Yarı yıl tatilini verimli geçirin!

Çocuklar için yarı yıl tatilini evde verimli hale getirecek öneriler

Haberler 21.01.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn yar yl tatilinde daha fazla ekrana hapsolmamas için günde en az bir saati eitsel aktiviteye ayrmann, harekete arlk verilmesinin, beyin egzersizlerinin, ailenin de elik ettii etkinlikler yaplmasnn önem tad belirtildi.

çocuk ve Ergen Psikiyatristi Özlem Sürücü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle zamanlarnn büyük bölümünü evde geçiren çocuklarn yaklaan yar yl tatilini nasl verimli geçireceine ilikin önerilerde bulundu.

Ebeveynlerin salgn döneminde çocuklarnn eitimiyle ilgili ek ders mi aldraym, özel öretmen mi tutaym, kayplarn nasl telafi edeyim gibi kayglar youn yaayabildiine iaret eden Sürücü, Velilerin çocuklarnn eitim süreciyle ilgili kayglar sebebiyle fazla bask yapmas zaten zor geçen bir süreçte arada yeni çatmalarn çkmasna sebebiyet veriyor. Ebeveynin çocua öretmenlik yapmamas gerekiyor. diye konutu.

u anda bütün çocuklarn eitiminin sekteye uradn belirten Sürücü, Buradan bir kazançla çkalm, çocuu bir adm öne geçirelim kaygs çok da salkl deil. Öncesinde çocuun bunu kaldrp kaldramadna baklmas lazm. Kimi çocuk kaldrabilir ama kimisi kaldramaz. uyarsnda bulundu.

ÖNEML NOKTA MÜMKÜN OLDUUNCA ALENN DE ELK ETT ETKNLKLER YAPMAK

Sömestir tatilinde çocuklarn daha fazla ekrana dümemesi için baz rutinlerin korunmas gerektiinin altn çizen Sürücü, sözlerini öyle sürdürdü:

Sömestir tatilinde çocuklarn uyku, uyanma, yemek saati gibi rutinlerini belli bir noktada korumak lazm. çocuu tamamen ödevsiz ve teknolojiyle ba baa brakmamak için günde en azndan bir saat eitsel bir çalma yaplabilir. Yine teknoloji kullanlabilir ama örnein internette çocuun ilgisini çekebilecek deneyler, aktiviteler, müzeler var. çocuklar bunlara yönlendirilebilir. Kitap okunabilir, birlikte çocuun yana uygun bir film izlenebilir. Birlikte bir eyler yaplsn ve bu çocuun sevdii, elenceli bir ey olsun. Önemli nokta bu, mümkün olduunca ailenin de elik ettii etkinlikleri yapmak. Yeter ki çocuk sadece bilgisayar oyunlaryla, sosyal medyayla birebir kalmasn.

Hem çocuklar hem de yetikinler açsndan hareketin önemine iaret eden Özlem Sürücü, Hareket, kayg kontrolü, dikkat ve örenme, duygu düzenleyebilme açsndan ruh, beden ve akl salmz için kesinlikle gerekli. çocuklarla birlikte bu konuda bir plan yaplabilir. dedi.

-Ebeveyn olarak örnek tekil edilmesi lazm

çocuklarla ilgi ve zevkleri dorultusunda dans etme, evin önüne çkp bisiklete binme, koma gibi oyunlar oynanabileceini anlatan Sürücü, Hareketin illa çok yaplandrlm bir ey olmas art deil ama ailelerin günlük hareketleri çocuklarla birlikte planlayarak uygulamas önemli. Eer ailenin bir spor, hareket rutini yoksa bu çok önemli lütfen sporunu yap diyemezsiniz. Ebeveyn olarak örnek tekil edilmesi lazm. dedi.

Uzman Psikiyatrist Sürücü, ebeveynlerin, spor ve hareket konusunda ne kadar istikrarl olurlarsa çocuklarn da bu sürece o kadar dahil edebileceklerini vurgulayarak, fiziksel hareketin çocuklarda özellikle duygular düzenleyebilme noktasnda büyük önem tadnn altn çizdi.

BEYN EGZERSZLER DKKATN GELMESNDE çOK FAYDALI

çocuk ve Ergen Psikiyatristi Özlem Sürücü, uzun süre ekrana maruz kalmann tek bana bir eye odaklanabilmeyi zorlatrd, dikkat dankl gibi problemleri tetikledii uyarsn yapt.

Sürücü, günde sadece birkaç dakika ayrarak yaplabilecek beyin egzersizlerinin bu sorunlarn giderilmesindeki önemine iaret ederek, bu egzersizlerle ilgili u önerilerde bulundu:

Beyin jimnastii ismiyle internette çok fazla video seçenei yer alyor. Bu egzersizleri yapmak da dikkatin gelimesi açsndan çok faydal. Sa eli sol kulaa, sa eli sol dize dedirmek, elimizle sonsuz iareti çizmek gibi sadece iki dakika ayrarak yaplacak hareketler beynin sa ve sol tarafnn çaltrlmasn salyor. Bunlarn müzik eliinde, belli bir ritimde yaplmas çocuklar için elendirici de olacaktr. Uzaktan eitimde 10 dakikalk ders aralarnda bile bu tip beyin egzersizleri yaplabilir.

Ana Sayfaya Git