Yaşadıkları Drama Rağmen

Diyarbakır’da geçici eğitim kurumlarında eğitimlerine devam eden Suriyeli mülteci öğrenciler, savaşın kendilerinde meydana getirdiği travmaya rağmen geleceğe umutla bakıyor.

Haberler 24.09.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç savan balad Suriyeden çatmalardan kaçarak Diyarbakra yerleen mülteci çocuklar, eitimlerine Balar ilçesi Baclar mam Hatip Ortaokulu ile Kayapnar Namk Kemal mam Hatip Ortaokullarnda açlan geçici eitim okulunda devam ediyor. Örenciler, savan kendilerinde meydana getirdii travmaya ramen gelecee umutla bakyor.

Yaanan çatmalar ve meydana getirdii tahribattan duyduklar üzüntüyü anlatan çocuklar, savan bitecei umuduyla eitimlerine devam ediyor.

Merkez Balar ilçesi Baclar mam Hatip Ortaokulunda açlan geçici eitim okulunda 800 Suriyeli örenciye, 45i Suriyeli, Türkiyeden de 15 olmak üzere 60 öreticiden oluan kadroyla eitim veriliyor.2017-2018 eitim-öretim ylnn balamas ile eitimlerine devam eden örenciler, kendi ana dillerinde eitim görüyor. çocuklar ayn zamanda Türkçe dersi de görüyor.

Örencilerin eitim durumu hakknda açklamalarda bulunan Balar Geçici Eitim Okulu Müdürü Tuncay Yerlikaya, çocuklarn zor artlarda hayata tutunmaya dönük bir çaba gösterdiini belirtti.

Örencilerin güzel ve ferah bir ortamda eitim gördüünü ifade eden Yerlikaya, çocuklarn fiziki ihtiyaçlardan ziyade sosyal aktivitelere ihtiyaç duyduunu söyledi.

Yetkililerin Suriyeli örencilerin eitimine önem verdiini dile getiren Yerlikaya, Okulumuzda 800e yakn örencimiz var. Bu örencilere Baclar mam Hatip Ortaokulunda eitim çalmas balad. Hepimize hayrl olsun. Anaokulundan lise 4üncü snf örencilerine kadar geni bir yelpazede eitim vermeye çalyoruz. Bu sene Milli Eitim Müdürlüünün özel çabasyla geçmi yllarda büyük bir problem olan servis problemimizi de hallettik. imdi Diyarbakrda nerde otuyorlarsa otursunlar Suriyeli çocuklarmz okulla buluturuyoruz. Bu ekilde Suriyeli çocuklarn hem Türkçe eitim hem de kendi dillerinde akademik öretim görmeleri daha rahat oldu. 45 Suriyeli öretmenimiz, 15 Türk öreticimizle beraber 60 öretmenimiz ve 800 örencimizle Suriye okulunda faaliyet yürütüyoruz. dedi.

Gerçekten savan travmas uzun süre kalc bir etki brakyor

Örencilerin üzerinde yaadklar travmann etkisinin olduunu söyleyen Yerlikaya, Savan maduru ve travmasn yaayan çocuklarn baz eyleri atlatmalar, çocuk bedenlerinde zor oluyor. Biz bunu öretmen, veli ve örencilerimizde de hissediyoruz. Gerçekten savan travmas uzun süre kalc bir etki brakyor. Bunun dezavantajlarn yayoruz. çocuun okula entegrasyonu, velinin mahalle entegrasyonu zor oluyor. Bunun eitime yansmalar oluyor. u anda birinci ve ikinci snf örencisi çocuklar Türk okullarna yönlendirilmi durumda. Orada Suriyeli çocuklarn dlanmas ve okul ortamnda çocuklarn bir sosyal izolasyon uygulamalar bir dezavantaj olarak karmza çkyor. Geç de olsa normal artlarda krtasiye destekleri UNICEF tarafndan verilmesine ramen yine de savan yaratm olduu travmann aile ortamnda ve çocuk psikolojisinde dezavantajlar muhakkak oluyor. Ben Suriyelilerin hem çocuklaryla hem velileriyle hem de öretmenleriyle oldukça güçlü bir halk olduuna kanaat getirdim. Bu zor artlarda hayata tutunmaya dönük bir çaba görüyorum ve gerçekten bu konuda güçlü olduklarn düünüyorum. ifadelerini kulland.

