Yaz tatilinde sosyal ilişki!

Milli Eğitim Bakanlığı, velilere çocuklarıyla beraber yaz tatilini dolu dolu geçirmelerine yardımcı olabilecek sosyal, kültürel, sportif ve çevreci faaliyetleri içeren tavsiye listesi hazırladı. Bugün listeler dağıtılacak.

Haberler 14.06.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca, örencilerin yaz tatili boyunca aileleriyle yapabilecekleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri içeren tavsiye listesi oluturuldu. Yaz tatili boyunca yaplabilecek 73 farkl etkinlie yer verilen ve okul öncesi, ilkokul ile ortaokul örencilerine yarn karneyle datlacak çocuklarnzla yapabileceiniz yaz etkinlikleri balkl tavsiye listesinde, Güzel bir yaz tatili çocuklarmz bekliyor, sizin tatil planlarnza ek olarak bizim de baz önerilerimiz var. aretlediiniz her etkinliin, yavrularmzn çocukluk anlarna unutulmaz güzellikler katmas dileiyle... yi tatiller. notuna yer verildi.

Milli Eitim Bakanl yetkililerince, listeye ilikin yaplan açklamada, anne karnnda balayp yaamn sonuna kadar devam eden bir süreç olan eitimin, hapsolduu snflardan çkartlp ait bulunduu yere eve, bahçeye, sokaa, doaya, kente ksacas hayatn içine çkartlmas gerektii belirtildi. Açklamada, çocukluun snavlara deil, hayata hazrlanlan bir dönem olduunun bilinciyle çocuklar için çeitli yaz etkinlikleri hazrland aktarld.

YEN DÖNEME AT LSTELER

Bu etkinliklerle, çocuklarn ürün ortaya koydukça, dünyay ve kendisini tandkça kendini yetenekli ve deerli hissedeceine, bakalaryla deil kendisiyle yarmaya balayacana iaret edildi. Anne ve babaya çocuun eitmeni veya ders danman deil bir anne ve bir baba olduklar hatrlatlan açklamada, etkinlik tavsiyelerinin, kouturma içerisindeki anne ile babalarn çocuklaryla telasz ve salkl bir iletiim kurmasn salayarak ebeveynlerin de stresini azaltp çocuklaryla balarn pekitirecei vurguland.

OKULLARDAK ETKNLKLER

Açklamada, tavsiyelerin çocuklarn hayat ekrandan izlemeyi brakp yaamn içine girmelerini ve hayatlarn yaamalarn salayacaklar bildirilerek, unlar kaydedildi: Bu etkinliklerle çocuklarmz ürettikleriyle kapasitelerinin farkna varsnlar, baarnn kendi çabalaryla mümkün olabileceini örensinler diye bir çiçek dikip büyütmesini, bir yemek yapmasn istedik. Yaptklarnn bir sonucu olduunun ve ortaya çkanda pay sahibi olduklarnn farkna varsnlar diye reçel yapmalarn, tak tasarlamalarn istedik. Yaratc ve sanatsal yönlerini ortaya çkarmalar için hikaye yazmalarn, resim yapmalarn istedik. Kendilerini ifade ederek sosyal iletiim salamalar için röportaj yapmalarn, aile büyüklerini ziyaret etmelerini istedik.

çÖZME BECERLERN ARTIRMAK

Problem çözme becerilerini gelitirmeleri için ilk yardm detay örenmeyi, düme ve sökük dikmeyi, doada yön bulmay örenmelerini istedik. Kendini ve yaad dünyay tanmas için doa yürüyüü yapmay, kitap okumay, kular gözlemlemeyi önerdik. Fiziksel geliimleri için top oynamalarn, tepeye trmanmalarn istedik. Farkllklar karsnda hogörülü olmalar için baka dillerde selamlamay ve teekkür etmeyi örenmelerini istedik. MEBin yaz tatili etkinlik listesi deerlendirmesinde, çocuklarmzn ilgi ve yetenekleri dorultusunda yaparak, yaayarak örenmesi ile bilisel, duyusal ve fiziksel geliimleri uzun yaz tatilinde de desteklenecektir. lgi alanlarna zaman ayrabilen, aileleriyle ve arkadalaryla kaliteli zaman geçiren, doayla buluan, spor yapan, salkl beslenen, sanatsal faaliyetlere katlan çocuklarmzn ruhen ve bedenen dinlenmi olarak 2019-2020 eitim öretim ylna mutlu bir balangç yapabilmeleri en büyük ve güzel amacmzdr. ifadesine yer verildi.

