu kanuna dayanlarak çkarlan Özel Öretim Kurumlar Yönetmelii hükümlerinin irdelenmesi gerektii bildirildi.

Kanunda yönetici, öretmen, uzman öretici ve usta öreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasnda yaplacak i sözlemesinin, en az bir takvim yl süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazl yaplacann belirtildiine yer verilen kararda, maddenin devam cümlesinde mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrlan öretmen ve öreticilerin yerine alnacak olanlar ile devredilen kurumlarn yönetici, öretmen ve öreticileri ile bir yldan daha az bir süre için de i sözlemesi yaplabileceinin öngörüldüü aktarld.

Kararda, en az bir takvim yl süreli ibaresinin hangi sözleme türünü ifade ettii konusunda ortaya çkan tereddüdü ortadan kaldrmak bakmndan ayn maddenin ikinci cümlesinin göz önünde bulundurulmas gerektii, bu kapsamda bir yldan daha az bir süre için de i sözlemesi yaplabilir ibaresinden hükmün belirli süreli sözlemeyi düzenlediinin açkça anlald kaydedildi. Kararda, Buna göre birinci cümledeki ibarenin belirli süreli sözlemeyi amaçlad tartmaszdr. denildi.

YÖNETMENLKLERE GÖRE

lgili yönetmelie göre de açkça sözlemenin balangç ve biti tarihlerinin belirtilmesi gerektii vurgulanan kararda, balangc ve bitii sözlemenin yapld tarihte belirlenen bir sözlemenin ise asgari süreli sözleme olarak kabul edilemeyecei, bu tür sözlemelerin nitelii itibaryla belirli süreli i sözlemesi olduu ifade edildi.

Kararda, kanun hükmü ile sözlemenin belirli süreli yaplmas gereken hallerde belirli süreli sözlemenin zincirleme yaplmasnn da sözlemenin belirli süreli olma niteliini ortadan kaldrmayaca ifade edildi.

Ana Sayfaya Git