Örencilerimiz içerisinde anne babasn kaybeden var

Örencilere birçok imknn sunulduuna vurgu yapan Yerlikaya, Böyle güzel ve ferah bir okulda birçok ihtiyaçlar karlayacak ekilde bir eitim ortam oluturulmu. Bu konuda yetkililere teekkür ediyoruz. Örencilerimiz içerisinde anne babasn kaybeden var. Evini barkn kaybedip Diyarbakra gelen var. Suriyede oldukça müreffeh bir yaama sahipken, tabiri caizse burada ekmee muhtaç duruma düen Suriyeliler var. Balar ilçesinde derme çatma bir gecekonduda 3 ailenin yaadn biliyoruz. Biz eitim alannda hizmet veriyoruz. Devlet birçok alanda hizmet vermeye gayret ediyor. Elimizden geldii kadar bu Suriyeli kardelerimizin kendi anayurtlar gibi olmasa da karde bir halkn sevgisini youn olarak hissedebilecekleri rahatça en temel haklarn onurunca yasabilecekleri bir ortam hazrlamaya dönük bir çaba gösteriyoruz. eklinde konutu.

Dezavantaj ortamnda çocuklarn ileriye dönük, bir gelecek tahayyül etmeleri güzel bir eydir

çocuklarn yaadklar travmaya ramen umutlarn yitirmediine iaret eden Yerlikaya, sözlerine öyle devam etti:

çocuklarn umudunu kaybetmemesi güzel bir eydir. Bizler çocuklarda halen bu umudun olduuna ve yeermesine bir imkn sunuyorsak ne mutlu bize. En çok savan ac çekeni kadnlar ve çocuklar oluyor maalesef. Bu dezavantaj ortamnda çocuklarn ileriye dönük, yurtlarna dönük bir gelecek tahayyül etmeleri güzel bir eydir. çocuklarn bu umudu, bu hayali ayn zamanda bizim sorumluluumuzu da artran bir eydir, bedenen ac çekseler de ruhen bu aclar gidermeye yönelik ekstra bir gayret göstermemiz gerekecek. çünkü çocuklar evsiz kalabilirler, muhacir olabilir ama çocuklarn ruhen umutlarn ve hayallerini yok ederseniz o çocuu asl o zaman öldürmü olursunuz. Ne mutlu bize eer çocuklarda bu anormal artlara ramen gelecee umut besliyorlarsa. çocuklarn gözlerinde o lty görüyoruz, bir tutunma gayreti görüyoruz. Bu kardelerimize yardmc olmak boyuncumuzun borcudur. Biraz ensar muhacir hassasiyetiyle meseleye bakmak lazm. Amz, azmz, yerimizi, yurdumuzu ve paramz paylamay da bilmek lazm. nallah bu zor artlardan bu çocuklar daha bilenmi bir ekilde kendi vatanlarna döndüklerinde, bu aclarn kendilerini daha çabuk olgunlatrd, yeniden bir Suriyenin inas için gerekli olan insan gücünün kaynan oluturacan temenni ediyoruz.

Bu kardelerimizin en çok sosyal ve kültürel kardelie ihtiyac olduunu düünüyorum

çocuklarn fiziksel olarak hiçbir ihtiyacnn olmadn dile getiren Yerlikaya, Bu çocuklarn fiziksel anlamda ihtiyaçlar geliyor. Sa olsun sivil toplum kurulular ve medya kurulular bu konuda hassasiyet gösteriyor. Bu kardelerimizin en çok sosyal ve kültürel kardelie ihtiyac olduunu düünüyorum. Evlerimize almak, onlar sormak kastettiim. Biraz deer merkezli bir iletiim kurmak lazm. Karnn doyurmakla bu i bitmiyor, ayn zamanda ruhunu da doyurmaya gayret göstermek lazm. Maalesef bu konuda bir eksiklik hissediyoruz. Suriyeliler bir yalnzla itilmi durumda, sosyal mahalle düzeyinde söylüyorum. Diyarbakr gibi kadim ve gerçeklii olan medeniyet ehrinde Diyarbakra yarr bir sahibiyet göstermek gerekiyor. Bu çocuklarn geziye, piknie, sanatsal ve kültürel faaliyetlere götürülmesi gerekiyor. Bu çocuklarn sosyal entegrasyonlarna katk sunmak gerekiyor. Bunlar pahal eyler, 800 çocuu piknie götürmek maddi bir karlk istiyor. Bu çocuklar sinemaya, akvaryuma, Türkiyenin çeitli illerine götürüp gezdirmek istiyorum. Bizim en çok ihtiyaç duyduumuz ey bu. Buradan sivil toplum kurulularndan bu konuda yardm bekliyoruz. diye konutu.

