Yaz Aylarında Sağlığı Korumak İçin İpuçları

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığı için çalışan Sabri Ülker Vakfı, yaz aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Haberler 04.07.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurulduu 2009 ylndan bu yana salkl yaam bilincinin gelimesine katk salamak, toplumu beslenme ve salk alanlarnda bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydnlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakf, scak günlerde saln korumak isteyenler için beslenmeye yönelik ipuçlarn paylayor.

Scak havalarn itah olumsuz etkileyerek daha az yemee neden olabildiine dikkat çeken Sabri Ülker Vakf, vücudun ihtiyac olan enerji ve besin öelerini salamak için yeterli ve dengeli beslenmek gerektiini hatrlatyor.

Sindirimi kolay besinler tercih edin

Scak günlerde öünlerinizde besleyici deeri yüksek ve sindirimi kolay olan besinleri tercih edebilirsiniz. Kahvaltda, tam tahll ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyvelerle dengeli bir tabak oluturun. Yourt, yulaf, keten tohumu ve meyvelerle kendinize besleyici bir kahvalt alternatifi de hazrlayabilirsiniz. Ya ve tuz içerii yüksek kahvaltlk ürünlerden kaçnn.

Kzartma yerine zgaray tercih edin

Öle ve akam yemeinde baklagiller, sebze yemekleri, et-balk-tavuk-peynir ile zenginletirilmi salatalar veya zgara et-balk-tavuk tüketebilirsiniz, yannda yourt, ayran veya caca da yer verin. Yemeinizi 1-2 dilim tam tahll ekmekle tüketebilir, ara öünlerde kuru veya taze meyveler ve yannda yourt veya süt tercih edebilirsiniz. Sebze ve meyveler ile fndk, ceviz, badem gibi yal tohumlar, süt veya peynir, yourt, cack gibi süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Sebze veya etleri kzartmak yerine zgara, halama veya frnda piirebilirsiniz. Zeytinyal yemekler ile peynirli, et, tavuk, balk veya tahll salatalara da yer verebilirsiniz.

Porsiyonlar küçültüp öün skln artrn

Kendinizi itahsz hissediyorsanz fndk, ceviz, badem gibi kuruyemiler, tam tahll bisküvi ve krakerleri ayran, yourt veya peynirle tüketebilir ya da porsiyonlarnz küçültüp öün sklnz artrabilirsiniz. Tatl yemek istiyorsanz midenizi yoracak erbetli tatllar yerine dondurma veya meyve tatllarn tercih edebilirsiniz.

Su ve su içerii yüksek besinler tüketin

Scak havalarda terleme artt için vücut da normalden daha fazla su ve mineral kaybeder. Bu nedenle günde mutlaka 2-2.5 litre su içilmeli ve kayplar da mutlaka yerine konmaldr. Eer güne altnda geçirilen süre uzun ise bu miktarlarn üzerine çklmaldr. Limonla ve nane ilave edilmi maden suyu da klor, flor, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineral ve elektrolit dengesini korumaya katkda bulunur. Özellikle su içerii yüksek besinleri tüketmek, sv ihtiyacnz karlamaya destek olmann yan sra vücudun ihtiyaç duyduu besin öelerini de yeterli düzeyde almaya yardmc olur. Kiraz, karpuz, kavun, eftali, salatalk gibi su içerii yüksek sebze ve meyveleri günde be porsiyon kadar tüketebilirsiniz. Ayran, kefir, maden suyu, taze sklm meyve sular da sv ve mineral almn desteklemeye yardmc olur.

Günde 10 bin adm atmaya gayret edin

Yaz günlerinde çou zaman scak havalar bahane edilerek egzersiz ihmal edilir. Ancak yüzme gibi hem serinleyerek keyif almanz hem de enerji harcamanz arttrmanz salayan aktiviteler yapabilirsiniz. Yüzmeye ek olarak su topu, su tenisi veya plaj voleybolu gibi aktivitelere, akam yemeklerinden sonra tempolu yürüyülere zaman ayrabilirsiniz. Böylelikle günlük aktivitenizi arttrm olursunuz. Her gün 10 bin adm atmaya gayret edin. Mümkün olduunca bisiklete binebilir, örnein alverie araç yerine bisikletle veya yürüyerek gidebilirsiniz!

Ana Sayfaya Git