"Yatay geçiş, mecbur olduğunuz değil istediğiniz bölümde okumak için bir fırsat"

ÜNİVERSİTELERDE bahar dönemi öncesi başlayan yatay geçiş döneminin öğrenciler için bir fırsat olduğunu söyleyen İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, "Öğrenciler bu imkanların farkında değil, yatay geçişle istedikleri bölüm veya üniversiteye geçmek için bir şansları daha olabilir" dedi.

Haberler 26.01.2018 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adaylarn genellikle doru tercih yapma konusunda sknt yaadn söyleyen Klanç, Yatay geçi, doru tercih yapamam ve u anda üniversitede okuyan örenciler için bir kulvar deitirme ans. Öyle olduu için adaylarn eer niyetleri varsa bu yatay geçi frsatn kullanmalar gerekiyor. Ön lisans örencileri için hem not ortalamasyla hem de merkezi yerletirme puan esasna göre yatay geçi yapmak mümkün. Lisans örencileri içinse sadece merkezi yerletirme puanyla yatay geçi yapma ans var dedi.

YATAY GEç çN K YOL VAR

Adaylarn yatay geçi için iki yolunun olduunu vurgulayan Klanç, lk olarak not ortalamas ile yatay geçi yaplabilir. Buna göre örencinin üniversitede daha evvel ald derslerdeki not ortalamasnn, yönetmelie göre, 100 üzerinden 60, 4 üzerinden ise 2.29 olmas gerekiyor. Bu ortalamann üzerindeki örenciler yatay geçi hakkna sahip oluyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta üniversitelerdeki kontenjanlar. Kontenjanlarn kstl olmasndan dolay üniversiteler ortalamann dnda da artlar getirebiliyor. kinci yol ise 2012 ylnda yönetmelie eklenen bir maddeyle hayata geçen merkezi yerletirme puanna göre yatay geçi frsat. Buna göre örencinin üniversiteye yerletii dönemdeki merkezi yerletirme puanna baklyor. Bu puan o sene oluan taban puanlardan hangisine yetiyorsa kiinin o bölümlere yatay geçi yapma ans oluyor diye konutu.

Örencilerin yatay geçi imkannn çok fazla farknda olmadn dile getiren Klanç, Bunun yeterince farkna varp istedikleri bölümlere geçmeye baladklarnda mecbur olduklar deil istedikleri bölümde okuma ans bulacak ve daha mutlu olacaklar dedi.

VAKIF ÜNVERSTELERNDEK BURS KURALI

Güz ile bahar yaryl arasndaki dönemde yaplan yatay geçilere devlet üniversitelerinin bir ksmnn izin verdiini ifade eden Klanç, Vakf üniversitelerinin ise pek çounda bu imkan var. Adaylar üniversitelerin internet sitelerine girerek bu kontenjanlar kontrol edebilirler. Vakf üniversitelerindeki yatay geçite önemli bir kural var. Yönetmelie göre burslu okuyan bir örenci yatay geçi yaptnda bursunu kaybeder. Ama yatay geçi yaplan üniversitenin mütevelli heyeti bu örenciye takdir ettii oranda burs verebilir diye konutu.

BR YILDA YÜZDE YÜZÜN ÜZERNDE ARTI OLDU

YÖK Atlas çalmasndaki verilere göre 2015 ile 2016 yllar arasnda Türkiye genelindeki yatay geçi oranlarnda yüzde yüzün üzerinde art olduunu söyleyen Klanç, Yatay geçii örenciler u anda kefediyorlar, bunu kullanyorlar ama bu orann artmas gerektiini düünüyorum. çünkü özellikle kariyer konusunda çalan pek çok irketten aldmz istatistiklere göre pek çok kii okuyup, mezun olduu bölümden mutlu deil ve kariyerine o alanda devam etmiyor. Bunun önüne geçmek için kullanlmas gereken yöntemlerden biri de yatay geçi olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git