çocuklar ailenin bütçesine katk sunabilmek için sokakta çalyor

Baz örencilerin sokaklarda çaltna vurgu yapan Yerlikaya, çocuklarmzn aylk gda kolisi düzeyinde bir getirisi olursa daha iyi olur. çünkü çocuklar ailenin bütçesine katk sunabilmek için sokakta çalyor. Hem okuldan uzaklayor hem de istismara açk oluyor. Dolaysyla evde çark dönerse, bir tas çorba olursa kimse çocuunu bilmedii bir ortamda sokaklarda çaltrmaz. Bu mecburiyeti azaltmak adna gda ve iyi yardmlar gerekiyor. dedi.

4 yl önce Suriyeden göç ederek Diyarbakra yerleip öretmenlik yapan Yasir brahim ise okulda Arapça, ngilizce, Türkçe, corafya, tarih, matematik, fizik, kimya dersleri verdiklerini belirtti.

Okulun açlmasndan dolay yetkililere teekkür eden brahim, 4 yl önce Suriyede sava balaynca biz Türkiyeye geldik. Burada Suriyelilerin dili ayr, fikirleri ayr ve yeni geldikleri için hepsinin çok üzgün olduklarn fark ettim. Ardndan çocuklarn eitimlerine devam edebilmesi için okul açma giriiminde bulundum. Ondan sonra valilie ve kaymakamla gittim, okul açmak için çabalarda bulundum. Elhamdülillah okulu açtk, imdi bütün Suriyeliler yava yava okula geliyorlar. Burada Arapça, ngilizce, Türkçe, corafya, tarih, matematik, fizik, kimya dersleri veriyoruz. çocuklar Suriyede olduu gibi eitimlerine burada devam ediyor. ifadelerini kulland.

Suriyede savan bitmesini istiyoruz

çocuklarn Türkiyede iletiim sorunu yaadn dile getiren brahim, lk defa Türkiyeye geldikleri için çocuklara buras zor geldi. çünkü onlar Türkçe bilmediklerinden halk ile iletiime geçemiyorlard. Parkta, markette, sokakta dil bilmedikleri için anlaamyorlar ama bu okulda Türkler gibi konuacaklar inallah. Biz örenci ve öretmenler beraber Suriyede savan bitmesini istiyoruz. Biz Türkiyeden her zaman çok memnun olduk. Hem öretmenler hem de örencilerimiz adna Türkiyeye çok teekkür ederiz. Hükümete, millete, insanlara, babakana çok teekkür ediyorum. eklinde konutu.

Okulda eitim gören örenciler ise okullarnda Suriyedeki gibi eitim gördüklerini belirttiler.

Suriyenin Halep ehrinden göç edip Diyarbakra ailesiyle beraber yerleen örencilerden Esma brahim, büyüyünce doktor olup Suriyede yaralanan çocuklar tedavi etmek istediini söyledi.

Ben büyüyünce doktor olacam, çünkü Suriyede çocuklar öldü

brahim, Ben Türkiyeye teekkür ediyorum, bu okul bizim Suriyedeki gibi bir okul. Suriyeye çok üzülüyorum, inallah oras iyi olur. Suriyede de buradaki gibi ders veriliyordu, sava oldu biz de oradan çktk, buraya geldik. Biz oradayken çatmalar yava yava çoalyordu. Benim dedem orada öldü, evimiz ykld. Okulumuza çok üzüldük. Okulumuz çok büyük bir okuldu, ayn bu okul gibi. Ben büyüyünce doktor olacam, çünkü Suriyede çocuklar öldü. Ben onlara yardm etmek istiyorum. diye konutu.

Suriyenin Kobani ehrinden göç edip Diyarbakra ailesiyle beraber yerleen örencilerden Leyla Muhammed ise Suriyedeki okulunu ve örenmelerini çok özlediini söyledi.

Öretmenlerim çok iyiydi, onlar çok özledim

Buradaki okulun da çok güzel olduunu ifade eden Muhammed, Buraya geldiim için çok mutluyum, buradaki okullar çok güzel, buradakilere teekkür ediyoruz. Oradaki okulumuz çok iyiydi. 3 sene önce geldik buraya. Öretmenlerim çok iyiydi. Onlar çok özledim. Orada oyun oynardk derslerimize iyi bakardk. Büyünce doktor olmak istiyorum. çünkü annem hasta eer o zamana kadar yaarsa onu tedavi edeceim. eklinde konutu. (M. Hüseyin Temel, Mehmet çelik LKHA)

Ana Sayfaya Git