LSTEDEK TAVSYELER NELER

Bakanln listesinde velilere çocuklarnn doay yakndan tanmalarn, bir tohumun filizlenmesine tank olmalarn, bir aaç dikmenin, sokak hayvanlarna su vermenin, birlikte uçurtma uçurmann, bisiklete binmenin mutluluunu yaamalarn salayacak önerileri dikkati çekiyor.

çocuklarn gündelik hayattaki yemek yapmak, düme ve sökük dikmek gibi basit kiisel ihtiyaçlarn kendi balarna karlayabilme becerilerinin de öretilmesinin tavsiye edildii listede, ihtiyaç sahiplerine yardm etmenin de bu yaz birlikte yaanmasnn yararl olaca ifade ediliyor.

Listede yer alan dier öneriler öyle sraland: Bir çiçek dikin ve büyütün, doa yürüyüü yapn, üç aaç türü örenin, be ta oynayn, müze ziyareti yapn, birlikte bir aaca çkn ve doay seyredin, mevsim meyvelerinin çekirdeklerini topraa ekin, sokaktaki talar kaldrarak altnda solucan ve böcek arayn, bir bilim insannn hayatn aratrn, sokak hayvanlarna su verin, salncak kurun, birlikte yemek yapn, yeni bir masal örenin, uçurtma yapp uçurun, kattan gemi yapmay öretin, kendi çocukluk anlarnz anlatn, ip basks yapn, sokaktan topladnz talar boyayn, otlardan düdük yapmay öretin, birlikte evinizi temizleyin, birlikte bisiklete binin, birlikte satranç oynayn, bir dünya haritas edinerek ülke bulma oyunu oynayn, çocuunuza yüksek sesle kitap okuyun, kurabiye, kek ve benzeri bir ey yaparak komularnza götürün, su ve enerji tasarrufu yöntemlerini birlikte örenin, birlikte film izleyin, senarist ve yönetmeni birlikte aratrn, birlikte yürüyü yapn ve admlarnz sayn, düme ve sökük dikmeyi öretin.

SOSYAL AKTVTELERE DE OLACAK

Kulara yem verin, birlikte bir hikaye yazn, çivi çakmay öretin, birlikte kitap okuyun, aile büyüklerini ziyaret edin, saklambaç oynayn, birlikte ip atlayn, birlikte bir tekerleme örenin, birlikte bir iir ezberleyin, birlikte bir mektup yazn ve postalayn, bir karnca yuvas bulun ve ekmek krntlar brakn, çamar katlamay ve ütü yapmay öretin, pencereden bakp gördükleriniz hakknda konuun, birlikte reçel yapn, farkl aaçlardan yapraklar toplayn ve bir deftere yaptrn, birlikte limonata veya meyve suyu yapn, birlikte kular gözlemleyin, birlikte ilk yardm detay örenin, üç farkl ku ve balk türü örenin, bir ihtiyaç sahibine birlikte yardm edin, bir tandnzla röportaj yapn, birlikte bir tak tasarlayn, birlikte top oynayn, doadan topladnz malzemelerle bir fotoraf çerçevesi yapn, bir yemek öretin, kütüphaneye gidin ve üye olun, birlikte ekmek yapn, ailece yere uzanp yldzlar izleyin, büyük bir tepeye trmann, size özel bir selamlama bulun, bir makine veya cihaz sökerek parçalarn yerine takn, birlikte sofra kurun, yourt yapmay öretin, sessiz sinema oynayn, doada yön bulmay öretin, evin ihtiyaç listesini hazrlatn, birlikte resim yapn, günein douunu ve batn izleyin, yeni bir dilde selamlama ve teekkür etmeyi örenin, bir kitapçya gidin, birlikte basit bir deney yapn, birlikte bir fidan dikin, bir akvaryumu gözlemleyin ve ilginizi çeken detaylar not aln.

Ana Sayfaya Git