Yarıyıl tatilini keyifli geçirmek için 22 öneri

Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Tatilin aile üyeleri ile verimli vakit geçirmek, küçük molalar vererek yeni döneme daha motive şekilde devam etmek için hem ebeveynler hem de çocuklar açısından güzel bir fırsat olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Yetişkinler olarak sosyalleşmeye, dinlenmeye, rahatlamaya ihtiyacımız olduğu bugünlerde çocukların da kaygılı, yorgun, bunalmış hissedebileceğini unutmamak gerek. Havalar soğuk olsa da parklarda, doğada vakit geçirmek hem ebeveynler hem de çocuklar için çok önemli” açıklamasında bulundu.

Haberler 21.01.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, sömestir tatilini keyifli ve verimli geçirmek için önerilerde bulundu:

Tatillerde tüm aile üyelerinin bir arada zaman geçirmesi konusunda herkesin istekli olmas önemli. Günü dolu geçirmeye çalmak yerine herkesin ortak karar ile yaplan planlar, etkinlikler hem çocuklar hem de ebeveynler için daha keyifli olur.

AKRANLARIYLA GÖRÜSÜN

çocuklarn mümkünse mesafeli bir ekilde, deilse uzaktan (online) da olsa düzenli bir ekilde akranlaryla iletiim kurmalar için yardmc olabilirsiniz. Tatilde arkadalaryla keyifli vakit geçirebilecei bulumalar, akranlar ile doa yürüyüleri, geziler planlanabilir.

SORUMLULUK YÜKLEYN

çocuklarnzla sorumluluklar hakknda, evde yaplmas gereken iler hakknda konuabilirsiniz. Planlarnz çocuklarla konumak onlara kendilerini deerli hissettirecektir. çocuunuzla birlikte ertesi günü veya haftay planlamak hem planlara daha fazla uymalarn salar hem de karar verme ve sorumluluk alma gibi becerilerini gelitirir.

UYGU VE OYUN SAAT AYNI

Uyku, uyanma, yemek, teknoloji kullanm, oyun saatleri deimemeli. çocuklar tatilde de rutin düzenlerine devam ederek düzenleri bozulmadan günü verimli geçirmeliler. Okula dönüte uyum sorunu yaamamak için düzenin devam etmesi önemli.

KISA ÖDEV ORTAMLARI

Ödevler veya ek çalmalar da tatil boyunca ihmal edilmemeli. Her gün belirli saat aralklarnda, özellikle sabah saatlerinde ksa ksa ödev veya ders çalma, konu tekrar gibi zamanlar planlanabilir.

Baz çocuklar hastalanmayla ilgili kayglarndan dolay evden dar çkmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda çocuklara tedbirleri hatrlatp güvenli ortamlarda sosyallemelerine yardmc olabilirsiniz. Açk havada sosyal mesafeye dikkat edilerek planlanan bulumalar hem ebeveynlerin kaygsn azaltacak hem de çocuklarn özgürce sosyallemelerine frsat salayacaktr.

ALE ÜYELERYLE BR ARADA

Tüm aile üyeleri bir arada olmak isteyebilir fakat yeni varyantlarn da etkisiyle vakalarn artmas bizi tedirgin edebilir. Ailece yaplan etkinliklerde gruplara bölünerek bir araya gelmek daha salkl olabilir. Pandemiyle mücadele ederken her birimizin sorumluluklarn unutmamas önemli. Konser, sinema, tiyatro gibi birçok insann bir araya geldii etkinliklere giderken yeterli önlemin alnp alnmadna dikkat edilmeli.

ETKNLKLERDE ONUN DA KARARI

Yapacanz etkinliklere karar verirken çocuun yana ve geliimine uygun olan hem elenebilecei hem de örenebilecei etkinliklerle bilgilerini pekitirirken keyifli zamanlar yaratabilirsiniz.

Üretmek, kefetmek ve bunu paylamak çocuklarn geliimi için oldukça önemli. çocuklarnzla birlikte salkl attrmalklar hazrlayabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.

Tüm aile üyelerinin katld beceri veya yaratclk temelli etkinlikler planlanabilir.

Zaman zaman ailece çocuklarn geliimine uygun olarak seçilen filmler veya belgeseller izlenip sonrasnda izlenen film deerlendirilebilir.

ALECE KTAP OKUMA ALIKANLII

Ailece kitap okuma etkinlikleri planlanabilir. Daha sonra okunan kitabn resmi yaplabilir veya sorularla pekitirilebilir.

Yarma ve rekabetin ön planda olmad tüm aile üyelerinin katlabilecei oyunlar oynanabilir.

Puzzle, bulmaca, eitici kutu oyunlar, bilgi kartlaryla keyifli ve ayn zamanda verimli vakit geçirilebilir.

Tatil boyunca çocuklarn eitimden uzak kalmamas için her gün ortalama 30-40 dakikalk çocuklar çok yormayacak çalmalar veya konu tekrar faydal olacaktr. Ders çalmalar konusunda bask yapmamak, zorlamamak, sert ve suçlayc uyarlardan, onlara kendilerini deersiz hissettirecek tutumlardan kaçnmak önemli.

Tatilde de ekran süresi ve snrlar mutlaka hatrlatlmal ve bu snr her gün ayn olmal. Anne ve babalar bu kurallar sürdürürken mutlaka tutarl ve istikrarl olmal.

EVDE SIKILIRSA NE YAPILABLNR

Evde yapacak bir ey bulamadn ve skldn söyleyen çocuklara ebeveynler, evde de olsalar neler yapabilecekleri, vakti nasl verimli ve ayn zamanda elenceli geçirebilecekleri konusunda tavsiyeler vermeli.

çocuklar tatil boyunca ekranlardan mümkün olduunca uzaklamal. Sadece tatillerde deil okul süresi boyunca da çocuklarn hem fiziksel hem de zihinsel geliimleri için ders saatleri dnda tablet veya bilgisayarla geçirilen süre snrlandrlmal, fazlaysa azaltlmal.

Tatilde de ayn okul sürecinde olduu gibi yemekler tablet veya televizyon izlerken yenmemeli. Tüm aile üyelerinin bir araya gelip ayn saatte yemek yiyecei bir düzen oluturulmal. Masa tüm aile üyelerinin destei ile kurulmal ve toplanmal.

Ebeveynler tatil boyunca çocuklar arkadalaryla bir araya getirmek adna online bulumalar düzenleyebilirler. Bu bulumalarda çok yorucu olmayan ksa süren etkinlikler, egzersizler, hatta ebeveynlerin de katlaca keyifli etkinlikler yaplabilir.

KONTROLÜ HAYAT GÜçLERNE

çocuklar snrlandrmadan, kontrolü hayal güçlerine brakarak keyifli vakit geçirmelerini salayabilirsiniz. Onlara sürekli yönlendirmeler yapmanz, ne yapacaklarn söylemeniz, oynadklar oyuna gereinden fazla müdahale etmeniz bireysel geçirdikleri vakitte üretkenliklerini ve yaratclklarn kstlayacaktr.

çocuklara tatilin kaç gün sürecei, tatil bittikten sonra okula tekrar eski düzeninde devam edecei hatrlatlmal. Küçük yataki çocuklarn daha kolay anlamalar için resimlerle konuulanlar ve anlatlanlar somutlatrlabilir.

Ana Sayfaya Git